UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-09-27 09:02

Az Ungvári fivérek nyomdokaiba vágynak a Vég testvérek

Az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Eb-győztes Ungvári Miklós és az Eb-bronzérmes Ungvári Attila után újabb ígéretes ceglédi testvérpár tűnt fel a cselgáncsozók között. A korosztályos vb- és Eb-érmek után Vég Zsombor (21) a felnőttek között igyekszik helytállni, és jó eséllyel pályázik a párizsi kijutásra is, míg Vég Luca (17) a hazai leányutánpótlás legeredményesebbjeként zárta a nyári világeseményeket.

A Ceglédi VSE hagyományosan a hazai dzsúdósport legnagyobb és legsikeresebb fellegvárainak egyike; a Bíró Tamás és Bíró Norbert vezette műhely és ennek megfelelően időről időre rendkívül eredményes versenyzőket nevel. Gondoljunk csak az olimpiai ezüstérmes, háromszoros vb-bronz- és Európa-bajnoki aranyérmes Ungvári Miklósra vagy éppen öccsére, Attilára, aki háromszoros Eb-bronzérmesnek mondhatja magát (és valószínűleg a jövő évi, párizsi olimpián is láthatjuk majd a magyar csapatban). Ugyanakkor a feltörekvő generációra is érdemes odafigyelni, mert a CVSE újabb reményteli testvérpárral büszkélkedhet. A 21 éves Vég Zsombor (100 kg) számos korosztályos világversenyen nyert éremmel a háta mögött az elmúlt időszakban már a felnőttek között is rendre megvillantja oroszlánkörmeit, és jelenleg a kvótát érő, 17. helyen áll az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Eközben 17 esztendős húga, Luca (52 kg) a nyáron az ifjúsági Eb-n ötödik, az EYOF-on bronzérmes lett, míg ifikorúként a junior Eb-n szintén ötödik helyezést ért el.

Vég Zsombor a közelgő felnőtt és U23-as Eb-n is a dobogóra vágyik Forrás: IJF

„Gyerekkoruk óta ismerem a testvéreket, sőt az egész Vég családot, ráadásul elég közel is lakunk egymáshoz Cegléden. Sőt Zsombor példaképeként is tekintett rám – mondta a fiatalokról London ötkarikás ezüstérmese Ungvári Miklós, aki tavaly óta a férfiak szövetségi kapitányi posztját tölti be. – Ők egyébként négyen vannak testvérek, és mindannyian kipróbálták a dzsúdót.

Pillanatnyilag Zsombor jár a legmagasabb szinten, de jó látni, hogy Luca is ott van a nyomában. Előbbinek minden adott, hogy kijusson Párizsba,

talán kicsit több alázatra és odafigyelésre van még szüksége ehhez, de ha minden összeáll, az olimpián is nagy dolgokra lehet képes,

akár a pontszerző, netán az érmes helyek valamelyikére is odaérhet.

A húgának a párizsi olimpia még nyilván nem jöhet szóba, de négy évre rá Los Angeles már reális cél lehet, sőt az adottságai alapján, a későbbiekben akár több olimpiai szereplés is benne lehet a pályafutásában. Egyébként hasonló stílusú versenyzők, balos felállásúak mindketten, ami viszonylag ritka és kellemetlen az ellenfeleknek. Emellett magasak, vékonyak, hosszú végtagokkal, ez pedig külön jelentős előny a számukra. Továbbá az is nagy pozitívum, hogy beleállnak a kemény munkába, miközben persze néha egyengetni is kell az útjukat a hullámvölgyek idején.”

Ungvári Miklós Forrás: Nemzeti Sport

A junior vb-bronz és a három U23-as Eb-ezüst után Zsombor tavaly – éppen Budapesten – szerezte meg első Grand Slam-érmét is a „nagyok” között, ugyanakkor az idei teljesítményét vegyes érzésekkel értékeli.

„A portugáliai Grand Prix-bronzzal jól indult az évem, utána azonban jött egy-két gyengébb versenyem, majd a linzi GP-n ötödik lettem, de sajnos kiugrott a vállam az elődöntőben, így jó néhány hetet ki kellett hagynom – idézte fel az utóbbi időszakot Zsombor. – A budapesti Mastersen tértem vissza hetedik hellyel, ami az előzmények ismeretében egész jó eredmény, de akár lehetett volna jobb is. Mostanra kezdem visszanyerni a formámat. A hátralévő Grand Slam-viadalok mellett

az idén még a felnőtt és az U23-as Eb-n indulok. Előbbin szeretnék bravúrt bemutatni, és megszerezni az első érmemet felnőttvilágversenyen, a saját korosztályomban pedig a finálé a minimális célom.”
Luca (kékben) ifjúsági és junior Eb-ötödikként, illetve EYOF-bronzérmesként zárta a nyarat Forrás: EJU

A 100 kilósok világelitjében vitézkedő fiatal elmondta: igazán jó testvérek Lucával, remekül megértik egymást a tatamin és azon kívül is. Majd hozzátette, néha jobban izgul húga meccseit nézve, mint a saját versenyein.

„Összességében felemásan tekintek vissza a nyári szereplésemre – mondta már Luca, aki tavasszal sokáig könyöksérüléssel bajlódott, majd az ifjúsági Eb rajtjára épült fel, s ott ötödik lett. – Elsősorban azért, mert

az utolsó világversenyen, a junior Eb-n sikerült a legjobb formámat hoznom, a nehéz sorsolás ellenére ötödik lettem az idősebbek között.

Ám a saját korosztályomban elért eredményeimet illetően mindenképpen maradt bennem hiányérzet, főleg az ifjúsági vébé miatt, amelyen a jó kezdés ellenére a harmadik körben búcsúztam.

A tervek szerint az októberi juniorvébén is ott leszek, szeretnék hasonlóan jól szerepelni, mint az Eb-n.

(Kiemelt képen: Vég Zsombor és Vég Luca Forrás: Ceglédi VSE)