UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-09-28 08:55

„Régen volt ilyen ígéretes ifjúsági csapatunk” – Bertók Róbert

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakmai igazgatójával, Bertók Róberttel tekintettünk vissza az elmúlt időszak utánpótlássikereire.

Nem maradtak adósak az érmekkel és az értékes helyezésekkel a hazai utánpótláskorú ökölvívók az év eddigi világversenyein. A sort az ifjúságiak kezdték tavasszal, az örményországi Európa-bajnokságon az esemény történetének eddigi legjobb magyar szereplését mutatták be: Szira Zsófia aranyérmet szerzett, mellette négyen a második, ketten pedig a harmadik helyen végeztek. A juniorok Romániában szálltak ringbe a júliusi Eb-n, ahonnan négy éremmel (köztük Budai Flóra aranyával) tértek haza, míg a serdülők augusztusban a szlovéniai kontinensviadalukon bizonyítottak egy második és öt harmadik helyezéssel; a legjobb eredményt Sas Dániel szállította a küldöttségből. Az idei esztendő sikeremberei közül persze a felnőttek között szereplő Hámori Lucát sem szabad kifelejteni, aki U22-es versenyzőként bejutott a legjobb négy közé a lengyelországi Európa Játékokon, amivel első női ökölvívóként kvalifikált az olimpiára; végül bronzérmesként végzett.

Olyan ifjúsági korosztály lépett elő az elmúlt három évben – és nem véletlenül –, amilyenre nagyon régen volt példa.

Ha tehetségben hasonló korosztályt kellene említenem a múltból, akkor a Szellő, Káté, Bedák, Bacskai, Szili fémjelezte generációt említeném.

Nagyon biztató a helyzet, jó úton indultak el a fiatalok; a szakmai vezetésnek szerintem fontos lesz, hogy akkor se változtasson ezen az irányon, amikor már nem én leszek a szakmai igazgató. Ahogyan a szövetségi kapitányi pályázatomban is leírtam, a munkánknak – annak ellenére, hogy már idén is szereztünk két olimpiai kvótát – igazán 2028-ban, Los Angelesben látszik majd az eredménye – mondja Bertók Róbert, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakmai igazgatója, aki 2020 augusztusától 2023 áprilisáig a válogatott szakvezetője volt. – Amikor megválasztottak kapitánynak, több szempontból is mély gödörből kellett kihúzni a magyar ökölvívást. Ekkor nyilatkoztam is, hogy ha rendet tudunk tenni a legfelsőbb szinteken, és előre eltervezett, jó irányú stratégia mentén tudunk haladni, az legyűrűzik egészen a bokszringig. Megfelelő emberek kerültek a különböző pozíciókba, utánpótlást érintő reformokat hajtottunk végre: például bevezettük az U12-esek versenyrendszerét és kiemelt menedzselési programot hoztunk létre. Ez utóbbi keretében az ifjúsági korosztály legjobbjai ösztöndíjat is kapnak. Ilyen korábban nem volt a hazai ökölvívásban, de azok a profi körülmények sem voltak jellemzőek, amilyenekben a felnőttválogatott tagjai készülnek.

A változások hozzájárultak, hogy ilyen sikerek szülessenek; a közvetlen érdem a versenyzőké, a klub- és a keretedzőké, ám az, hogy ezt a munkát el tudják végezni a motivált fiatalokkal, szerintem a szervezeti működésnek és a rendnek az eredménye.

A szakember a fiatalabbakról is beszélt, és a novemberi feladatokra is kitért.

„Számos ígéretünk van a serdülő- és a juniorkorosztályban is, és a legnagyobb örömömre azt mondhatom, végre a női szakágban szintén korábban nem látott fejlődés indult el. Az idén két kiemelt nemzetközi utánpótlás-viadalunk lesz még, az U22-es Európa-bajnokság és a junior-világbajnokság, egyaránt novemberben. Mindkét eseményen erős csapatunk lesz, olyan reményteljes fiatalokkal, akik már világversenyeken is megmutatták magukat.”

Kedden a Sportalon jelent meg a hír, miszerint Bertók Róbert lemondott a szakmai igazgatói tisztségéről; erről is megkérdeztük a sportvezetőt.

„Valóban jeleztem a felmondással kapcsolatos szándékomat Kurtucz Csaba elnök úrnak, ám a hivatalos írásbeli dokumentumot még nem adtam be. Nem szeretem azt mondani egyetlen helyzetre sem, hogy menthetetlen, ám jelen állás szerint olyan szakmai változások történnek a szövetségben, amelyeknek egy részével nem értek egyet, nem látom benne az általam kialakított szisztémát és rendet. Várhatóan közös megegyezés mellett, a szóban megegyezett időpontban válik majd hatályossá a munkaviszony megszűnése.”

Néhány nappal korábban a MÖSZ elnöke, Kurtucz Csaba közleményt adott ki, amely szerint október 14-re rendkívüli közgyűlést hívott össze.

(Kiemelt képünkön: Bertók Róbert Forrás: MÖSZ)