UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-09-30 09:01

Október 4-én kezd a Puskás Akadémia az UEFA Ifjúsági Ligában

A Bajnokok Ligájával egyidőben, szeptember 19-én rajtolt az UEFA Ifjúsági Liga, az U19-es csapatok legrangosabb nemzetközi kupasorozata. Hazánkat a legutóbbi korosztályos bajnok Puskás Akadémia képviseli, amely az első mérkőzését október 4-én vívja Azerbajdzsánban.

A UEFA Ifjúsági Liga lebonyolítása meglehetősen összetett, ezért a magyar induló, a Puskás Akadémia első mérkőzése előtt érdemes áttekintenünk a részleteket. A 64 résztvevő kezdetben két halmazban szerepel: a Bajnokok Ligája- és a bajnoki ágon.   

Az előbbin a BL főtáblájára kvalifikált csapatok U19-es együttesei játszanak a felnőttekével megegyező sorsolás szerint. Egy fordulót – akárcsak a BL-ben – már megrendeztek, és szinkronban a „nagyokkal”, december közepéig zajlanak a csoportküzdelmek.  A csoportokból a megszokott módon az első kettő jut tovább, így összesen tizenhat csapat folytathatja az egyenes kieséses szakaszban.

A Puskás Akadémia a bajnoki ágon szerepel, mivel a legutóbbi kiírásban megnyerte a hazai U19-es kiemelt bajnokságot. A felcsúti gárdának a rájátszásba jutáshoz először az azerbajdzsáni Gabalát kell legyőznie oda-visszavágós párharcban, majd a görög Olimpiakosz és az olasz Lecce összecsapásainak nyertesén kell átverekednie magát. A bajnoki ágon induló 32 csapat közül végül 8 marad állva, és kerül az UEFA Ifjúsági Liga rájátszásába.

A kieséses szakaszba tehát összesen huszonnégyen jutnak be, és attól kezdve egy meccsen dől el a továbbjutás. A csoportelsők automatikusan a 16 között várhatják következő ellenfelüket, a második helyezettek és a bajnoki ágról érkező csapatok viszont még játszanak egymással, hogy kialakuljon a nyolcaddöntők teljes mezőnye.

Az elődöntőt és a döntőt egy helyszínen, „final four”-rendszerben, a svájci Nyonban, a Colovray Stadionban tartják 2024. április 19–22. között.

A magyar csapatok a korábbi években igazán kiugró eredményt nem tudtak elérni a sorozatban. A legjobb teljesítményt az MTK Budapest nyújtotta a 2022/23-as kiírásban, amikor eljutott az egyenes kieséses szakaszig, amelyben szoros meccsen kikapott a holland Ajaxtól, így nem került a nyolcaddöntőbe.

A Puskás Akadémia az első mérkőzését október 4-én, vagyis jövő szerdán játssza a Gabala ellen Azerbajdzsánban, a visszavágót pedig október 25-én a felcsúti Pancho Arénában rendezik.

(Kiemelt képünkön: A Puskás Akadémia két játékosa, Mondovics Kevin (szemben) és Kun Olivér (háttal) Forrás: Puskás Akadémia)