UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-10-01 18:29

Minden idők legjobb szereplése a nyílt vízi Eb-n

A nyíltvízi úszók korfui utánpótlás Európa-bajnokságának már az első napján parádéztak a mieink, akik az éremreményeket gyakorlatilag rögtön a pénteki nyitányon valóra váltották, hogy aztán minden idők legjobb Eb-mérlegével zárjanak.

A szakvezetés, élén Gellért Gábor szövetségi kapitánnyal öt medált várt a magyar csapattól az e hétvégi Európa-bajnokságon, ebből pedig négy a 14-19 éves korosztályokat mozgósító kontinensviadalnak már a kezdőnapján megszületett, a vége pedig az eddigi abszolút csúcsnak számító hét medál lett, benne négy arannyal.

A Jón-tenger vizében pedig nem is legfőbb favoritjaink vágtak neki először a hullámoknak, hanem azok a legifjabb évjáratok, akiknek esetében – már csak a világversenyes tapasztalatok hiánya miatt is – nemigen lehetett megjósolni, hogy a görögországi erőpróbán mire lehetnek képesek. Nos, utólag rögzíthetjük: nagyon is sokra... 

A pénteki rajt – amely pedig a legszerényebb reményeinkről szólt előzetesen – eleve kirobbanó magyar sikerként vonul be a sportági annalesekbe, hiszen a legfiatalabbaknál, vagyis a 14-15 éveseknél 5 kilométeren, a 16-17 esztendős korcsoportba tartozóknál pedig 7 és fél kilométeren gyűjtöttek be - itt is, ott is egy-egy arany és ezüst elosztásban - összesen négy érmet a mieink.

Az első versenyben, amelyet csodálatos helyszínen, a korfui régi erőd lábai alatt rendeztek meg, Kárpáti Máté „rendezte le” alaposan a teljes mezőnyt. Mert hát hogy is lehetne finomabban megfogalmazni azt, hogy még közvetlen üldözője előtt is elképesztően tetemes, jelesül 28 (!) másodperces előnnyel ért célba. A lányok szintén öt kilométeres futamában Nagy Napsugár derítette tovább a piros-fehér-zöld színekért szorítók hangulatát második helyével.

„A magyarok délután szerepet cseréltek a 7,5 km-es versenyeken, amennyiben ezúttal a női győztes került ki a táborukból” – írta az európai szövetség, a LEN elismerő szavakkal egyáltalán nem fukarkodó beszámolójában, külön is méltatva Abonyi-Tóth Glendát, aki 15 másodpercet vert rá a mögötte másodikként beérkező spanyol riválisra. A fiúknál ugyanakkor ezüsttel kellett beérnie az egyik legfőbb aranyvárományosunknak, Kovács-Seres Hunornak, aki a 2021-es ifi Eb-győzelem után tavaly ifjúsági világbajnoki címet szerzett. Most akadt nála egy jobb, de a magyar fiú, aki még jövőre is indulhat az utánpótláskorúak megméretésein, visszaveheti a nemzetközi korosztályos elsőségét.

Az „eurovizes” csúcstalálkozó a 18-19 évesek olimpiai távú, vagyis 10 kilométeres egyéni versenyeivel folytatódott szombaton, és a női bajnoki címet Fábián Bettina szerezte meg, aki első számú favorithoz méltóan diadalmaskodott pályafutása utolsó utánpótlás-viadalán.

Az idei Európa-kupa összesített győztese, ifjúsági világbajnok nagyon okosan versenyzett, a futam nagy részében vezetett, majd a befejező körben - 8 másodperces hátrányt ledolgozva a maga elé engedettekkel szemben – újfent előre ment, és igazi erődemonstrációt bemutatva jelentős, 15 másodperces előnnyel nyert. A LEN honlapjának minősítése szerint „a szakág feltörekvő csillaga”, aki ebben a versenyszámban 9. volt a legutóbbi felnőtt-világbajnokságon, „igazán aranyosan” búcsúzott az ifjúságiak mezőnyétől. Mögötte hatalmas csata folyt a dobogó „maradékáért”, végül Szimcsák Mira a harmadik helyet csípte el úgy, hogy egyetlen századdal csúszott le az ezüstről.

A vasárnapi Eb-zárást a váltók vetélkedője jelentette, és a befejező napon sem maradtunk magyar siker nélkül. Az újabb győzelmet a „nagyok”, az U19-esek váltója szállította, amely egymás után a negyedik kontinensviadalon végzett az első helyen – ezúttal rendkívül szoros befutót követően. A korfui negyedik arany úgy lett meg tudniillik, hogy Kovács-Seres Hunor zseniális benyúlással, alig hat tizeddel előbb érintette meg a célpanelt spanyol vetélytársánál.

Az első két nap érmesei (balról jobbra): Kárpáti Máté, Nagy Napsugár, Abonyi-Tóth Glenda és Kovács-Seres Hunor Forrás: musz.hu
Az első két nap érmesei (balról jobbra): Kárpáti Máté, Nagy Napsugár, Abonyi-Tóth Glenda és Kovács-Seres Hunor Forrás: musz.hu 
 Magyarország hét medállal - négy arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal - végzett az élen az éremtáblázaton Lengyelországot (2 arany) és Spanyolországot (1, 3, 1) megelőzve. A mieink egyúttal a csapatversenyben is a legjobbnak bizonyultak (236 pont) Németország (208) és Olaszország (191) előtt.

Gellért Gábor érthető boldogsággal és elégedettséggel értékelte a korfui diadalmas szereplést.

Előtte persze óvatosabb voltam, amikor négy-öt éremesélyről beszéltem, de szeretek szerényen nyilatkozni, aztán utána, ha jobban alakulnak a dolgok, az mindig nagyobbat szól. Hát ez történt most is.

A fiatalokban nagyon bíztunk, és jogosan, beváltották a reményeinket. Egyfelől most egy nagy generáció lép ki az utánpótlás-korosztályból, s folytatja a felnőttek között, így Mira, Bettina és Arshak, de a pótlásuk úgy tűnik, sikerülni fog.

Hunor személyében az első komoly utód már megvan, reméljük, lesznek újabbak is, és tudjuk folytatni ezt a fantasztikus sorozatot, a korábbi nagy sikerek után most éppen minden idők legjobb Európa-bajnokságán vagyunk túl. Köszönjük az egyesületeknek, a szövetségnek, az edzőknek, meg a szülőknek, mert nélkülük, önfeláldozó segítségük nélkül ez nem menne...” – mondta honlapunknak a szövetségi kapitány.

A KORFUI KOROSZTÁLYOS UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG MAGYAR ÉRMESEI:

Arany:
Fábián Bettina - 10 km (18-19 évesek)
Abonyi –Tóth Glenda – 7,5 km (16-17)
Kárpáti Máté – 5 km (14-15)
U19 –es vegyes váltó (Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Hambardzumyan Arshak, Kovács-Seres Hunor) –  5 km

Ezüst:
Kovács-Seres Hunor – 7,5 km (16-17)
Nagy Napsugár – 5 km (14-15)

Bronz:
Szimcsák Mira – 10 km (18-19)

(Kiemelt képünkön: A 10 km győztese, Fábián Bettina (jobbra) és a harmadik helyezett Szimcsák Mira Forrás: musz.hu)