UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-10-03 19:31

Az alpesi síző Úry Bálint nagy célokkal vág neki az új évadnak

A Fullsport SE 19 éves alpesi sízője, Úry Bálint az elmúlt években a korosztályos világversenyeken bizonyította a tudását, a következő hónapokban viszont még magasabb szintre lépne.

Nemrégiben tért haza Új-Zélandról a 19 éves alpesi síző, Úry Bálint, aki nagyjából egy hónapot töltött kint a szigetországban. Viszont nem nyaralni ment: több Kontinentális-kupa versenyen is részt vett, közben klasszisokkal edzőtáborozott együtt. Azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy kétszer is megnyerte az U21-esek kategóriáját, a felnőttek között pedig óriás-műlesiklásban (amelyben kétszer is 12. lett) megelőzte például a 31 éves, vb-bronzérmes német Stefan Luitzot, egy másik versenyen, műlesiklásban pedig a 13. lett. Többek mellett a 14. helyen célba érő 2021-es szlalomvilágbajnoknál, a norvég Sebastian Foss-Solevagnál is gyorsabb volt.

Az ifjúsági világbajnok, egyéniben 21-szeres magyar bajnok fiatal klubja, a Fullsport SE által szervezett sajtóbeszélgetésen bizakodva és motiváltan fogalmazott a céljaival kapcsolatban.

Eddig nem akartam elhinni, hogy eljussak a csúcsra, nem láttam rá reális esélyt, hogy odaérjek a legjobbak közé. Ez szerencsére megváltozott Új-Zélandon, ahol bebizonyosodott, sokkal közelebb vagyok a topversenyzőkhöz, mint gondoltam

– mondja Úry, aki jó formában érzi magát. – A síelésben talán a fizikai faktornál is többet számít a mentális állapot; szerencsére sokat fejlődtem ebben az utóbbi időben, amit a teljesítményemen is érzek.”

Úry Bálint Forrás: Magyar Síszövetség

A fiatal arról is beszélt, hogy idén már szlalomban is egyre magabiztosabb.

„Az óriás-műlesiklás a fő számom, főleg abban számítok rá, hogy jól alakulnak a dolgaim, de a szlalom is egyre jobban megy, a korábbinál közelebb áll a szívemhez.

A felnőtt-világkupa a legnagyobb célom, amit akár már idén elérhetek;

a világranglista legjobb százötven versenyzője indulhat el rajta. Az már teljesen más atmoszférával bír, mint bármelyik esemény, amin eddig részt vettem; nagyon kíváncsi vagyok, abban a helyzetben mire lennék képes. Ha hosszútávon gondolkodom, csodálatos lenne világkupán nyerni, és persze az olimpiai aranyérem sem maradhat le erről a listáról!”

(Kiemelt képünkön: Úry Bálint Forrás: Magyar Síszövetség)