UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-04 20:34

Topcsapatok az U12-es budapesti tornán

Az idén második alkalommal rendezik meg a Budapest Youth Cupot, október második felében az U12-es korosztály mutathatja meg magát rangos nemzetközi mezőnyben.

Nemzetközi futballtornát szerveznek az U12-es korosztály számára október 20–22. között az Újpesti TE edzőközpontjában. A Budapest Youth Cupon 15 ország, 36 csapata küzd majd a helyezésekért. A háromnapos eseményen részt vesz mások mellett a Juventus, a Parma, a Feyenoord, a Dinamo Zagreb és a Genk korosztályos együttese, valamint a legjobb magyar utánpótlásnevelő-műhelyek közül az MTK Budapest, a Budapest Honvéd, a Vasas, az Újpest és a Győr. A rendezvény rangját tovább emeli, hogy a környező országok csapatai (például a Slovan Bratislava és a Sparta Praha), illetve a határon túli akadémiák együttesei is nagy számban neveztek.

A budapesti tornához foghatót ebben a korosztályban nem rendeznek a régióban, ezért az esemény kiváló lehetőség arra, hogy akár a külföldi klubok is felfigyeljenek a legügyesebb magyar fiatalokra. „A topcsapatok játékosmegfigyelőkkel érkeznek az ilyen tornákra, és igyekeznek kiszúrni a legtehetségesebb gyerekeket” – mondja Nagy Sándor főszervező.

Már ebben a korban is fontos, hogy minél nagyobb nemzetközi rutint szerezzenek a játékosok. Ez a nyugat-európai klubok számára könnyebben elérhető, hiszen rendszeresen nívós, meghívásos tornákon mérhetik össze erejüket. Nagy Sándor kiemelte: „A legerősebb külföldi utánpótláscsapatok évente megközelítőleg száz nemzetközi tétmérkőzést játszanak, mivel rengeteg meghívást kapnak. Hasznos lenne, hogy a magyar együttesek is minél többször találkozzanak külföldi riválisokkal, és eljussanak évente öt-hat megméretésre, ezáltal egészen fiatalon megtanuljanak téthelyzetben futballozni”.

Tizenöt ország harminchat U12-es csapata vesz részt a tornán Forrás: Budapest Youth Cup

A Budapest Youth Cupot az idén nem először rendezik meg: májusban a még fiatalabb, a legjobb U10-es és U9-es együttesek csaptak össze Újpesten – azon a tornán mintegy hatvan csapat vett részt, és mindkét évjárat küzdelmeit a Dinamo Zagreb nyerte. A torna után érkezett pozitív visszajelzések miatt döntöttek úgy a szervezők, hogy érdemes az idősebb korosztály számára is megszervezni az eseményt.

Az októberi U12-es tornán a mérkőzések húszpercesek lesznek, amelyeket csapatonként 8+1 játékossal vívnak. A lebonyolítás kedvez a sok játéklehetőségnek, hiszen tizenkét meccs minden résztvevő számára garantált. A hat hatcsapatos csoport első két helyezettjei a „Bajnokok Ligájában”, az aranyágon, a harmadik és negyedik helyen végzők az „Európa-ligában”, az ezüstágon, míg az ötödik-hatodik pozícióban záró együttesek a „Konferencia-ligában”, a bronzágon játszhatnak tovább.

A Budapest Youth Cup csoportküzdelmeit október 20-án, pénteken és 21-én, szombaton rendezik, a döntőket pedig 22-én, vasárnap tartják az újpesti edzőközpontban.

(Kiemelt képünk forrása: Budapest Youth Cup)