UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-10-06 16:23

Fábián Bettina bearanyozta búcsúját

Az ifjúsági – ha úgy tetszik: juniorkorú - úszók október elsején zárult nyílt vízi Európa-bajnoksága magyar szempontból minden idők legsikeresebb korosztályos kontinensviadala lett az által, hogy a válogatott hét érmet nyert Korfun. A négy aranyból kettőt Fábián Bettina gyűjtött be.

Méltóképpen, a mezőny legeredményesebb magyarjaként búcsúzott el Korfutól, a nyílt vízi úszók ifi Eb-jétől, egyszersmind a korosztályos világversenyektől is Fábián Bettina, aki az utánpótlásban töltött utolsó évében két Európa-bajnoki címet is kiérdemelt a múlt heti görögországi viadalon. A decemberben 19 esztendős fiatal klasszis az olimpiai távon, vagyis 10 kilométeren diadalmaskodott, s egyéni sikeréhez társult az a győzelem, amelyhez a vegyes váltó tagjaként járult hozzá szintúgy remek úszással. Ami azt illeti, nemcsak a szakvezetés, hanem ő maga is számított a duplázásra...

„Igen, az volt a cél, hogy két Európa-bajnoki arannyal térjek haza – erősítette meg honlapunknak nyilatkozva a hazatérés után. – Ezzel együtt,

ha ezüst és bronz lett volna belőle, akkor sem lettem volna elégedetlen, legfeljebb kis tüske marad bennem... Így viszont maradéktalanul boldog vagyok.”

Az FTC ifjúsági világ- és Európa-bajnoka, aki a felnőtteknél az idei Európa-kupa összesített győztese lett, a korfui Eb-ről elmondta, egyéniben fel se merült benne, hogy gond lehet, a váltó viszont - szavai szerint – „kicsit necces volt”, de a végén csak meglett az első hely ott is.

Ez utóbbi a harmadik Eb-aranyam váltóban, az egyéni győzelmeimmel együtt pedig úgy gondolom, amennyire tudtam, kimakszoltam az ifi éveket

 – fogalmazott korosztályos búcsúja kapcsán.

A görögországi „eurocsúcs” után szusszanásnyi szünetre mehetett.

„Erre a hétre kaptam pihenőt, amit nagyon megérdemeltem, meg rám is fér a kikapcsolódás, mert megint hosszú volt a versenyszezon. Nem sok ez az egy hét, amit a családdal töltök, de több a semminél.

A jövő héttől aztán rögtön visszaállok a munkába, edzőmmel, Kutasi Gergellyel készülünk a novemberi rövid pályás országos bajnokságra, érdekes lesz újra medencében úszni.

Aztán jön nyílt vízen az eilati 10 kilométeres verseny, illetve a jövő év eleji dohai kvalifikációs világbajnokság.”

A kérdésre, hogy amikor éppen nem úszik, mivel köti le magát, így válaszolt:

„Pihenek, tanulok, nem szoktam elhanyagolni az úszás mellett a tanulást sem. Már csak azért sem, mert 2025-től amerikai egyetemen folytatom, addig pedig az olimpiára való felkészülés áll a fókuszban.”

Ha már olimpia, hogy látja esélyeit a párizsi ötkarikás szereplésre?

„Az elmúlt egy év biztató volt, elég sokra vittem, egyre javuló tendenciát mutatott a teljesítményem,

a felnőtt vébén debütálva kilencedik lettem, alig lemaradva a kvótáról, szóval a párizsi olimpiai részvételt illetően bizakodó vagyok nagyon.”

(Kiemelt képünkön: Fábián Bettina két Eb-arannyal köszönt el az utánpótlás-korosztálytól Forrás: musz.hu)