UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2023-10-06 17:29

Közel volt az újabb magyar érem az U20-as vb-n

Kozák Ádám tavalyi ezüstje után Dudin Gleb is sokáig bízhatott az éremben az U20-as sakkozók világbajnokságán.

Tavaly ősszel Kozák Ádám az utolsó forduló előtt még vezette a szardíniai U20-as sakkvilágbajnokság mezőnyét, aztán az akkor 20 éves nemzetközi nagymester a torna zárókörében elszenvedte első vereségét, így azon öt játékos egyike lett, aki nyolc ponttal állt a végelszámoláskor. A sorrendről a második, holtversenyt mérlegelő számítás döntött, így a magyar fiatal lecsúszott az aranyról. Teljesítménye így is bravúros volt, mert legutóbb, 2012-ben Rapport Richárd érdemelt ki magyar színekben U20-as vb-ezüstöt.

A hasonlóan jó eredményhez Dudin Gleb is sokáig közel állt a múlt hét végén Mexikóvárosban befejeződött U20-as vb-n. Mint arról beszámoltunk, az orosz származású, ám idéntől már a magyar színeket képviselő fiatal a tizenegy fordulós viadalon még

a kilencedik körben is a második helyen állt, de végül hét és fél ponttal kilencedikként zárt.
Dudin Gleb sokáig érmes helyen állt az U20-as vb-n Forrás: FIDE

„Megcsináltam a negyedik nagymesteri normát, és szereztem egy kis élőt is, de a célom legalább egy érem elérése volt a vébén. Erre meg is volt a lehetőségem, mert holtversenyben az első helyen is álltam. A verseny fárasztó volt, és az utolsó fordulókban próbáltam tartalékolni kis energiát. Összességében élveztem a vébét. Csak picit jobbnak kellett volna lennem a végén” – idézi a 19. születésnapját jövő héten ünneplő Dudin Glebet a hazai sakkszövetség honlapja.

A magyar utánpótláskorú sakkozók októberben Olaszországban junior rapid és blitz, Egyiptomban pedig U8-as, U10-es, valamint U12-es világbajnokságon vesznek részt.

(Kiemelt képünkön: Dudin Gleb Forrás: FIDE)