UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-10-09 20:37

Nincs érem a junior-világbajnokságon, ez a realitás

Egy-egy ötödik és hetedik helyet értek el a magyar fiatalok a junior cselgáncsozók portugáliai világbajnokságán. A két szövetségi edző, Radics Attila és Horváth László értékelte a dobogós helyezés nélküli szereplést.

Miután az egy hónap ezelőtti, hollandiai junior Európa-bajnokságon dzsúdósaink igencsak elmaradtak a várakozásoktól (érem nélkül, mindössze egy ötödik és két hetedik hellyel zártak), a korosztály vb-jének sem vághattak neki nagyobb, érmes reményekkel. A Horváth László és Radics Attila vezette juniorválogatott végül a lányok révén két pontszerző helyet jegyzett a portugáliai Odivelasban. A legjobb eredményt Kriza Anna érte el, aki az elődöntőig jutott a 63 kilósok között, az után viszont ott, majd a bronzmeccsen is alulmaradt, így ötödik lett. Az ifjúsági korúként a junior Eb-n ötödikként záró Vég Luca (52 kg) ezúttal a hetedik helyen fejezte be a viadalt.

„Az elmúlt évek legerősebb világbajnokságán vagyunk túl, így látni kell:

ahhoz, hogy a mieink közül bárki érmet nyerjen, bravúrra lett volna szükség, és nem egy, hanem legalább két-három meglepetésgyőzelemre

kezdte értékelését Radics Attila, a lányok szövetségi edzője az Utánpótlássportnak. – Általában, amikor Európában rendezik a világbajnokságot, rendre erősebb a mezőny, ugyanis minden ország teljes csapattal képviselteti magát, nem úgy, mint tavaly például Ecuadorban. Ráadásul most már túl vagyunk a járványhelyzeten is, ami korábban szintén megrostálta a mezőnyt, továbbá a háborús helyzet miatti eltiltásuk után az oroszok is visszatérhettek. A magasabb színvonal ellenére is akadt két versenyzőnk, aki több nagy skalpot is begyűjtött,

Kriza Anna ráadásul karnyújtásnyira volt a finálétól, és bár általában nem szeretek foglalkozni a bírókkal, ezúttal a japán lány elleni elődöntőben jelentős tévedés sújtott minket.

Az ázsiai nyilvánvaló szabálytalanságot követett el, és ez a harmadik intését, vagyis Anna győzelmét jelentette volna. Ez mindenképpen tüske marad bennünk, hiszen, ha lett volna egy finalistánk, biztos érmesünk, akkor sokkal jobban festene az összkép. Kriza Anna mellett Vég Luca produkciója is kiemelendő, ifiként értékes győzelmeket aratott, közel járt a bronzmeccs kiharcolásához. Összességében nem vagyunk elégedettek, mert szerettünk volna legalább egy érmet szerezni, illetve további egy-két pontszerző helyet begyűjteni. A lányok közül várhatóan többen is ott lesznek a novemberi U23-as Európa-bajnokságon, és ahogy tavaly a juniorként bronzérmes Sági Nikolettnek kijött a lépés, remélem, ezúttal is örülhetünk majd hasonló remek eredménynek Potsdamban.”

Vég Luca (kékben) hetedik lett a junior-vb-n Forrás: IJF

A fiúk közül viszont senkinek nem sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé.

A siralmasan sikerülő Eb után nem volt kiemelt fiúversenyzőnk egyetlen súlycsoportban sem, ennek fényében előzetesen egyetlen pontszerző helyben bíztam

Végül ez nem jött össze – folytatta Horváth László, a fiúk a szakvezetője. – Többen nagyon nehéz sorsolást kaptak, a lányokhoz hasonlóan a fiúknak is két-három bravúrgyőzelemre lett volna szükség, de ez sajnos elmaradt. A papíron két legerősebb dzsúdósunk közül Gábor Áront sajnos sérülés hátráltatta, míg Adorjáni Gergely két kifejezetten nagy skalp után kikapott a későbbi bronzérmes tádzsiktól a harmadik körben. A többiek az Eb fényében a realitásnak megfelelően szerepeltek. Dolgozunk tovább keményen, és azon leszünk, hogy a most még csak elsőéves juniorokkal – ilyen például Gábor Áron –, illetve a kiöregedő, ígéretes ifikkel jövőre jobb eredményre leszünk képesek.”

A csapatversenyben válogatottunk az első fordulóban búcsúzott a brazilok elleni, 4–1-es vereséget követően. Az idei ifjúsági világbajnokság, illetve a junior Európa-bajnokság után sorozatban a harmadik korosztályos világverseny zárult magyar érem nélkül. A junior-vb-ket tekintve 2018 óta először nem nyertek érmet a mieink.

A nemzetek rangsorában a magyarok a 25. helyen végeztek. A tíz aranyat nyerő, s ezzel a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő japánok végeztek az éremtáblázat élén az egy-egy elsőséget szerző azeriek és az olaszok előtt.

(Kiemelt képen: Kriza Anna és Radics Attila szövetségi edző Forrás: IJF)