UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-10-10 16:42

Díszvacsora a fiataloknak – mennyi nagy fogás!

Ünnepélyes keretek között, az Aquaworld Resort Budapestben köszöntötte az kézilabda-szövetség a nyári világversenyeken sikeresen szerepelt utánpótlás-, valamint strandkézilabda-válogatottakat.

Ötéves hagyomány, hogy a fiatalok eredményeinek méltatásával kezdődik az őszi kézilabdás szezon. Az utóbbi időszakban a juniorkorú lányok 2018-as vb-győzelme volt az első ilyen jeles alkalom, és a korosztályos válogatottak azóta szállítják a szebbnél szebb eredményeket. Így volt ez az idén is,

női vonalon az Eb-győztes juniorok, az Eb-ötödik helyezett ifik, a férfiak mezőnyében pedig az U21-es vb-ezüstérmes, valamint az EYOF-harmadik serdülő-válogatott

mutatta meg, hogy a világ, illetve a kontinens élvonalához tartozik. S bár a strandkézilabda nem olimpiai sportág, a köszöntésből ők sem maradhattak ki. Az Európa-bajnok felnőtt férfiválogatott mellett az Eb-győztes ifi fiúkat, valamint az Eb-ezüstérmes ifi lányokat is méltatták a gálavacsorán.

Az egybegyűlteket Ballai Attila, az MKSZ kommunikációs-, PR- és marketing igazgatója köszöntötte, aki bár egyetért azzal a sokak által hangoztatott ideával, hogy nem szabad túlértékelni a korosztályos sikereket, szerinte az ünneplésről sem illik megfeledkezni. Az új idény kezdetén ugyanis sokaknak adhat motivációt, hogy nemzetközi szinten is képesek voltak nagy teljesítményre.

A folytatásban Ilyés Ferenc elnök, Pálinger Katalin alelnök, Juhász István sportszakmai igazgató, míg videóüzenet formájában, Horváth Gabriella főtitkár gratulált a fiataloknak, és osztotta meg gondolatait a nyári eredmények kapcsán. A méltatások között a szóban forgó együttesek nagy pillanatait is újra átélhettük néhány filmkocka segítségével.

Ilyés Ferenc, a szövetség elnöke is köszöntötte a fiatalokat és felkészítőiket Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A női juniorválogatott százszázalékos teljesítménnyel lett Európa-bajnok, ráadásul sorozatban immár harmadszor. Most Szilágyi Zoltán szövetségi edző vezetésével jutottak a csúcsra, aki életre szóló élményként jellemezte a diadal pillanatát:

Nehéz helyzetekben, bizony még most is gyakran felidézem magamban, erőt ad a további munkához. Nekem ráadásul ez volt az első aranyérmem ebben a pozícióban, ezért vélhetően soha nem is fogom elfelejteni a történteket.

Ugyanakkor az a komoly mentális színvonal is mély nyomokat hagyott bennem, amelyről a csapatom Romániában tanúbizonyságot tett. Nem volt számukra lehetetlen, a legnehezebb helyzetekből is talpra álltak. Példaértékűen küzdöttek a lányok.”

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz velük, ha „nagyok” lesznek, Szilágyi Zoltán az MKSZ által kidolgozott hárompilléres program bemutatásával válaszolt. Elsőként a fiatalok fizikális állapotának további fejlesztését említette, amelynek most már saját felelőse is van Szücs Martin személyében, aki személyre szabottan követi valamennyi válogatott játékos fejlődését. A második fontos elem a mentális háttér biztosítása, hiszen a felnőttkorba átlépő fiatalok pályán maradásához igen komoly lelkierőre van szükség. A debreceni szakember végül, de nem utolsósorban kulcskérdésnek tartja, hogy

olyan klubokhoz szerződjenek az ígéretek, amelyekben pontosan annyi terhelést és játékpercet kapnak, amennyi a további fejlődésüket garantálja.

Az Eb-győztes csapat esetében persze még nem olyan sürgető a továbblépésen gondolkodni, hiszen vár még rájuk egy korosztályos év. Mégpedig a legnehezebb: a 2024-ben világbajnokságon búcsúznak az utánpótlásmezőnytől.

Nem vagyok híve a fiatalok esetében az eredménykényszernek, úgymond, kimenő juniorként azonban már lehet terheket tenni rájuk, nekik pedig viselniük kell azokat – tette hozzá Szilágyi a jövő évi vb-re előre tekintve. –

Az már a felnőttvilág közvetlen előszobája lesz, meg kell mutatni, mit is tudunk valójában.

Annak ellenére, hogy erre a korra kiegyenlítődik a mezőny, tehát nem lesz könnyű dolgunk. Sok múlik majd a sorsoláson, akár egyetlen meccsen is eldőlhet a sorsunk. Az biztos, hogy az első négyet célozzuk, s ha az megvan, akkor bármi lehetséges.”

A válogatott a nyáron esélyesként utazott Romániába, ám Csíkos Luca szerint nagyon is meg kellett küzdeniük a végső győzelemért.

„Az aranyérem volt a cél, de nem volt egyértelmű, hogy teljesítjük is. Az elődöntő és a döntő egyaránt óriási élmény volt, annál pedig nincs felemelőbb érzés, amikor a dobogó tetején állva hallgathattuk a magyar himnuszt. S bár ezt már a Bohus Beáta által irányított ifi válogatottal is átélhettem, most ugyanolyan megható volt, mint akkor.

Jó lenne a vébén feltenni a koronát az utánpótláséveinkre!

foglalta össze gondolatait a korábbi NEKA-növendék, aki az idén szerződött a Vác felnőtt csapatához, miközben a Testnevelési Egyetemen is megkezdte a tanulmányait.

Sótonyi László, a vb-ezüstérmes férfi juniorválogatott szövetségi edzője szerint jó hangulatú világbajnokságon sikerült döntőbe kerülniük, s mivel férfi kézilabdacsapatunk negyvenhat éve nem jutott fináléba világversenyen, az eredménnyel is elégedett. Igaz, a házigazda németek ellen elveszített utolsó mérkőzés után még volt bennük csalódottság.

A vb-ezüstérmes junior férfiválogatott a színpadon Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

„Természetesen fájt a vereség, hiszen sportolóként mindig a győzelem a cél – idézte fel a teltházas nézőtér előtt lejátszott találkozót Sótonyi László. –

Később azonban sikerült helyére tennünk a dolgokat, és értékelni ezt a történelmi eredményt. Kétéves kemény munka eredménye csúcsosodott ki ebben az ezüstben.

A fiúk taktikailag és mentálisan egyaránt betartották az utasításaimat, okosan játszottak, miközben egymást tisztelve és támogatva küzdöttek a győzelemért. A döntőben már az egyéni kvalitások számítottak, a németek jobbak voltak. A majdnem tízezres nézősereg jelenléte azonban így is óriási tapasztalattal gazdagította fiatal játékosainkat.”

A NEKA szakembere szerint a hazai kézilabdasportot kollektív felelősség kötelezi az együttes megtartására, helyes menedzselésére. A játékosok jövőbeni versenyeztetésének a további fejlődésüket kell szolgálnia, s a közös célt, hogy minél többen léphessék át a felnőtt válogatott küszöbét.

Imre Bencének ez már áprilisban sikerült, kilenc góllal mutatkozott be a Litvánia elleni meccsen. Persze a juniorokkal szerzett ezüstérem az ő vitrinjében is szépen csillog.

„Gyönyörű közös utazás volt ez az ötéves ciklus, amelyre ezüstéremmel tettük fel a koronát. Szép lezárása volt az időszaknak, ráadásul olyan sok ember előtt még soha nem játszhattunk, mint a döntőben. Most már mindannyiunknak a felnőttválogatottság a cél, és az, hogy a klubcsapatunkban is előbbre léphessünk. Ha ebben az olimpiáig talán nem is, de utána remélem sokunk előtt megnyílik a felnőttválogatott kapuja!”

Ezen az úton a fizikális adottságok fejlesztésére különösen nagy hangsúlyt fektet a hazai szövetség. Ezt a felelősségteljes munkát a már említett Szücs Martin, az utánpótlás-válogatottak erőnléti edzőinek vezetőjeként koordinálja az általa kidolgozott felmérési rendszer segítségével.

„Minden fontos képességet mérünk, pontrendszerrel értékelünk, és ez alapján valamennyi válogatott játékosnak meg kell felelnie a nemzetközi normáknak.

A tökéletes erőnlét a beugró, az alap ahhoz, hogy valakiből jó kézilabdázó váljék. Enélkül ma már nem lehet nemzetközi szintre eljutni.

Rendszeresen járom a klubokat, hiszen a cél közös, a lehető legjobb fizikális állapotba hozni a játékosokat. Sajnos eddig azt tapasztaltuk, hogy a felnőttmezőnybe átlépve ezen a téren gyors visszaesés következik be, mert a fiatalok nem kapnak elég játékidőt, és nem folytatódik a korspecifikus fejlesztésük, hiszen a figyelem a hétvégi győzelemre koncentrálódik. Mi ezen most változtatni akarunk, és a fiatalok pályájának folyamatos követésével elkerülni a hullámvölgyet.

(Kiemelt képünkön: ünnepi fogadást adott a legsikeresebb utánpótlás-játékosoknak és edzőiknek a szövetség Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)