UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-10-22 19:11

Hétfőn rajtol a tiranai U23-as világbajnokság

Többek között a sérülésből visszatérő, felnőtt vb-ezüstérmes Szőke Alexszel és a felnőtt Európa-bajnok Takács Istvánnal a soraiban vág neki a magyar birkózóválogatott a hétfőn kezdődő, tiranai U23-as világbajnokságnak.

A márciusi U23-as Európa-bajnokságon a magyar birkózók öt éremmel, közte két arannyal zártak. A romániai dobogósaink közül az ezüstérmes Szőke Alex (97 kg), illetve az egyaránt harmadik Szabados Noémi (72 kg) és Pók Karolina (68 kg) lesz ott a mezőnyben az albániai korosztályos vb-n. Az Eb-aranyérmeseink, Losonczi Dávid (87 kg) és Szél Anna (57  kg) viszont ezúttal nem indulnak – utóbbi sérülés miatt marad távol, Losonczi pedig a szeptemberi felnőtt-vb-n szerzett, olimpiai kvótát érő ezüstje után – érthető módon – kihagyja az eseményt.

Ugyanakkor magyar éremesélyesekből így sem lesz hiány Tiranában, miután a tavalyi, pontevedrai aranyuk után

a kötöttfogású Takács István (87 kg) és Szőke Alex (97 kg) is címvédőként léphet szőnyegre.

Ráadásul Takács az aktuális felnőtt Európa-bajnokként vághat neki a versenynek (a felnőtt vb-re végül a már említett Losonczi Dávid utazhatott helyette). Eközben a felnőtt-vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett Szőke a nyári gerincműtétje után most tér vissza versenyen. Sokáig úgy tűnt, hogy a pesterzsébeti fiatal nem indulhat az U23-as világbajnokságon, de a rehabilitációja végül a vártnál is jobban haladt, így úgy döntött, mégis rajthoz áll, és megkísérli megvédeni címét.

A nők között elsősorban a felnőtt Eb-ezüstérmes Bognár Erikától (55 kg) és az U23-as Eb-harmadik, junior Eb-második Szabados Noémitól (68 kg) remélhetjük a dobogós helyezést. Utóbbi ezúttal – a tavaszi U23-as Európa-bajnokságtól eltérően – nem a 72, hanem a 68 kilósok mezőnyében szerepel.

A felnőtt Eb-ezüstérmes Bognár Erika is szőnyegre lép az U23-as vb-n Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Bácsi Péter, a hazai szövetség szakmai igazgatója az MBSZ honlapján

két-három éremben, illetve további egy-két pontszerző helyezésben fogalmazta meg az elvárásokat a teljes csapattal szemben.

A verseny hétfőn a szabadfogásúak viadalával kezdődik, a fogásnemben egyedüli magyarként a tavaly U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Végh Richárdot figyelhetjük.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, TIRANA (ALBÁNIA)
A verseny és a magyarok programja:
SZABADFOGÁS
Hétfő-kedd:
61 kg, 74 kg, 86 kg, 92 kg, 125 kg:
 nincs magyar induló.
Kedd-szerda:
97 kg:
 Végh Richárd (Érd-KIMBA), 57 kg, 65 kg, 70 kg, 79 kg: nincs magyar induló. 
NŐI BIRKÓZÁS
Szerda-csütörtök:
50 kg:
 Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd), 55 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 59 kg, 76 kg: nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek:
65 kg:
 Pók Karolina (Vasas), 53 kg, 57 kg, 62 kg, 72 kg: nincs magyar induló. 
KÖTÖTTFOGÁS
Péntek-szombat:
72 kg:
 Klányi Krisztofer (Dorog-KIMBA), 82 kg: Dömök Péter (FTC-KIMBA), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA), 60 kg, 67 kg: nincs magyar induló.
Szombat-vasárnap:
77 kg:
 Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 87 kg: Takács István (Budapesti Honvéd), 55 kg, 63 kg, 130 kg: nincs magyar induló.

(Kiemelt képen: Szőke Alex Forrás: UWW/MBSZ)