UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2023-10-23 15:03

Hét utánpótláskorú magyar karatés is indul a budapesti felnőttvébén

Ezen a héten a karatésok birtokolják a Papp László Budapest Sportarénát, ahol a kedden kezdődő és vasárnapig tartó felnőtt-világbajnokságon több ifjú magyar harcművész is színre lép a 22 fős hazai válogatott tagjaként.

A 21 éven aluliak táborát képviselve hét fiatal honfitársunk jutott hozzá a lehetőséghez, hogy bemutassa küzdősportos jártasságát a magyar fővárosban e napokban zajló karate-világbajnokságon.

Ez a 26. felnőttvébéje a japán eredetű sportágnak, amely minden korábbinál nagyobb versenyzői tömeget vonzott Budapestre: a világszövetség összegzése szerint 114 országból 1120-at neveztek a 2023-as magyarországi csúcstalálkozóra.

A piros-fehér-zöld színek reprezentánsainak csapatában az U21-es korosztályból négy karatéka próbálhat szerencsét, míg a juniorok hazai legjobbjai közül hárman kapták meg a lehetőséget, hogy honi környezetben keljenek versenyre a felnőtt kiválóságokkal. Az érintett trióból a 18 éves Fleischer Dóra, aki az idei junior Európa-bajnokságon ötödik volt, egyéni kumitében, a plusz 68 kilogrammosok küzdelmi kategóriájában szerepel, míg a 17 éves Elekes Máté és a nála egy esztendővel idősebb Simák Dániel formagyakorlatban (kata), a férfi válogatott tagjaként jut szóhoz.

Az U21-esek kvartettjéből Tóth Vanda a női katacsapatban, Botos Botond pedig a férfi kumitecsapatban kapott helyet. Akiknek pedig már komoly sportági múltjuk van, vagyis Jakubovics Dalma és Ilankovic Aleksandra egyaránt a magyar remények legfőbb hordozóiként igyekeznek helytállni a hazai világbajnokságon. Jakubovicsnak, aki az 55 kilósok súlycsoportjában lép küzdőtérre a sportarénában, eddigi legkiemelkedőbb produktuma az az aranyérem, amelyet a 2020-as budapesti korosztályos Európa-bajnokságon a 48 kg-osok juniormezőnyében szerzett.

Ilankovic, aki a vébén nemcsak egyéniben, hanem a kumitecsapatban is pástra lép, még gazdagabb eredménylistával büszkélkedhet. Az,

hogy az ez évi országos bajnokságon 61 kg-ban ő nyert U21-ben és a felnőtteknél egyaránt, majdhogynem magától értetődő volt, különösképpen azt követően, hogy korábban a junioroknál volt már Európa-bajnok, a 21 éven aluliaknál pedig Eb-ezüstérmes.

Tőle várható talán a leginkább, hogy Budapesten felnőtt-világbajnoki érmet is képes lesz kiharcolni, és nemcsak szólóban, hanem csapatban is összejöhet a siker. A derűlátást táplálhatja, hogy a nemrég rendezett Budapest Openen több világklasszist is legyőzve végzett másodikként a 61 kilósok mezőnyében az MTK kiválósága.

(Kiemelt képünkön: az utánpótláskorú magyarok közül Ilankovic Aleksandra viheti a legtöbbre Budapesten Forrás: mtk.hu)