UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-10-24 13:53

Az ESMTK dominálta az utánpótlás csapatbajnokságokat

Duplázott az ESMTK birkózószakosztálya a korosztályos csapatbajnokságokon, miután a pesterzsébeti fiatalok a kötöttfogású és a szabadfogású csb-n is diadalmaskodtak. Kliment László, a klub edzője értékelte a sikereket, illetve két kiemelt tanítványa, Szőke Alex és Tösmagi Attila esélyeiről is kérdeztük az U23-as vb előtt.

Az elmúlt néhány évben először született kettős siker az U18-as fiú birkózók csapatbajnokságain, ugyanis azok után, hogy az ESMTK meggyőző fölénnyel nyerte a kötöttfogásúak versenyét (a döntőben 24–14-re legyőzve az FTC-t), a múlt hét végén a szabadfogásúak viadalán sem talált legyőzőre (a fináléban 22–16-ra verte a Vasast).

„Nagyon fiatal csapattal szerepeltünk mindkétszer, tudniillik a birkózóink többsége még csak első éves, vagyis U16-os korúként indult. Tavaly ezek a fiúk alkották az U15-ös csapatunkat, amely akkor szintén mindkét fogásnemben nyert – mondta Kliment László, a pesterzsébeti klub trénere az Utánpótlássportnak. – Emellett két úgymond légióssal egészült ki az együttesünk, hiszen a szabályok lehetővé teszik, hogy két versenyzőt kölcsönvegyünk más kluboktól a csapatbajnokságra. Szerencsére mindketten jól beilleszkedtek, s végül sokat hozzátettek a sikerhez. Azt kell mondjam, hogy kötöttfogásban nagyon magabiztosan nyertünk, örömteli volt látni, de némiképp számítottunk rá.

Ugyanakkor a szabadfogású bajnoki cím alapvetően váratlanul jött, előzetesen a második-harmadik hely tűnt reálisnak, de aztán a legvégén a szabadfogásban hagyományos élen járó Vasast is sikerült felülmúlni, ami önmagában komoly fegyverténynek könyvelhető el.

A döntőben rendkívül motiváltan birkóztak a fiúk, mindenki odatette magát maximálisan, és nagy örömünkre újabb aranyat tudtunk szerezni."

Duplázott az ESMTK – a kötöttfogású után a szabadfogású utánpótlás csb-t is a pesterzsébetiek nyerték Forrás: MBSZ 
Az ESMTK kötöttfogású U18-as bajnokcsapatának tagjai:
Bereczki Szabolcs, Botos Dominik, Budai András, Fábián Barna, Farkas Márk, Farkas Zsombor, Felkai Bendegúz, Garanyi Sándor, Gáspár Bálint, Jász Bálint, Kis Mátyás, Zsitovoz Petro, Kovács Barnabás, Kovács Olivér, László Mózes, Olasz Bende, Szinay Szabolcs, Szalai Balázs

Az ESMTK szabadfogású U18-as bajnokcsapatának tagjai:
Bereczki Szabolcs, Botos Dominik, Budai András, Fábián Barna, Farkas Márk, Farkas Zsombor, Felkai Bendegúz, Gáspár Bálint, Jász Bálint, Kis Mátyás, Zsitovoz Petro, Kovács Barnabás, Kovács Olivér, László Mózes, Olasz Bende, Szalai Balázs, Szinay Szabolcs

A csb-n aratott sikerek után Kliment Lászlónak a hét második felében már a tiranai U23-as világbjanokságon lesz jelenése, mivel két tanítványa, Szőke Alex (97 kg) és Tösmagi Attila (77 kg) is érmes reményekkel vághat neki a kötöttfogásúak pénteken kezdődő versenyének.

Alex szinte biztosan érmes lesz, és az arany is abszolúte benne van a pakliban, hiszen címvédőként indul.

Azt viszont fontos tudni, hogy a sérülése, illetve a nyári műtétje után először szerepel versenyen. Fizikailag már rendben van, de a versenyzés teljesen más, mint az edzések. Elsősorban arra leszek kíváncsi, hogy milyen magabiztossággal, milyen hozzáállással fog teljesíteni a szőnyegen.

Attila ugyancsak rendkívül motivált, bízom az ő éremszerzésében is,

azonban a súlycsoportjában iszonyatosan sűrű a mezőny, a napi formán rengetegen múlik, tényleg nüanszok dönthetnek a dobogós helyek sorsáról." 

(Kiemelt kép forrása: ESMTK)