UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-24 15:51

Negatív rekord az NB I-es fiatalpercekben

A labdarúgó NB I tizedik fordulójában 331 percet kaptak a 2003-as születésű, vagy annál fiatalabb magyar játékosok. A 2023/24-es évadban eddig egyik héten sem mellőzték ennyire a korosztályos futballistákat a csapatok.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tizedik fordulójának szemléjével folytatjuk a 2003-ban, vagy annál később született magyar futballisták játéklehetőségéről szóló sorozatunkat. Az adatokat az MLSZ Adatbank szolgáltatta. A 2023/24-es évad fiatalperceiről szóló eddigi kimutatásainkat frissítenünk kellett, mert a Mezőkövesd csapatában játszó Artem Nahirnij játékidejét korábban nem vettük figyelembe, azonban mivel ukrán-magyar kettős állampolgár, a Magyar Labdarúgó Szövetség beszámítja a pályán töltött perceit.

A rendkívül gólgazdag fordulóban összesen 30 találat született, ami azt jelenti, hogy meccsenként átlagosan öt gólt láthattak a nézők.

Az első mérkőzésen a két kieső helyen álló együttes, a Kisvárda és a Mezőkövesd csapott össze. Előbbi először játszott otthon ebben a szezonban, mert idáig a gyep nem volt megfelelő állapotban, és máris győzni tudott (2–1). A kapuban ismét a 20 éves Kovács Marcell állt, aki – nem meglepő módon – végigjátszotta a kilencven percet. A vendégek a 85. percben cserélték be a már említett Artem Nahirnijt, további utánpótláskorú játékos pedig nem kapott lehetőséget.

A Zalaegerszeg a remek formában lévő Paksot fogadta, és a papírformának megfelelően nyert a vendégcsapat (5–2). A ZTE-ben két fiatal játékos is pályára lépett, Klausz Milán és Németh Dániel, és ők sem tudtak érdemben változtatni a mérkőzésen. A tolnai „magyar csapatban” a hosszabbításban beállt a 18 éves védő, Horváth Kevin.

A szombati nap utolsó találkozója összesen nyolc gólt hozott, amelyből az Újpest ötöt, a Kecskemét pedig hármat szerzett, így a lilák csatája 5–3-as hazai győzelemmel zárult. Az újpestiek az utolsó percekre állították be a 20 éves Varga Györgyöt, aki szinte egyből sárga lapot kapott. Az előző évad meglepetéscsapatában két fiatal is pályára lépett: Szendrei Ákos az 58., Nagy Olivér pedig a 74. percben.

Az első vasárnapi mérkőzésen folytatódott a gólzápor, ám csak az egyik együttes részéről.

A Puskás Akadémia 5–0-ra nyert az MTK Budapest vendégeként, a második találatot pedig a 19 éves Gruber Zsombor szerezte,

akit az 57. percben lecserélt Hornyák Zsolt vezetőedző.

A fiatalperc-rekorder kék-fehérek kezdőjében szerepelt Kovács Mátyás, aki 59 percet kapott a pályán, továbbá 23 percre csereként beállt Kovács Patrik.

A forduló utolsó két találkozóján alig jutott játékidő a fiataloknak. A Debrecen a Fehérvárt fogadta, és nyert 3–1-re, illetve pályára küldte a Ferencváros ellen gólt szerző Varga Botondot. A tabella nyolcadik helyén álló vendégcsapatban nem jutott szóhoz korosztályos játékos.

A talán legjobban várt mérkőzésen, a Diósgyőr–Ferencváros összecsapáson egyetlen percet sem töltött a pályán 20 év alatti futballista – a végeredmény: 2–1-es Fradi-siker.

Ha a tíz forduló utáni összesítő ábrára tekintünk, hatalmas különbségeket látunk a csapatok között.

Az MTK-ban eddig közel tízszer annyi lehetőséget kaptak a 2003-ban, vagy annál később született magyar futballisták, mint a Diósgyőrben vagy a Fehérvárban.
 A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.

Az eredményesség és a fiatalpercek között természetesen nem állapítható meg összefüggés, de annyi kijelenthető, hogy a tabella alján álló együttesek jellemzően több játékidőt adnak a 20 év alatti játékosoknak, mint az élmezőnyben szereplő csapatok.

A 2003-AS VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 2023/24-ES ÉVADÁNAK 10. FORDULÓJÁBAN: 331

Csapatonként:

Kisvárda: 90
MTK Budapest: 59+23=82
Puskás Akadémia: 57
Kecskemét: 17+33=50
Zalaegerszeg: 19+4=23
Debrecen: 15
Újpest: 7
Mezőkövesd: 6
Paks: 1
Fehérvár: 0
Diósgyőr: 0
Ferencváros: 0

Játékosonként:
Kovács Marcell: 90
Kovács Mátyás: 59
Gruber Zsombor: 57
Szendrei Ákos: 33
Kovács Patrik: 23
Klausz Milán: 19
Nagy Olivér: 17
Vajda Botond: 15
Varga György: 7
Artem Nahirnij: 6
Németh Dániel: 4
Horváth Kevin: 1

(Kiemelt képünkön: Gruber Zsombor betalált az MTK Budapest elleni bajnokin Forrás: puskasakademia.hu)