UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2023-10-25 19:46

Elmúltak a gyermekévek: az utánpótlásban remeklő fiatalok „nőnek fel” az idén

Összeállításunknak azok a fiatalok szereplői, akik az elmúlt esztendők korosztályos világversenyeinek meghatározó alakjai voltak, jövőre azonban már csak a felnőttek viadalain láthatjuk őket, hiszen az idén búcsút intenek az utánpótláséveknek.

Azokat a fiatal sportolókat vesszük sorra a teljesség igénye nélkül, akik

a sikeres utánpótlás-pályafutás után a felnőttek között is bizakodhatnak a jó szereplésben.

Persze, közöttük akadnak olyanok, akik nem várták meg a „gyermekévek” elmúlását, és már a korosztályos karrierjük végére érve is pazar eredményekkel büszkélkedhetnek a „nagyok” között.

Ilyen például a DEAC kitűnősége, Battai Sugár Katinka, aki tavaly Kairóban, az idén pedig Milánóban volt a világbajnok női kardcsapat meghatározó tagja, miközben ugyanúgy remekelt a korosztályos porondon. A nevével fémjelzett juniorcsapat 2023-ban megnyerte a világ-, valamint az Európa-bajnokságot is. Battainak minden korosztályos világeseményről van legalább egy aranyérme, egyéniben pedig a junior-világbajnoki bronzérme emelkedik ki a gyűjteményből.

Battai Sugár Katinka már kétszeres felnőttvilágbajnok Forrás: FIE

Bár a korosztályos vízilabda-bajnokságban ebben az évben már nem játszhatott a kora alapján, az U20-as vízilabda-világbajnokságon még érdekelt volt Vigvári Vince és Molnár Erik; ők még utánpótláséveik alatt kivívták a felnőttválogatottságot. A fiúk az UVSE-ben együtt pólóztak, aztán Molnár az FTC-be, Vigvári az OSC-be igazolt, a fejlődésük pedig mindkettejük esetében töretlen maradt. Az idén az U20-as válogatottal Bukarestben nyertek vb-aranyat, majd tagjai voltak a Fukuokában világbajnoki címet kiérdemlő nemzeti együttesnek is. Sőt a Vigvárinál egy nappal fiatalabb Molnár vitrinjében tavaly óta a felnőtt Eb-ezüst is ott díszeleg. Természetesen nemcsak ők várhatják önbizalommal telve a felnőttéveket, hanem az U20-as csapat többi játékosa, valamint a Coimbrában szintén vb-győztes U20-as női válogatott reménységei is.

Vigvári Vince U20-as és felnőttvilágbajnok lett az idén Forrás: waterpolo.hu

Ha már csapatsportok, a 2023-as sikerek közül a legértékesebbek között szerepel a junior férfi kézilabda-válogatottnak a német-görög közös rendezésű világbajnokságon kiérdemelt ezüstérme. Ebben az együttesben ott volt a jelenleg a Hamburgot erősítő Ilic Zoran és a Wisla Plockban edződő Fazekas Gergő is, de mellettük több vb-ezüstérmes társuk is fontos láncszeme lehet a közeljövő válogatottjának.

Elköszön az utánpótlásévektől az FTC úszója, Fábián Bettina, aki az idén a korfui nyílt vízi korosztályos Európa-bajnokságon 10 km-en és a vegyes váltóval is aranyat nyert. Nyílt vízen egyébként összesen öt Eb- és két vb-aranya van Fábiánnak az ifik között, de a felnőttmezőnyben is bizonyított már: az idén Fukuokában a váltóval vb-ezüstérmes lett, majd összetettben megnyerte az Európa-kupa-sorozatot.

Fábián Bettina ifjúsági világ- és Európa-bajnokként lép a felnőttmezőnybe Forrás: European Aquatics

A felnőttek között ebben az évben is több világkupán megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik, Pekler Zalánnal pedig vegyes csapatban Európa Játékokat is nyert a MATE-GEAC puskás sportlövője, Mészáros Eszter. A gödöllőiek sokra hivatott fiatalja 2021-ben a tokiói olimpián is ott volt, tehát kellő tapasztalattal avanzsálódik hivatalosan is a felnőtté azok után, hogy egyéniben többek között junior Eb-t és vb-ezüstöt is nyert, csapatban pedig juniorvilágbajnok lett.

A tornászok között bravúrosnak számító eredményt ért el Závory Szilárd azzal, hogy az antalyai ifjúsági világbajnokságon bronzérmet szerzett ugrásban. A KSI tinédzsere a magyar tornasport második korosztályos vb-érmét nyerte – az elsőt ugrásban –, és a következő olimpiai ciklusban már meghatározó tagja lehet a férfiválogatottnak.

A Budapesti Honvéd teniszezője, Udvardy Luca tavaly Wimbledonban a döntőig jutott a juniorok között, ezzel a lányok között egyesben első magyarként játszhatott döntőt a füves pályás Grand Slamen. Azóta több betegség és sérülés hátráltatta a játékost, de jövőre a felnőttek között is leteheti a névjegyét. A szárnyait már bontogatja: a nyáron megszerezte első profi győzelmét a hollandiai ITF-tornán.

A szép búcsú elmaradt a Trion SC öttusázója, Erdős Rita számára, hiszen nem lehetett ott az idei junior-világbajnokságon. Erdős az év első felében sérülés miatt nem indult a válogatókon, és a bár a vb-re felépült, nem tudta teljesíteni a hazai szövetség által előírt feltételeket. Azért előtte címet védett az isztambuli junior Európa-bajnokságon, na meg tavalyról is van egy igen értékes junior-világbajnoki ezüstérme. Nem kérdés tehát, hogy a felnőttek között is szép sikerekről álmodozhat ugyanúgy, mint a tavalyi junior-világbajnok Koleszár Mihály, aki az idén már nem is indult korosztályos megméretésen, az olimpiai kvalifikációra koncentrál.

(Kiemelt képünkön: Fábián Bettina Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)