UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-25 20:16

Hatalmas siker volt az U12-es Budapest Youth Cup

A Juventus U12-es csapata nyerte az idén második alkalommal megrendezett nemzetközi labdarúgótornát, a Budapest Youth Cupot.

Háromnapos nemzetközi futballtornát szerveztek az Újpesti TE edzőközpontjában az U12-es labdarúgók számára. A Budapest Youth Cupon 15 ország 37 csapata versenyzett – ezek között olyan kiváló együttesek is megmérették magukat, mint a Juventus, a Parma, a Feyenoord, a Dinamo Zagreb és a Genk, valamint a legjobb magyar utánpótlásnevelő-műhelyek közül az MTK Budapest, a Budapest Honvéd, a Vasas, az Újpest, a Puskás Akadémia és a Győr.

A Budapest Youth Cupot az idén nem először rendezték meg: májusban a még fiatalabb, a legjobb U10-es és U9-es együttesek csaptak össze Újpesten – azon a tornán mintegy hatvan csapat vett részt, és mindkét évjárat küzdelmeit a Dinamo Zagreb nyerte.

Az U12-esek október 20–22. között tartott viadalán hat csoportba sorsolták az együtteseket. Az első kettő helyezett a „Bajnokok Ligájában”, a harmadik és a negyedik az „Európa-ligában, míg az ötödik és a hatodik helyen végzett csapatok a „Konferencia-ligában” folytatták a küzdelmeket.

Az MTK Budapest és a Juventus fiataljai harcolnak a labdáért Forrás: Budapest Youth Cup

A rendkívül erős mezőnyben az MTK Budapest óriási bravúrt ért el, hiszen a csoportmeccsek során legyőzte a Juventust. A rájátszásban aztán visszavágtak a torinóiak, és végül megnyerték a Budapest Youth Cupot. A budapesti kék-fehérek a bronzérmet szerezték meg, míg az ezüst a Dinamo Zagrebé lett. A „Bajnokok Ligájába” a magyar csapatok közül az MTK mellett a Vasas jutott be.

Nagy Sándor főszervező elmondta, hogy a jó eredményeket követően az MTK fiataljait hatalmas megtiszteltetés érte: „A Juventus hivatalos levélben meghívta az MTK kiscsapatait az akadémiájára, illetve a Genk és a Feyenoord is jelezte, hogy várják a budapesti fiatalokat edzőtáborozni.

Az MTK boldog U12-es játékosai Forrás: Budapest Youth Cup

A visszajelzések, akárcsak a májusi rendezvényt követően, egyöntetűen pozitívak voltak. A külföldi klubok nagyon elégedettek voltak a szervezéssel. Nagy így foglalta össze a szakvezetők véleményét: „Azt írták, hogy ez volt a legerősebb torna, amin eddig az idén részt vettek. Örültek, hogy különböző stílusokkal tudtak találkozni, továbbá a lebonyolítást dicsérték. Az tetszett a szakvezetőknek, hogy a csoportmeccsek után az azonos képességű csapatok játszottak egymással a folytatásban, ennek megfelelően nem igazán voltak sima mérkőzések.”

A tornán különleges szabályokat vezettek be azért, hogy a rövidpasszos játékot részesítsék előnyben az ívelgetős, a magas játékosokat kihasználó foci helyett: a kapus nem lőhette át a másik térfélre a kirúgást, a bedobást a földről csak laposan szabadott elvégezni, a félpályától pedig lest intettek, azaz nem érte meg elöl hagyni a csatárokat.

A Feyenoord nyerte az „Európa-ligát” Forrás: Budapest Youth Cup

A főszervező hozzátette, hogy 2024-re még nagyobb terveik vannak, mivel összesen négy Budapest Youth Cupot szeretnének megrendezni: májusban az U9-es és az U10-es korosztálynak, júniusban az U13-asoknak szerveznek viadalt, míg augusztusban az U11-eseké, szeptemberben pedig az U12-eseké lesz a főszerep.

Arra pedig minden esély megvan, hogy a jövő évi tornák még az ideinél is színvonalasabbak lesznek, hiszen egy polccal följebb kerülhet a Budapest Youth Cup az utánpótlásfutballban: „Ami nekünk a legnagyobb siker mégis az, hogy a Feyenoord felajánlotta, hogy a jövő évi tornákra felhívják az angol és a spanyol utánpótláscsapatok figyelmét, ez az a két ország, amely az abszolút csúcskategóriát jelenti – mondta Nagy.

AZ U12-ES BUDAPEST YOUTH CUP VÉGEREDMÉNYE:
„Bajnokok Ligája”:
1. Juventus (Olaszország)
2. Dinamo Zagreb (Horvátország)
3. MTK BUDAPEST
4. Parma (Olaszország)
5. VASAS
6. KRC Genk (Belgium)
7. FK Drezga (Montenegró)
8. Sparta Praha (Csehország)
9. Dunaszerdahelyi AC (Szlovákia)
10. Beniaminek Profbud Krosno (Lengyelország)
11. Slovan Bratislava (Szlovákia)
12. FK Csíkszereda (Románia)

„Európa-liga”
1. Feyenoord (Hollandia)
2. CSZKA Szófia (Bulgária)
3. Spartak Trnava (Szlovákia)
4. BUDAPEST HONVÉD
5. ETO FC GYŐR
6. AS Trencin (Szlovákia)
7. ACS Kinder (Románia)
8. ÚJPESTI TE
9. CFT Academy (Szlovákia)
10. Kárpátalja FA (Ukrjana)
11. BARCA ACADEMY
12. Viitorul Cluj (Románia)

„Konferencia-liga”
1. NK Nafta Lendava (Szlovénia)
2. Sepsi OSK (Románia)
3. MONOR SE
4. PUSKÁS FLA
5. FC Petrzalka (Szlovákia)
6. KISVÁRDA LA
7. Wiener SC (Ausztria)
8. ÚJPEST FC
9. TSV Hartberg (Ausztria)
10. MTK BUDAPEST – U11
11. STK Samorin (Szlovákia)
12. GÖDÖLLŐI SK
13. Partium Akademia (Románia)

(Kiemelt képünk forrása: Budapest Youth Cup)