UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-10-26 14:36

Az utánpótlás került a középpontba az MKSZ konferenciáján

Juhász Istvánt, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatóját és Golovin Vlagyimirt, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitányát kérdeztük az MKSZ utánpótlás-konferenciáján.

Utánpótlás-konferenciát rendezett a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában a Magyar Kézilabda Szövetség. Az eseményen számos szakember tartott előadást, a hallgatóság pedig számos különböző témában hallgathatott prezentációkat: többek mellett Zsiga Gyula, az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatója a 12-14 éves korosztály felkészítésének sajátosságairól beszélt, Horváth László, a szövetség kiválasztás és határon túli programok operatív vezetője a kiválasztás folyamatáról és a beválásról beszélt az elmúlt évek tükrében, de szó esett teljesítménydiagnosztikáról, strandkézilabdáról, az akadémiákról, az U21-es vb-második juniorválogatott teljesítményelemzéséről és a korosztályos, illetve a felnőttválogatottak kondicionális állapotáról is.

„Egy évben általában tíz-tizenkét, utánpótlással kapcsolatos képzést szervezünk az edzőknek – ezeken mind lehet licencet szerezni, tehát a működési engedélyüket ezeken tudják meghosszabbítani.

Az önképzés nagyon fontos a szakemberek esetében, ez a konferencia pedig nem licencszerző volt, így külön öröm, hogy ennyien megjelentek és érdeklődnek; ahogyan a köszöntőmben is mondtam, van remény

– jelenti ki az MKSZ sportszakmai igazgatója, Juhász István a konferenciával kapcsolatban. – Emellett lényeges, hogy a nyári világversenyek után ezúton is tudunk összegezni, megnézzük, hol állunk éppen. Nemzetközi szinten az utánpótlásban őrizzük a helyünket: az európai ranglistán a lányoknál másodikak, a fiúknál nyolcadikak vagyunk, összesítésben pedig az ötödik helyet foglaljuk el. Próbáljuk felépíteni azokat a korosztályos képzési modelleket, amik segítenek minket megtartani ezt a pozíciót, vagy akár még előrébb lépni. A konferenciát olyan tartalommal akartuk megtölteni, hogy minden bármelyik utánpótlás-szegmensben dolgozó edzőkolléga találjon benne olyan információt, ami fontos neki, amit haza tud vinni.”

Juhász István Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A sportvezető szerint van még miben előrelépni a fiatalok képzését tekintve.

„Kondicionálisan még mindig le vagyunk maradva az élen járó országokhoz képest, emellett az edzés és mérkőzés arányának megtalálása is kulcskérdés, hiszen vannak túl- és alulversenyeztetett fiatalok is; az megfelelő egyensúlyra kell törekedni.”

Golovin Vlagyimir Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A felnőtt női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányát, Golovin Vlagyimir nemrégiben bevetette a csapatában az első olyan fiatalt, Simon Petrát, aki még jelenleg is a – nyáron Eb-aranyérmet nyerő – junioregyüttes tagja.

„Biztató, hogy ilyen sokan eljöttek a konferenciára, ez azt jelenti, hogy tanulni akarnak, ami nagyon biztató. A felnőttsikerek alapja az utánpótlásképzés. Simon Petrát bedobtuk a mély vízbe, jól is ment neki a játék, de rajta kívül is azt mondhatom, remek korosztályról van szó – mondja Golovin Vlagyimir. –

Vannak például olyan átlövők közöttük, akik hosszútávon nagy segítségére lehetnek majd az első csapatnak.

Menedzselni kell őket, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen. A felméréseknek köszönhetően rengeteg adatunk van, amiket elemeznünk kell; a junioroknál ezek most stagnálnak, de van még lehetőségük a fejlődésre, ezzel is foglalkoznunk kell.”

(Kiemelt képünk forrása: Cseh Péter/MKSZ)