UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-10-27 20:32

Szőke Alex meglepetésre a nyolcaddöntőben búcsúzott a tiranai U23-as vb-n

A kötöttfogású Szőke Alex (97 kg) címvédőként kikapott az első meccsén német ellenfelétől, így a legjobb 16 között búcsúzott az albániai U23-as birkózó-világbajnokságon. A nyitó veresége után Klányi Krisztofer (72 kg) vigaszágas lett.

Miután a lányoknak nem termett sok babér Tiranában (a negyeddöntős Pók Karolina jutott a legtovább), pénteken a kötöttfogásúak versenye sem alakult jól magyar szempontból, mindhárom magyar birkózó kikapott a nyitó meccsén az U23-as világbajnokságon.

A korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes Klányi Krisztofer (72 kg; Dorogi AC-KIMBA) már 7–0-ra vezetett az ukrán Irfan Mirzojev ellen a selejtezőben, de az U23-as Eb-második, U20-as vb-harmadik rivális végül fordítani tudott, 15–7-re nyert, majd egészen a döntőig menetelt a folytatásban, ezzel Klányi szombaton a vigaszágon folytathatja. 

Klányi Krisztofer (kékben) a vigaszágon javíthat az U23-as vb-n Forrás: UWW/MBSZ

A 82 kilósok között induló Dömök Péter szintén ukrán ellenféltől, az U20-as Eb-bronzérmes Ruszlan Abdijevtől szenvedett vereséget a selejtezőben (2–5). Az FTC-KIMBA versenyzőjének véget ért is a viadal, miután az ukrán alulmaradt a döntőbe jutásért.

A nap legnagyobb meglepetését azonban a címvédőként induló Szőke Alex (97 kg; ESMTK-KIMBA) korai búcsúja szolgáltatta. Azzal persze tisztában lehettünk, hogy a felnőtt-világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik pesterzsébeti fiatal súlyos sérülésből visszatérve indul a korosztályos vb-n, mindezzel együtt edzője, Kliment László előzetesen nagy reményeket fűzött tanítványa szerepléséhez.

„Alex szinte biztosan érmes lesz, és az arany is abszolúte benne van a pakliban, hiszen címvédőként indul. Azt viszont fontos tudni, hogy a sérülése, illetve a nyári gerincműtétje után először szerepel versenyen. Fizikailag már rendben van, de a versenyzés teljesen más, mint az edzések. Elsősorban arra leszek kíváncsi, hogy milyen magabiztossággal, milyen hozzáállással fog teljesíteni a szőnyegen."

Végül sajnos elmaradt a tökéletes visszatérés: Szőke 4–4-re (később szerzett ponttal) kikapott az U23-as Eb-harmadik, német Lucas Lazogianistől a nyolcaddöntőben, s mivel Alex legyőzője nem jutott el a fináléig, Dömökhöz hasonlóan neki is befejeződött a vb.

Szombaton zárásként Takács István (87 kg; Budapesti Honvéd) és Tösmagi Attila (77 kg; ESMTK-KIMBA) lép szőnyegre.

(Kiemelt képen: Szőke Alex Forrás: UWW/MBSZ)