UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-10-31 14:07

Elmaradt az arany, egy-egy bronz és ötödik hely a termés a tiranai U23-as vb-n

A kötöttfogásúak révén a magyar csapat egy bronzéremmel és egy ötödik hellyel végzett a vasárnap véget ért, tiranai U23-as birkózó-világbajnokságon; eközben a lányok dobogós és pontszerző helyezés nélkül zártak. A két fogásnem szövetségi edzője, Lőrincz Viktor és Martin Gábor értékelt érdeklődésünkre.

A záró napon Takács István gondoskodott róla, hogy ne érjen véget magyar érem nélkül az albán fővárosban rendezett U23-as világbajnokság. Miután címvédőként a negyeddöntőben kikapott a későbbi győztes, orosz Magomed Murtazalijevtől a kötöttfogásúak 87 kilós mezőnyében, a Budapesti Honvéd tavasszal felnőtt Eb-győztes birkózója a vigaszágon kiharcolta a bronzcsatát, amelyet aztán meg is nyert a szintén U23-as vb-győztes, norvég Exauce Mukubu ellen. Takács mellett Tösmagi Attila (77 kg; ESMTK-KIMBA) is a harmadik helyért küzdhetett, végül a bronzmeccset elveszítette, így ötödik lett. Bácsi Péter, a hazai sportági szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója előzetesen két érmet és egy pontszerző helyezést remélt a kötöttfogású fiataloktól, akik végül mindkettőből egyet-egyet gyűjtöttek.

„Mindent egybevéve szerintem jól szerepeltek a fiúk, különösen annak fényében, hogy a magyar csapat egyetlen érmét is a kötöttfogásúak szállították – kezdte értékelését Lőrincz Viktor, a szakági korosztályos válogatott edzője az Utánpótlássportnak. –

Természetesen úgy lett volna minden kerek, ha összejön még egy érem. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az esélyes versenyzőink közül például a felnőtt-vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex nemrég tért vissza komoly sérüléséből.

Mindössze három hetet tudott edzeni a világbajnokság előtt, s ez a mi sportágunkban nagyon rövid idő ahhoz, hogy valaki csúcsformába kerüljön, így az esetében az elvárásokkal is óvatósabban kellett bánni. Már az is becsülendő, hogy bevállalta a vb-indulást, hiszen azt jelzi, hogy elszánt, a sérülése után keményen dolgozik, és valóban komolyan gondolja a visszatérést.

Takács István kapcsán már kicsit más a helyzet: nála elsősorban az volt a kérdés, hogy milyen színű lesz az érem, végül bronz lett.

Ha az egész éves teljesítményét nézem, nagyon megvagyok elégedve vele, hiszen ne felejtsük el,

idén megnyerte a felnőtt Eb-t, majd most szerzett mellé még egy U23-as vb-bronzot.

Látszott rajta, hogy sűrű, embert próbáló éven van túl, rengeteg versennyel és hosszú felkészülési időszakokkal. A csúcsformáját ebben az esztendőben a tavaszi felnőtt Eb-n mutatta, de most sem lehetett rá panasz. Végül, de nem utolsó sorban Tösmagi Attilát is kiemelném, aki szintén közel állt az éremszerzéshez, sajnos kikapott a grúz sráctól a bronzmeccsen, de tőle az ötödik hely is bravúrnak fogható fel."

Bácsi Péter a lányoktól egy-egy dobogós és pontszerző helyezést várt el, ehhez képest azonban összességében nem termett sok babér számukra. A juniorkorú Pók Karolina (65 kg) és Szekér Szimonetta (50 kg) érte el a legjobb, mindketten hetedikek lettek.

Szekér Szimonetta Forrás: UWW/MBSZ

„Előzetesen nagyon bíztam az éremszerzésben, a sorsolás láttán egy-két érem is benne volt a csapatban – nyilatkozta Martin Gábor, a lányok szakvezetője. – Sajnos ez a vb most nem sikerült jól egyik versenyzőnknek sem.

Be kell látnunk azt, hogy az U23-as korosztály legjobbjaitól reálisan nem várhatjuk el, hogy az adott évben a felnőtt és az U23-as vb-n és Eb-n is, vagyis összesen négy világversenyen is a maximumot hozzák mind fizikailag, mind mentálisan.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt rendezték az olimpiai kvalifikációs felnőttvébét, amelyen Bognár Erika, Szekér Szimonetta és Szabados Noémi is részt vett, s ha az eredmények nem is mindig tükrözték, alapvetően a lányok helytálltak Belgrádban. Reméltem, hogy az elvégzett munka alapján a lendület kitart még az U23-as vb-ig, és ezúttal jönnek majd a jó eredmények, de sajnos nem így történt. Fizikailag jó állapotban voltak a lányok, viszont azt láttam, hogy mentálisan elfáradtak, a felnőttvébé után egy hónappal nem tudtak ismét felpörögni, többször a nyerhető meccseket sem sikerült abszolválni. Ugyanakkor nem szeretném önmagában a fáradtságra fogni a gyengébb szereplést, ennél összetettebb a probléma. Az U23-as vb részletes elemzése még hátra van, át kell beszélnünk a tanulságokat a szakemberekkel, illetve természetesen a versenyzőkkel."

A szabadfogású válogatottat egyedüliként Végh Richárd (97 kg) képviselte, aki a selejtezőben búcsúzott.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, TIRANA (ALBÁNIA)
A magyarok helyezései:
Szabadfogás
97 kg:
 14. Végh Richárd (Érd-KIMBA)
Női birkózás
50 kg:
 7. Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd)
55 kg: 13. Bognár Erika (Budapesti Honvéd)
65 kg: 7. Pók Karolina (Vasas)
68 kg: 10. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
Kötöttfogás
72 kg:
 11. Klányi Krisztofer (Dorog-KIMBA)
77 kg: 5. Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA)
82 kg: 15. Dömök Péter (FTC-KIMBA)
87 kg: 3. Takács István (Budapesti Honvéd)
97 kg: 11. Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)

(Kiemelt képen: az U23-as kötöttfogású válogatott tagjai Forrás: MBSZ)