UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-31 16:18

Ismét 500 alatt a fiatalpercek száma az NB I-ben

A labdarúgó NB I tizenegyedik fordulójában 420 percet kaptak a 2003-as születésű, vagy annál fiatalabb magyar játékosok. A 2023/24-es évad egyharmadánál az MTK Budapest fölényesen vezet a fiatalperceket tekintve, míg a Fehérvár FC, a Diósgyőr és az Újpest pedig jócskán le van maradva a mezőnytől.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tizenegyedik fordulójának szemléjével folytatjuk a 2003-ban, vagy annál később született magyar futballisták játéklehetőségéről szóló sorozatunkat. Az adatokat az MLSZ Adatbank szolgáltatta.

Az évad egyharmadánál járunk, ami a tizenkét csapatos NB I-ben azt jelenti, hogy egy teljes kör lezajlott (kivéve a 4. fordulóban a Ferencváros–Mezőkövesd találkozó, mivel azt decemberre halasztották).

A 11. forduló első meccsén a Kecskemét újra magára talált, és – ugyan fiatal játékos nélkül, de – nyerni tudott hazai pályán a Zalaegerszeg ellen (3–1). A vendégek két utánpótláskorú labdarúgót is becseréltek: Klausz Milán a félidőben állt be, míg Németh Dániel a 79. percben.

A második szombati mérkőzésen a szezon elején gyengélkedő Fehérvár fogadta a Diósgyőrt. A hazaiak az utolsó percekre pályára küldték a 19 éves Berki Marcellt, a vendégek pedig a vele egyidős Jurek Gábornak 24 perc játéklehetőséget adtak. A találkozót végül nagyon simán, 4–0-ra nyerte a székesfehérvári alakulat.

Az első meccsnap utolsó összecsapásán

a Puskás Akadémia 2004-es születésű ígérete, Gruber Zsombor 64 percet töltött a pályán, és ismét betalált,

ezúttal a debreceni Megyeri Balázs kapujába, amivel megszerezte a felcsútiak számára a vezetést. A Loki azonban tudott reagálni, és végül 1–1-gyel zárult a mérkőzés, amelyen a Debrecen fiatal játékosa, Vajda Botond 66 percet kapott.

A fordulót sereghajtóként kezdő Mezőkövesd az MTK Budapestet fogadta az első vasárnapi találkozón. A hazaiak nem vetettek be fiatal játékost, a kék-fehérek csapatában viszont a már alapemberré vált Kovács Mátyás 69 percet volt a pályán. A meccset a Mezőkövesd nyerte 1–0-ra ezzel pontszámban beérte a szintén kieső helyen álló Kisvárdát.

A remeklő Paks a tabella alján helyet foglaló Kisvárdát látta vendégül. A papírformának megfelelően jobban kezdtek a tolnaiak, és már a félidőben 2–0-ra vezettek. Azonban ez lehetett volna több is, ha nem a 20 éves Kovács Marcell védi megint a vendégek kapuját. A fiatal hálóőr aztán a korábbi gólkirály Hahn János tizenegyesét is megfogta, és kijelenthető, hogy csapata legjobbja volt. Mátyus János, a Kisvárda edzője a hosszabbításban még becserélte a szintén 20 esztendős Czékus Ádámot, de ő nem tudott segíteni csapatán. A paksi vezetőedző, Bognár György ezen a találkozón nem állított be utánpótláskorú futballistát.

A forduló és talán az egész bajnokság legjobban várt mérkőzése a derbi, azaz a Ferencváros–Újpest volt. A tűzijátékkal, füsttel és szabadszájú molinókkal tarkított, parádés hangulatú találkozón a címvédő zöld-fehérek nyertek 3–0-ra. Dejan Sztankovics vezetőedző a kezdőcsapatba nevezte Lisztes Krisztiánt, aki sárga lapot kapott az első játékrészben, ezért a félidőben lecserélte a szerb tréner. Az Újpestben ezúttal nem kapott lehetőséget fiatal labdarúgó.

Harmadtávnál érdemes röviden összegezni, mit mutatnak a számok a fiatalok játékidejéről. Ami elsőre szembetűnik, az az, hogy

az MTK kimagaslik a mezőnyből, hiszen a kék-fehér csapat az egyetlen, amelyik minden egyes fordulóban pályára küldött 2003-as születésű, vagy annál fiatalabb magyar futballistát.

A második helyen a Zalaegerszeget látjuk, amely az utóbbi néhány fordulóban gyengébben teljesít a fiatalpercekben, ami annak köszönhető, hogy az addig stabil kezdőkapus Senkó Zsombor kikerült a keretből. Az ábra alján a Fehérvárt, a Diósgyőrt és az Újpestet találjuk; ezekben az együttesekben minimális játéklehetőséget kapnak a fiatalok – lilák eddig mindössze négy fordulóban játszattak utánpótláskorú labdarúgót.

 A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.
Átlagosan fordulónként 536 percet töltöttek a pályán a korosztályos játékosok, ami mérkőzésenként 89,3 percnek felel meg, amit, ha elosztunk kettővel, megkapjuk, hogy jellemzően összesen 44,6 perc játékidő adott egy NB I-es futballklub a fiataloknak meccsenként.

Az MLSZ úgy alakította ki a fiatalpercek után járó finanszírozás rendszerét, hogy ha egy csapat minden találkozóján végig játszik egyetlen fiatal labdarúgó, akkor megkapja a maximális támogatást. Ettől pedig az MTK-n kívül – illetve a Zalaegerszegnek csak kevés hiányzik – minden együttes jócskán elmarad.

 A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.
A 2003-AS VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 2023/24-ES ÉVADÁNAK 11. FORDULÓJÁBAN: 420
Csapatonként:
Kisvárda: 91
MTK Budapest: 69
Debrecen: 66
Puskás Akadémia: 64
Zalaegerszeg: 57
Ferencváros: 45
Diósgyőr: 24
Fehérvár: 4
Mezőkövesd: 0
Paks: 0
Kecskemét: 0
Újpest: 0

Játékosonként:
Kovács Marcell: 90
Kovács Mátyás: 69
Vajda Botond: 66
Gruber Zsombor: 64
Klausz Milán: 45
Lisztes Krisztián: 45
Jurek Gábor: 24
Németh Dániel: 12
Berki Marcell: 4
Czékus Ádám: 1

(Kiemelt képünkön: Gruber Zsombor gólt szerzett a Debrecen ellen Forrás: Facebook / Puskás Akadémia)