UtánpótlásSport
2024. szeptember 21.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-11-02 17:36

Különleges kínai túra után a Reménységek Kupáján fejlődhetnek a legígéretesebb újoncok

A Jövő Reménységei-program keretében nyolc újonckorú pingpongozó a kínai Dalian városában található legmodernebb asztalitenisz-tehetségközpontban vendégeskedett. A Távol-Keleten, a sportágban egyeduralkodó ázsiaiaknál szerzett tapasztalatokat a győri Reménységek Kupáján kamatoztathatják a fiatalok.

A Győri AC Aréna asztalitenisz-szakosztálya és Győr városvezetésének támogatásával két évvel ezelőtt indult el a Jövő Reménységei-program, amelynek legfőbb célja, hogy az ország legjobb újonckorú fiú játékosai kiemelt szakmai támogatásban részesüljenek. A Herendi Iván, Vígh Zsolt és Fang Yan által megálmodott kezdeményezés csúcspontjaként nemrégiben nyolc ígéretes fiatal látogatott el Jónyer István világbajnok asztaliteniszezőnk vezetésével Kínába, ahol a magyar fiatalok a sportági nagyhatalom egyik kiemelt tehetségközpontjában edzőtáborozhattak az ázsiaiakkal közösen.

„Négy évvel ezelőtt már jártunk ugyanitt, Dalian városában, amely a Sárga-tenger partján fekszik, Kína észak-keleti részén. Akkor a BVSC fiataljait, illetve a később párosban serdülő-világbajnok Lei Balázst vittük el, és az ottani élményekből sokat tudtak kamatoztatni a fiatalok – kezdte Herendi Iván, a Jövő Reménységei program és az Ifjúsági Világfesztivál ötletgazdája, a BVSC-Zugló korábbi szakosztály-igazgatója az Utánpótlássportnak. – Ezeknek a túráknak elsősorban az a célja, hogy a magyar asztaliteniszsportot, a hazai utánpótlást segítsük, és

ennek keretében például azt a szakmai deficitet, amelyet sajnos a játékosaink a legfiatalabb korban összeszednek, lehetőleg elkerüljük, kiküszöböljük az ilyen alkalmaknak köszönhetően.

 Bízunk benne, hogy az ilyen jellegű tapasztalatokkal felvértezve a fiatalok a jövőben szép nemzetközi sikereket érhetnek el, és az utánpótlásunk elindul a fejlődés útján. Természetesen ez utóbbihoz a programunk csak egy adalék, hiszen a munka érdemi részét a játékosok a klubokban és válogatottban végzik.

Mi elsősorban katalizálni szeretnénk a fejlődésüket.

Azonban azt mindenképpen kiemelném, a győri önkormányzat és a szponzorok segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a program.”                                  

A Jövő Reménységei-programban résztvevő játékosok:
U12:
Zubor Péter (BVSC-Zugló),
Kázmács Bence (Ajka ASE),
U11:
Zsigmond Simon (Ceglédi VSE),
Müller Dániel (Soltvadkert),
Csóka Teó (VSE Dunakeszi),
Károly Mátyás (Budaörsi SC),
U10:
Gilicz Bálint (Turris SE Sopron),
Péntek Gábor (Győri AC).

(A kínai túra részletes úti beszámolója ITT olvasható.)

Elképesztő helyszínen vendégeskedhettünk, olyan impozáns tehetségközpontban, amely még a nálunk jóval előrébb járó európai országokban sem áll rendelkezésre.

A kínai kirándulásunk egyébként nem jöhetett volna létre a Jövő Reménységei-program kínai edzője, Fang Yan segítsége nélkül, aki hat évvel ezelőtt költözött Magyarországra. Korábban élvonalbeli női játékos volt a hazájában, illetve edzőként is dolgozott ott, később pedig a BVSC munkájába is bekapcsolódott. Nagyon pozitív személyiségről és kiváló szakemberről beszélünk a személyében, és szerencsére a kínai szakmai kapcsolatait azóta is megőrizte, ápolta, így a közreműködésével immár másodjára járhattunk Dalianban.”

Forrás: MOATSZ

Herendi hozzátette, hosszútávú szakmai együttműködés is körvonalazódik a kínai és a magyar fél között.

„A helyi klub elnökével és vezetőedzőjével, illetve a rektorral – ugyanis ez a tehetségközpont egy hatalmas egyetem keretei között működik – is beszélgettünk az ottjártunkkor, és felvetődött, hogy Európában egyedüliként Magyarországra küldenének játékosokat és edzőket is, illetve ők is fogadnának minket hasonló módon. Emellett az is szóba került, hogy jövőre, amikor a Magyar Asztalitenisz Szövetség fennállásának századik évfordulóját ünnepli,

a centenárium alkalmával sor kerülhetne egy ünnepélyes Magyarország–Kína utánpótlás-válogatott mérkőzésre.

Egyértelmű, hogy rengeteget profitálhatna az utánpótlásunk az ilyen jellegű együttműködésből, hiszen a kínai világ első számú asztalitenisz-nemzete.”

A távol-keleti „kaland” után a fiatalok november 24. és 26. között Győrben, a Reménységek Kupáján próbálhatják ki magukat.

„Szeretnénk a tizenegy-tizenhárom éves gyerekeknek minél több nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítani. A tavaszi első viadal után – amely a saját viszonylatában nagy sikernek örvendett – ez már a második Reménységek Kupája lesz. Háromnapos verseny, amelynek a győri Club Aréna ad otthont. Minden egyes ilyen verseny sokat jelent a fiatalok karrierjében.

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben a magyar asztaliteniszsport tradíciójához méltó eredményeket érjenek el a játékosaink, akkor a tevékenységünket elsősorban a legfiatalabbakra kell fókuszálnunk.

(Kiemelt kép forrása: MOATSZ)