UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-11-03 20:33

Az első ifi Ek-győzelem után Kiss Viktória meg sem állna az olimpiai aranyig

A 14 éves cselgáncsozó, Kiss Viktória (44 kg) nemrég Berlinben megszerezte pályafutása első ifjúsági (U18) Európa-kupa-győzelmét. A Budapesti Honvéd ígérete természetesen örült a sikernek, de a németországi elsőség csak még jobb még eredményekre sarkallja. A fiatal eltökéltségét jelzi, hogy jövőre a korosztályos Eb-n érmet nyerne, sőt, ami a távlati, nagy célokat illeti, már az olimpiai bajnoki cím lebeg a szeme előtt.

A teplicei ezüstje és a bielsko-bialai bronza után Kiss Viktória Berlinben megszerezte első aranyérmét a 44 kilósok között, az ifjúsági cselgáncsozók Európa-kupa-sorozatában. A németországi elsőség újabb bizonyíték arra, hogy a Budapesti Honvéd 2008-as születésű ígérete elsőévesként villámgyorsan veszi az akadályokat az U18-as korosztályban nemzetközi szinten.

Már nagyon vágytam rá, hogy összejöjjön az első arany, mert bár tavasszal már nyertem egy-két érmet, de győzni mégiscsak sokkal jobb érzés. Felemelő volt hallgatni a magyar himnuszt 

– mondta a 14 esztendős Kiss Viktória az Utánpótlássportnak. – Szerencsére nem csak a berlini verseny, hanem összességében az egész évem jól sikerült. Amikor neki vágtam az évnek, elsősévesként azt sem tudtam, vajon mire lehetek képes. Majd tavasszal ahogyan sorban jöttek egymásutánban az Európa-kupák, egyre jobb eredményeket értem el, s ennek nagyon örültem, annak pedig különösen, hogy ezzel kijutottam az ifi Eb-re és a vb-re is. Ennek köszönhetően idővel az önbizalmam is egyre inkább megjött. Az Európa-bajnokságon végül hetedik lettem – visszatekintve azt kell mondjam, sikerülhetett volna jobban is, ugyanakkor az első világversenyemen vettem részt, nem volt még rutinom hasonló helyzetben, szóval fontos tapasztalatokat szereztem. A világbajnokságot is hasonlóképpen fogtam fel, elsősorban szerettem volna felmérni, mire vagyok képes a világ legjobbjai ellen. Sajnos kiestem az elején, viszont hosszú távon ebből is tudok építkezni, tanulni."

Kiss Viktória (balról a második) Berlinben megnyerte pályafutása első korosztályos Európa-kupa-versenyét Forrás: EJU

A berlini siker után egy héttel később Neu Gábor tanítványa megnyerte az ifjúsági B-korcsoportos ob-t, méghozzá a 48 kilósok mezőnyében.

„A jövőben már nem a 44, hanem a 48 kilósok között tervezek indulni. Az idei utolsó, győri Európa-kupa-versenyen is már egy súlycsoporttal próbálom ki magam. A súlycsoportváltás után nehéz megmondani, hogy a következő évben mi lehet a reális célom. A tavaszi Európa-kupák arról fognak szólni, hogy beleerősödjek a mezőnybe, és felmérjem a nemzetközi riválisokat.

A legfőbb vágyam a 2024-es évre, hogy az ifjúsági Eb-n érmet nyerjek. Nehéz feladat lesz, de mindent megteszek érte.

Kiss szeme előtt azonban nemcsak az Eb-érem, hanem egy sokkal nagyobb cél is lebeg.

„Kisgyerekként, amikor elkezdtem cselgáncsozni, kitűztem magam elé egy célt. Már eddig is sokat megtettem azért, hogy ezt elérjem, és úgy állok hozzá, ha nem folytatom ugyanígy, eltökélten és maximális erőbedobással, akkor feleslegesen csinálom az egészet. A fejlődéshez muszáj minden egyes nap kiadnom magamból a maximumot, ha el szeretném érni majd

a nagy célomat, ami az olimpiai bajnoki aranyérem.

(Kiemelt kép forrása: EJU)