UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2023-11-07 20:35

A junior Eb-ezüst után Takács Zsombor megcélozza a korosztályos vb-aranyat

A junior-világranglista második helyén álló, 17 éves terepkerékpárosnak, Takács Zsombornak nem sok hiányzott a korosztályos Európa-bajnoki címhez, ugyanis a legvégén sprintben maradt alul, s nyert ezüstérmet a franciaországi kontinensviadalon. A fiatal reméli, hogy az Eb-hez hasonlóan majd a szezonvégi junior-vb-n is dobogóra állhat, méghozzá annak legfelső fokára.

Remekeltek a magyar fiatalok a terepkerékpárosok (cyclo-cross) franciaországi junior Európa-bajnokságán: a lányok futamában Bruchner Regina 12. lett, míg a fiúk között kiváló versenyzéssel Takács Zsombor ezüstérmet szerzett, Vas Barnabás pedig ötödikként zárt. A fiúk versenyében az aranyérem sorsa végül kétfős sprintben dőlt el, amit a francia Aubin Sparfel nyert meg Takács előtt.

„Nyilván bosszant, hogy ilyen közel álltam az Eb-győzelemhez, és nem jött össze a végső siker. Ugyanakkor az ezüstnek is nagyon tudok örülni, mivel a verseny előtt az volt a fő célom, hogy dobogóra álljak, ezt pedig sikerült abszolválni – nyilatkozta Takács Zsombor az Utánpótlássportnak. –

Értékes ez a második hely, viszont nem szeretnék itt megállni, azért dolgozom, hogy pár év múlva már az elitmezőnyben is az érmekért harcolhassak.

A Superior Racing Team versenyzője egy évvel ezelőtt a junior-vb-n és az Eb-n is a kilencedik helyen végzett, a mostani szezonban viszont nagyot lépett előre: két csehországi és három szlovákiai nemzetközi versenyen is diadalmaskodott. Majd Belgiumban indult két viadalon: előbbin harmadik, utóbbin tizenkilencedik lett.

Takács Zsombor Forrás: velo.hu

„Az Eb-t megelőző belgiumi versenyen minden lehetséges rossz dolog összejött: betegen indultam, majd elestem, illetve a biciklivel is akadtak problémák. Reméltem, hogy ezzel minden szerencsétlenséget magam mögött hagyok, és az Eb-n már sikerül ismét jól teljesíteni – mondta. – Azonban az Európa-bajnokság követően nem áll meg az élet, még jó pár újabb nagy feladat vár rám. A hat világkupaversenyből a tervek szerint négyen is rajthoz állok; az összetettben szeretnék az élmezőnyben végezni. A nagy álmom, hogy megnyerjem a vk-sorozatot.

Majd a szezon végén a junior-világbajnokság következik Csehországban, ahol az Eb-hez hasonlóan az éremszerzést tűztem ki célul, de még jobb lenne győzni.

(Kiemelt képen: Takács Zsombor és edzője, Búr Zsolt Fotó: Búr Zsolt)