UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-11-07 09:05

Rövid pályás ob: fordulat a fordulóknál

A rövid pályás úszóválogatott egynegyedét teszi ki az utánpótlásrészleg, vagyis a legifjabb korosztályt a decemberi romániai felnőtt Európa-bajnokságon öten képviselik a húszfős alakulatban. A csapat összetételét a debreceni országos bajnokság hétvégi zárultával véglegesítette a szövetségi kapitány, Sós Csaba.

A 25 méteres medencébe kiírt múlt heti ob-n az ifisták közül sem mindenkinek kellett bizonyítania, hogy helye van az Eb-küldöttségben. A Bukarestbe utazó tini ötös fogatból az  indulási jogot már azzal kivívta magának a 15 éves Jackl Vivien, és az egyaránt 2006-os születésű Pádár Nikolett, Komoróczy Lora és Molnár Dóra, hogy idén korosztályos kontinensbajnoki címeket szereztek. Az edzőtáborban már az Eb-re készülő Jackl kihagyta az ob-t, az utóbbi három viszont felnőttbajnoki titulusokkal gazdagodva, remek időeredményekkel, egyéni és korosztályos csúcsokkal igazolta a szakvezetői bizalmat. Az egyetlen „kakukktojás” Nagy Napsugár, a bő egy hónap múlva 15 esztendős talentum, aki Debrecenben érdemelte ki az Eb-csapattagságot azzal, hogy korcsoportos magyar rekordot felállítva megúszta az előírt szintidőt 1500 méter gyorson.

Elég sok utánpótláscsúcs született a felnőtt országos bajnokságon, s ezt megnyugvással vettem tudomásul

– jelentette ki honlapunknak adott értékelésében Sós Csaba. A szövetségi kapitány szerint a rekordok részben annak köszönhetők, hogy a fordulótechnika összességében javult a rövid pályás viadalok „sűrítésének” köszönhetően.  

„Az utánpótlás szemszögéből nézve az ob-t, hangsúlyozandó: a magyar úszóknak általánosságban a fordulók a gyengéi – fogalmazott a szakvezető, aki így folytatta:  – Ám csak azoknak, akik nem az Egyesült Államokban tanulnak. Mert

valamilyen oknál fogva kinn mindegyik megtanul fordulni. Aminek az a titka, hogy sok rövid pályás versenyen vesznek részt.

Ha úgy tetszik, az amerikai mintát követve idehaza tavaly rendezték meg először az utánpótlás rövid pályás országos bajnokságát.

„Az elsőt most, november végén követi a második, s a bevezetés haszna, hatása máris érződik, ahogyan azt tapasztalhattuk fiataljainknál a debreceni országos rövid pályás bajnokságon, ahol élhettek a több rajtlehetőséggel, azzal, hogy a felnőttek között is gyakorolhatták a több fordulót” – jelentette ki Sós Csaba. A szakember rossz gyakorlatnak nevezte, hogy korábban nem voltak versenyek rövid pályán, a változást kedvező fejleményként értékelve pedig úgy fogalmazott:

a csúcsok is jelzik, hogy ez az új irány helyesnek tűnik.