UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-11-14 19:42

Az U18-as válogatott felkészülési tornát nyert Bledben, de felemás játékkal

Két győzelemmel és egy vereséggel tornagyőztesként térhetett haza az U18-as jégkorong-válogatott Bledből. A biztató eredmények ellenére Svasznek Bence szövetségi edző vegyes érzésekkel értékelte a szlovéniai szereplést.

Az áprilisi, dániai divízió I/A-s világbajnokságra készülő U18-as jégkorong-válogatott a házigazda szlovénok ellen 3–1-es vereséggel kezdte a négycsapatos bledi felkészülési tornát. Ezután két győzelem következett: a magyar csapat előbb 5–1-re verte az osztrákokat, majd 5–3-ra az olaszokat, így végül a mieink tornagyőzelmet ünnepelhettek Bledben.

„Korosztályos válogatottról lévén szó az eredményesség általában kevésbé mérvadó – leszámítva természetesen a világbajnokságot –, ugyanis a legfőbb feladatom a szakmai stábbal a játékosok fejlesztése, képzése. Ennek szellemében kell értékelni a bledi felkészülési tornát is.

Sokkal fontosabb ilyenkor a játék képe, tehát viszontlátjuk-e a játékosoktól az edzéseken begyakorolt elemeket. Továbbá, hogy milyen mentalitással, harci szellemmel kezdjük a meccseket, illetve milyen tempót diktálunk az adott találkozó egészében. Ezeket vizsgálva összességében felemás érzésekkel zártuk a tornát 

– mondta Svasznek Bence szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – A szlovénoktól úgy kaptunk ki 3–1-re, hogy a végén lehoztuk a kapust, és kaptunk egy üreskapus gólt. Ami viszont ennél is fontosabb: a mérkőzés nagy részében a mi akaratunk érvényesült, irányítottuk a játékot, de sajnos nem tudtunk több gólt lőni, a befejezéseknél nem voltunk elég élesek. Bár kikaptunk, hasznos és jó meccset vívtunk, a mutatott játékot illetően elégedetten fejeztük be a meccset. Ehhez képest az osztrákokat ugyan 5–1-re megvertük, viszont sokkal jobb játékra is képesek lehettünk volna; hiányoltam a magasabb tempót és a szervezettséget, szóval a győzelem ellenére korántsem voltam annyira elégedett, mint az első mecccsel. Majd záró ellenfélként jött a kifejezetten erős olasz válogatott. Ismét nyertünk, és ezúttal már többet kaptam a fiúktól, de sajnos még mindig elmaradtunk a szlovénok ellen mutatott játéktól és intenzitástól.

Összességében hullámzóan teljesítettünk: jól indítottuk a tornát, ezt pedig követte egy átlag alatti, illetve átlagos produkció. A legfontosabb, hogy az áprilisi vb-re összeálljon a csapat, ebben a felkészülési fázisban még próbálgatjuk a játékosokat, a különböző sorkombinációkat.

A szakvezető hozzátette, hiányzók is akadtak, ugyanis az U18-asok legjobbjai közül öten is az U20-asokkal készültek, míg az Észak-Amerikában játszók nem tudtak hazautazni az összetartásra. A válogatott legközelebb decemberben találkozik, és az év végén két nemzetközi torna is vár a csapatra – előbb Szlovákiában, majd Kanadában szerepelnek a mieink.

A magyar válogatott eredményei Bledben:
Magyarország–Szlovénia 1–3 (0–1, 1–1, 0–1)

A magyarok gólját Rapos Gergő szerezte.
Magyarország–Ausztria 5–1 (1–1, 2–0, 2–0)
A magyarok góljait Szongoth Domán, Almás Zétény, Nagy András, Molnár Botond és Schwartz Gergő szerezte.
Magyarország–Olaszország 5–3 (1–1, 1–2, 3–0)
A magyarok góljait Mátyás Máté, Mester Máté, Bogáti Balázs, Schwartz Gergő és Lőczi Barnabás szerezte.

A torna végeredménye:
1. Magyarország 6 pont
2. Olaszország 5 pont
3. Szlovénia 4 pont
4. Ausztria 3 pont
A magyar válogatott kerete a bledi tornán:
Kapusok:
Daradics Ákos (BJA), Pásztor Viktor (Tuto, finn)
Hátvédek:
Balogh Ádám (FEHA19), Gál Botond (BJA), Mártonffy Máté (Vasas SC), Mátyás Máté (UTE JA), Nagy Dominik (Boden HC, svéd), Palla Félix (FEHA19), Prém Zsombor (UTE JA), Szongoth Döme (ERC Ingolstadt, német)
Csatárok:
Almás Zétény (UTE JA), Bogáti Balázs (Vasas SC), Karó Levente (Vasas SC), Lobenwein Bálint (BJA), Lőczi Barnabás (UTE JA), Mester Máté (UTE JA), Molnár Botond (Lidingö, svéd), Nagy András (UTE JA), Palla Xavér (FEHA19), Rapos Gergő (UTE JA), Schwartz Gergő (Tuto, finn), Szongoth Domán (KooKoo, finn)

A szakmai stáb tagjai:
Svasznek Bence vezetőedző, Tokaji Viktor másodedző, Strenk Hunor másodedző, Kecskeméti Áron kapusedző, Szirányi Dániel fizioterapeuta, Magyar Péter felszerelés-menedzser, Imre Lajos csapatvezető

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)