UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-11-15 20:29

Az utánpótlás fejlesztése volt a fókuszban a módszertani központ szakmai napján

Immár ötödik alkalommal tartott szakmai napot a Jégkorong Módszertani Központ. A neves előadók és a hallgatóságban résztvevő szakemberek ezúttal az utánpótlás fejlesztése jegyében gyűltek össze. Kovács Csabát, a sportági módszertani központ és a FEHA19 szakmai igazgatóját kérdeztük az eseményről, s annak tanulságairól.

A sportág hazai fejlődését elősegítve a Jégkorong Módszertani Központ ötödik szakmai napját tartotta meg Budapesten, a Magyar Sportok Házában. Az „Egy nap a magyar jégkorong-utánpótlásért" címmel lezajlott konferenciát Märcz Tamás előadása nyitotta. Az olimpiai bajnok vízilabdázó, korábbi szövetségi kapitány, aki jelenleg a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és módszertani igazgatója többek között kiemelte

A versenyeztetés a fejlesztés célja, nem az eszköze.

Prezentációjában emellett kitért a megtartás nehézségeire is az utánpótlásban. Elmondta, a tudományos mérési eredmények szerint 13-14 éves korban akár 60-70 százalék is lehet a lemorzsolódás aránya. Märcz gondolatai után kerekasztal-beszélgetések következtek, három blokkra bontva korosztályok szerint – előbb az U21-es és U18-as, majd az U16-as és U14-es, végül pedig az U12-es és U10-es korcsoportok leghangsúlyosabb kérdésköreit sorra véve.

„Egyfajta utánpótlásfórumként szolgált az esemény. Úgy gondoljuk, hogy akadnak olyan fontos és aktuális témák az utánpótlás-nevelésben, amelyeket érdemes megtárgyalni – bevonva, megszólaltatva a különböző területek szereplőit. Továbbá, az előadások közben a közönség tagjai is közbeszólhattak, adott esetben kérdések formájában vagy éppen saját szakmai véleményüket hozzáfűzve a kérdéshez – kezdte Kovács Csaba, a Jégkorong Módszertani Központot vezető fehérvári Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. – Mintegy száz-százhúsz szakember vett részt a szakmai napon, tehát átfogó képet kaptunk a véleményekről.

Ez a fórum megmutatta, hogy több fontos kérdéskörben is egy irányba húz a jégkorongos közösségünk, ami örömteli. Az elsődleges célunk az volt, hogy elinduljon a kommunikáció, az együttgondolkodás, amely hosszú távon a hazai sportági utánpótlás fejlődését szolgálhatja.

Módszertani Központként a mi feladatunk, hogy a szakmai véleményeket összegezzük, a konklúziókat levonjuk, és ezeket pedig közvetíteni fogjuk a döntéshozók felé, és a Magyar Jégkorong Szövetség vezetésével együttműködve dolgozzunk a közös előrelépés jegyében. Ugyanakkor szeretném leszögezni, hogy mi nem szeretnénk eljárni a szövetség hatáskörében, egyszerűen csak a közös gondolkodást szerettük volna elindítani, segíteni a jégkorongos közegen belül" – mondta Kovács, aki egyébként az MJSZ szakmai bizottságának is tagja.

Kovács Csaba Fotó: Soós Attila/FEHA19
Az idősebb korosztályokban központi téma volt a nemzetközi versenyeztetés, miután a legjobb U21-es és az U18-as klubcsapataink az osztrákokkal közös bajnokságban szerepelnek. Az osztrák partnerünk is jelen volt a fórumon, és hangsúlyozta: a közös versenyeztetés nemcsak a mi, hanem mindkét fél érdeke. 

Emellett a korosztályváltoztatások is szóba kerültek, és ebben szintén egybehangzó volt a jelenlévők véleménye, vagyis az Európában jellemző korosztályok irányába lépnénk itthon is: U18-ról U17-re, míg U16-ról U15-re változnának a korosztályok besorolásai. Beszéltünk még többek között a légiósok szerepeltetéséről a korosztályos bajnokságokban, valamint a kis klubok helyzetéről is, ugyanis nagyon fontos, hogy a piramiselv jól működjön, a fiataloknak meglegyen a továbblépési lehetőség. A női jégkorong helyzetének is figyelmet szenteltünk, megvizsgálva azt, meddig tudjuk a lányokat integrálni, a fiúkkal közösen játszatni, és mikor jön el az a kor, amikor muszáj külön válnia a két nem versenyeztetésének. Tehát jól látható, szerteágazó volt a szakmai nap tematikája, gyakorlatilag az utánpótlás teljes spektrumát lefedtük."

A következő, immár hatodik szakmai nap december 12-én, kedden lesz, a hazai rendezésű U20-as világbajnokság idején, annak szünnapján.

(Kiemelt kép forrása: Jégkorong Módszertani Központ)