UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-11-17 20:34

Alpesi sí: közeledik az elit irányába a hazai utánpótlás

Az elmúlt évek eredményességét az új évadban sem szakítanák meg a hazai alpesi sí utánpótláskorú képviselői, akikre ifjúsági olimpia és világbajnokság is vár majd.

Bár a 2022-ben, mindössze 19 évesen téli olimpián részt vevő Tóth Zita a 2023/2024-es évadban már nem tartozik az utánpótláskorú magyar alpesi sízők közé, a „kiöregedése” után is számos eredményes versenyző maradt a kategória tagja, aki motiváltan várja a legfontosabb eseményeket.

Kiemelhetjük a jelenleg az ifjúságiak és a felnőttek között is a legeredményesebb magyar alpesi sízőnek számító Úry Bálintot, aki jó formában kezdte meg az új idényt, de rajta kívül is több olyan fiatal csatol fel a következő hónapokban, akikre érdemes lesz odafigyelni.

„Két részre kell bontanunk a versenyekkel kapcsolatos kérdést: van a fix program, illetve az, ami a fiataloktól függ, hogy kvalifikálnak-e rá. Az előbbi csoportba tartozik a koreai ifjúsági olimpia, amelyen biztosan ott leszünk január második felében – mondja Szepesi Bertold szövetségi kapitány. – A rövidített nevén YOG-on szuperóriás-műlesiklás, óriás-műlesiklás és műlesiklás lesz a menetrendben, de nem szabad megfeledkezni a csapatversenyről és a parallel számról sem; az eseményen a 2006-2007-es korosztály, vagyis az U18 méretheti meg magát a szakágban.

Nemenként egy kvótánk van: a jelenlegi állás szerint Körtvélyessy Dóra és Szabó-Szélyes Szilárd képviseli majd a magyar színeket, de a fiúknál valószínűleg a két ünnep között még szétlövést tartunk majd a helyért.

Egyébként a sícross is a szakágunkhoz tartozik, abban Szeghalmi Fanni kvótája biztos, és még mellette is előfordulhat majd magyar induló. Az idén az ifjúsági korosztályba fellépő tehetséges versenyzőink közé tartozik még Tymcyna Dóra és Schneider Milán is, akik szlalomban már a szezon elején szép eredményeket értek el. Még nekik is van esélyük, hogy induljanak az ifjúsági olimpián. Ezeknek a fiataloknak az elsődleges a tapasztalatszerzés, az élmények gyűjtése; akkor sincs probléma, ha nem az elképzelések szerint sikerül a produkciójuk, bőven lesz még idejük hajszolni az eredményeket. Az idősebbeknél azért egy fokkal árnyaltabb a kép.”

Az idősebbek, vagyis az ifjúságiak, mint a már emlegetett Úry és Trunk Tamás célversenye a korosztályos (U21-es) világbajnokság.

„Bálint és Tomi utolsó éves ifik, nekik a vb-n lesz a legnagyobb hangsúly, azon belül is a technikai számokon. Mindkettejüknél top tízes eredményt várok.

A program egyébként az előző évadhoz hasonlóan rendkívül sűrű, alig lesz vége a YOG-nak, máris kezdődik a vb. A legidősebbek esetében már nézegetni kell a felnőttversenyek felé is, Bálint egy lépésre áll a világkupa-részvételtől. Óriási dolog lenne, ha bele tudna kóstolni, hová tart. Bányai Attila (aki a legutóbbi EYOF-on sporttörténelmi aranyat szerzett – a szerk.) pedig most lépett be az U18-asok közül az U21-esek közé; rá Európa-kupa vár, ahol fontos tapasztalatokat szerezhet majd. Szlalomban a férfiaknál még Hozmann Rudolf nevét kell megemlítenem, aki kiváló szezont tudhat maga mögött, és a kategóriában idén is megmutathatja a tudását; az ifjúsági világbajnokságon tőle is top harmincas helyezést várunk. Talán még soha nem volt ennyire erős technikai csapatunk az ifjúsági, de még a felnőtt mezőnyben sem. Évről évre szépen fejlődnek a fiatalok, a hozzáállással sincs gond; olyan magja van a válogatottnak, amelyre joggal vagyunk büszkék, amellyel az elit irányába haladunk!”

(Kiemelt képünkön: Úry Bálint Forrás: Magyar Síszövetség)