UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong Korcsolyasportok Egyéb sportágak

2023-11-23 09:10

Jönnek a havas-jeges sportágak hazai utánpótlásának legfontosabb idénybeli versenyei

A hideg idő beköszöntével a téli sportágak versenynaptárai is sűrűsödnek, s a korábbiakhoz hasonlóan a 2023/24-es évad is számos izgalmas eseményt tartogat a fiataloknak.

Magyarország nem tartozik a téli sportok nagyhatalmai közé, de kétségtelen, hogy a hazai viszonyokhoz és a merítési lehetőségekhez képest sok szép eredménynek örülhettünk már a múltban. Gondoljunk csak például az azóta már kínai színekben versenyző Liu testvérek fémjelezte rövid pályás gyorskorcsolyázók utóbbi években bemutatott olimpiai remeklésére.

Short trackben az elmúlt évek az utánpótlásban is kiváló eredményeket hoztak, az EYOF-on és a junior-világbajnokságon is rendre odaérnek versenyzőink a legjobbak közé, az idén januárban tartott ifjúsági olimpiai fesztiválról ráadásul korábban még nem látott éremtermést szállítottak haza. Az új évadot is jó formában kezdték, a felnőtt országos bajnokságon azt bizonyították, hogy a „nagyok” között is számolni kell velük. November utolsó hétvégéjén új sorozat kezdődik a számukra: a junior-világkupa első állomásán, Hollandiában mérethetik meg magukat. A jövő év első hónapjaiban pedig következnek az idény célversenyei, a téli ifjúsági olimpiai játékok, majd a junior-vb.

A juniorválogatott már a helyszínen várja a világkupa kezdetét Forrás: MOKSZ

„A juniorok fejlődését tekintve jól sülhet el ez az újítás, hiszen korábban nagyobb ugrás volt számukra, amikor a felnőttek közé kellett beszállniuk. Ez most valamelyest javul a junior-világkupa beindításával, amelyen fiataljaink az Európa-kupához képest szélesebb mezőnnyel találkozhatnak az évadban többször is. Ez a lépcső korábban hiányzott” – nyilatkozta az Utánpótlássportnak a korosztályos válogatott szövetségi edzője, Lakatos Tamás.

A nagypályás gyorskorcsolyázók a short trackesekkel egyszerre, a hét végén kezdik meg szereplésüket a junior-világkupában.

Ebben a szakágban kevesebb jelentős eredmény köthető a magyar fiatalokhoz, ám így is jó néhány értékes helyezés született a korosztályos világversenyeken, a felnőttválogatottat is az utánpótláskorból frissen vagy nemrégiben kiöregedett sportolók alkotják.

Az évadot Bormióban egyéni csúcsokkal és országos rekorddal kezdő versenyzőkre a már említett vk-sorozat mellett vb is vár.

Műkorcsolyában valamelyest más a helyzet: a magyar fiatalok a világversenyeken – egyelőre – nem tudnak az élvonal közelébe kerülni, és az elmúlt hónapok botrányai sem feltétlenül segítettek ezen a helyzeten. Ahogyan Bálint Csaba, a MOKSZ májusban megválasztott ágazati sportigazgatója fogalmazott az Utánpótlássportnak:

Az elsődleges cél a béke megteremtése.

Az mindenesetre örömteli, hogy szeptemberben junior Grand Prix-t rendezhetett Budapest, a mieink pedig a többi szakághoz hasonlóan a téli ifjúsági olimpián és a vb-n is szerencsét próbálhatnak majd.

Cseréljük a korcsolyát lécre: ifjú alpesi sízőink sem tétlenkedtek az elmúlt időszakban; kiemelhetjük a jelenleg az ifjúságiak és a felnőttek között is a legeredményesebb magyart, Úry Bálintot, aki jó formában kezdte meg az idényt, miközben a legutóbbi EYOF-on sporttörténelmi aranyat szerző Bányai Attilára is érdemes lesz figyelni, több másik magyar fiatallal együtt, akik a téli ötkarikás játékokon és az ifjúsági vb-n biztosan felcsatolnak, s már a felnőttmezőnyben is számolni kell velük.

Úry Bálint Forrás: Magyar Síszövetség

A csapatjátékokról se feledkezzünk meg:

jégkorongban a közeljövő legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye a decemberi, hazai rendezésű U20-as divízió I/A-csoportos világbajnokság lesz.

A Ladányi Balázs vezette junior nemzeti együttes december 10. és 16. között a Tüskecsarnokban küzdhet meg a bennmaradásért a második vonalban. A csapat jól hangolt a vb-re: a szlovénokat, a franciákat és az olaszokat megelőzve megnyerte a székesfehérvári Négy Nemzet Tornát.

A világbajnokságok sorát január hatodikától kezdődően az U18-as leányválogatott folytatja. Bedő Botond csapata egy évvel ezelőtt negyedik lett, így megőrizte tagságát a divízió I/A csoportban. Az új év elején az olaszországi Egnában ezúttal is a kiesés elkerülése lehet a mieink fő célja.

Az U18-as fiúk világbajnoksága még odébb van, áprilisban Dániában tartják az ifjúságiak tornáját. Ez év tavaszán az előző U18-as évjárat erőn felüli teljesítménnyel harcolta ki a bennmaradást a divízió I/A-s vb-n, méghozzá a korosztály történetében először – ennek megismétlésére törhetnek tavasszal Svasznek Bence tanítványai.

(Kiemelt képünk forrása: MJSZ)