UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-11-26 20:50

Egy A-döntős szereplés jutott a magyar short trackeseknek a hollandiai junior-világkupán

Vasárnap este ért véget a rövid pályás gyorskorcsolyázók junior-világkupájának az első állomása; a hollandiai verseny után Lakatos Tamást, a korosztályos válogatott vezetőedzőjét kérdeztük.

A korábbi évadokhoz képest új versenysorozatot indítottak el a juniorkorú rövid pályás gyorskorcsolyázóknak: az Európa-kupát a világkupa váltotta a 2023/2024-es évadban, ami jó lehetőség a fiataloknak, hogy még nívósabb mezőnyben pallérozódjanak és gyűjtsék a tapasztalatot, hogy aztán az idény célversenyén, a korosztályos világbajnokságon csúcsformában álljanak a jégre.

A háromfordulós sorozat első állomását a hollandiai Leeuwardenben rendezték meg, ahol szombaton és vasárnap viaskodtak egymással a short trackesek. Az első napon – ahogyan a honlapon is beszámoltunk róla – Végi Diána Laura érte el a legjobb magyar eredményt: A-döntőbe jutott, amelyben kevéssel maradt le a harmadik helyről, negyedikként haladt át a célvonalon. Emellett B-döntős helyeket is szereztek a fiatalok, a mixváltó pedig remek idővel kezdett 2000 méteren, országos csúcsot elérve, a – nem sokkal korábban a kínai négyes által futott – világcsúcstól kevéssel elmaradva.

A második napon az emlegetett négyesünknek az A-döntőbe jutást már nem sikerült kiharcolnia, ám a B-jelű finálét megnyerték a tagok (Csizmadia Márk, Major Dominik, Végi Diána Laura és Szigeti Dóra). Ugyanígy tett Nógrádi Panka 500 méteren és Végi Diána Laura pedig 1000-en, utóbbit pedig közvetlenül követte Schönborn Melinda a „kisdöntőben”. Szintén B-döntőzött egy kilométeren Csizmadia Márk, aki negyedik lett.

„Nem tudtuk az esemény előtt, hogy a tengerentúli, ázsiai versenyzők milyen létszámmal érkeznek majd, ám befutott többek mellett az amerikai, a kanadai, a kínai és a koreai csapat is – minden erős nemzet jelen van, százhatvan fölötti nevezőszám gyűlt össze – kezdte az értékelést a juniorválogatott vezetőedzője, Lakatos Tamás. –

Bár nehezen lehetett megítélni az erőviszonyokat, a végeredménynél több A-döntős szereplésben bíztunk. Ettől függetlenül – tekintve, hogy ez az évad első igazán komoly megméretése volt – nagyon szépen helytálltak a fiatalok, a tíz emberünkből nyolcan mindkét nap bejutottak a top húszba.

Kiemelendő, hogy a mixváltónk a tegnap futott országos csúcsát ma megdöntötte. Vannak kijavítandó hibák, próbálunk tovább fejlődni, és még jobb eredményt elérni a folytatásban!”

A következő állomásra nem kell sokat várni, a második fordulót ugyanúgy Leeuwardenben rendezik a jövő hét végén. Az első állomás részletes eredményei ITT érhetők el.

(Kiemelt képünk forrása: MOKSZ)