UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-11-26 18:12

Mozolai Berta a felnőttválogatottban és Kanadában is azonnal megtalálta a helyét

A 16 éves jégkorongozó, Mozolai Berta fiatal kora ellenére már 15-ször szerepelt a felnőttválogatottban. Az ősztől a kanadai Quebecben légióskodó csatárreménység reméli, a januári divízió I/A-s U18-as világbajnokságon, majd a „nagyok” tavaszi vb-jén is bizonyíthat.

Tavaly novemberben Mozolai Berta mindössze 15 évesen mutatkozhatott be a felnőtt női jégkorong-válogatottban a franciák otthonában Vaujanyban, majd az azóta eltelt egy esztendőben a fiatal stabil kerettaggá nőtte ki magát, sőt már 15 mérkőzésnél jár a nagyválogatottban – a legutóbbi, osztrákok elleni felkészülési meccsén például a csapat legjobbjának is megválasztották. Ugyanakkor a mostanra meghatározó játékossá váló Mozolai legelső találkozása a felnőttválogatottal igencsak rendhagyó módon, ellenfélként történt meg.

„Tavaly nyáron edzőmeccset játszottunk az U16-os fiúcsapatommal a dániai A-csoportos vb-re készülő női válogatott ellen. Külön pikantériája a mérkőzésnek, hogy be is találtam a Budapest Jégkorong Akadémia színeiben.

Utólag visszatekintve, kicsit vicces történet, hogy az első gólomat nem a válogatottban, hanem éppen ellenük lőttem

– idézte fel Mozolai Berta első élményeit a felnőttválogatottal kapcsolatban az Utánpótlássportnak. – Több mint egy éve volt már annak, amikor első alkalommal kaptam meghívót a nagyok közé. Először hozzá kellett szoknom ahhoz a sebességhez, játékstílushoz, amit ők képviselnek. Úgy érzem, sikerült cseréről cserére, meccsről meccsre fejlődnöm, a kezdeti izgalmam is oldódott.

Jólesik, hogy számítanak rám. Most, hogy az utolsó összetartáson több kulcsjátékos is hiányzott, centerként is játszhattam Gasparics Fanni mellett, emberelőnyben és hátrányban is szerepet kaptam.

Minél többet játszom a válogatottban, annál nagyobb lesz a meccsrutinom és a magabiztosságom is.”

Mozolai Berta Forrás: MJSZ

Bertára eközben a saját korosztályában, az U18-asok között is alapemberként számítanak. A korosztályos válogatottra januárban divízió I/A-csoportos világbajnokság vár Egnában.

„Bármelyik válogatottba hívnak, annak mindig nagyon örülök. Az előző U18-as vb-ről nagyon szép emlékeim vannak, remélem most is ott lehetek – mondta a fiatal, aki a társaival a legutóbbi vb-n a bennmaradást érő negyedik helyet harcolta ki Olaszországban.

Természetesen mindig azért megyünk, hogy megnyerjük a vb-t, ez így lesz januárban a következőn is.

Sajnos tavaly az első meccsünket, amit a franciák ellen játszottunk, elvesztettük, annak ellenére, hogy végig vezettünk. Az idén koncentrálnunk kell arra, hogy már az első meccsen élesek legyünk.”

Hozzátette, a nagyválogatottban szerzett rutint és tapasztalatokat igyekszik kamatoztatni az U18-asok között is.

„Az U18-as és a felnőttválogatott játéka közti lényeges különbség szerintem a döntések meghozatalának gyorsaságában van. Úgy gondolom,

a gyorsabb döntések sokat segíthetnek az U18-asok közti játékban is.

Utoljára az U18-as válogatottban még az előző vb-n szerepeltem. Az, hogy most pontosan mi lesz a szerepem, az csak a vb előtti felkészülésen derülhet ki. Nemcsak én, hanem többen is járunk ebben a cipőben olyanok, akik a felnőttek összetartásain veszünk részt, de még az U18-as korosztályhoz tartozunk.”

A 16 éves Mozolai Berta az ősztől a tengerentúlon folytatta karrierjét Forrás: Stanstead College Varsity

A Budapest Jégkorong Akadémián eltöltött időszak után Mozolai a nyáron nagy fába vágta fejszéjét, ugyanis Kanadába, a sportág őshazájába igazolt.

„Itthon eddig kizárólag fiúcsapatban játszottam, ez az első szezonom női csapatban. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy Kanadába igazolhattam a Stanstead College Varsity együttesébe, Quebecbe. Két bajnokságban játszunk, az amerikai JWHL-ben az U19-esek között és a kanadai U22-es bajnokságban. Nagyjából hatvanöt-hetven meccset fogunk játszani ebben a szezonban.

Ez közelebb visz a célomhoz, hogy később amerikai egyetemi csapatban játszhassak.

De nem csak a jégkorong miatt választottam a Stanstead College-t, hanem mert az iskolája is erős. Itt három tantárgyat tanulok emelt szinten, ami az egyetemi felvételi pontszámok miatt nagyon fontos. A beilleszkedés az iskolába, és a csapatba is könnyebben ment, mint gondoltam. A csapattársaim nagyon befogadóak, segítőkészek.

Olyanokkal játszhattok együtt, akik a kanadai U18-as válogatott kerettagjai, egyikük például idén U18-as világbajnok lett.

Nagyon jól érzem magam, a tanulás és a játék is egyre jobban megy. Jönnek a gólok, jönnek a pontok is!”

(Kiemelt képen: Mozolai Berta Forrás: MJSZ)