UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-11-27 17:12

Ötszáz alatt a fiatalpercek száma az NB I 14. fordulójában

A labdarúgó NB I tizennegyedik fordulójában 486 percet kaptak a 2003-ban vagy annál később született magyar játékosok; a legtöbb lehetőséget a kiesőzónában lévő Kisvárda adta a fiataloknak.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tizennegyedik fordulójának szemléjével folytatjuk a 2003-ban, vagy annál később született magyar futballisták játéklehetőségéről szóló sorozatunkat. Az adatokat az MLSZ Adatbank szolgáltatta.

A forduló első mérkőzését pénteken játszotta a listavezető Paks a Diósgyőr ellen. A tolnaiak már az első félidőben 3–0-ra vezettek, amin a második játékrészben ugyan szépíteni tudott a DVTK, de a hazai együttes ismét eredményes volt, így 4–1-re végződött a találkozó. A fiatalpercek vizsgálata miatt biztosan ez a meccs volt a legérdekesebb, hiszen

Bognár György, a Paksi FC vezetőedzője három korosztályos labdarúgót is pályára küldött: Horváth Kevint, Pesti Zoltánt, valamint Simon Barnabást, a cserekapust(!).

Erről később úgy nyilatkozott: „A fiatalok tehetségesek, de akkora átütőerő bennük még nincs. Tisztázzuk a dolgot: mi azért játszatjuk őket, mert a központi támogatást a fiatalok játékperceire adják. Jó ötlet a szabály, de kicsit fals, a versenyhelyzet nem egyenlő sokszor”. A vendégekhez az utolsó 20 percre állt be Bényei Ágoston, a nagy különbségen viszont ő sem tudott csökkenteni.

A szombati nyitó találkozón az MTK Budapest látogatott a kiesőzónában lévő Kisvárda otthonába. A hazai csapatban már megszokott módon Kovács Marcell állt a kapuban, de a meccs egyik főszereplője egy másik fiatal lett: 2–1-es kisvárdai vezetésnél lépett pályára

a 20 éves Czékus Ádám, aki a hosszabbításban higgadtan passzolt el Demjén Patrik kapus mellett, ezzel beállítva a 3–1-es végeredményt.

A vendégek kezdőjében ismét helyet kapott a 20 esztendős Kovács Mátyás, akit a félidőben lecserélt Horváth Dávid vezetőedző, valamint szeptember eleje óta először kapott lehetőséget a 2003-as születésű Horváth Artúr az élvonalban – ő a 76. percben állt be.

A gyengélkedő Zalaegerszeg várta hazai pályán a Debrecent. A zalaiak a kezdőbe nevezték a 20 éves Németh Dánielt, aki 67 percet töltött pályán, míg a vendégek csapatában Vajda Botond kapott helyet egy félidő erejéig. A hajrában a Loki becserélte még Tuboly Mátét is; a meccset a vendégek nyerték 2–1-re.

Az utolsó szombati összecsapáson meglepetésre a Mezőkövesd 4–0-ra megverte az Újpestet – tette ezt fiatal játékos nélkül, ám ezzel feljött a tizedik helyre a bajnoki tabellán. azaz pillanatnyilag nem kieső. A nagy zakót elszenvedő lilák újra lehetőséget adtak Varga Balázs Györgynek, aki 61 percet játszott.

Vasárnap a bajnokság legnagyobb esélyese, a Ferencváros vendégeskedett Felcsúton a Puskás Akadémiánál. Mindkét együttes fiatalok nélkül kezdett, de előbb Gruber Zsombor a hazai oldalról, majd Lisztes Krisztián a Fradi részéről állt be. A találkozó 1–1-re végződött.

A forduló utolsó meccse hozta a legtöbb gólt, ugyanis 3–3 lett a Fehérvár–Kecskemét mérkőzés. A hazai csapatban nem játszott 2003-as vagy annál fiatal játékos, viszont Szabó István együttesében Szendrei Ákos és Nagy Olivér is lehetőséget kapott csereként, amivel mindketten a lehető legjobban éltek, hiszen egyszer-egyszer betaláltak a hazaiak kapujába.

A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Mezőkövesd–Ferencváros (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.

Összesen 10 csapat 16 fiatal játékosa lépett pályára a fordulóban, de ami kiemelkedő, hogy

a 2023/24-es évadban még egyik játékhéten sem lőttek 3 gólt a korosztályos labdarúgók.

A fiatalpercek számában továbbra is toronymagasan vezet az MTK Budapest, de a Zalaegerszeg és a Kisvárda dobogós helye is meglehetősen stabilnak tűnik. Érdekes statisztika még, hogy a Fehérvárban az elmúlt nyolc találkozón mindössze 6 percet játszott utánpótláskorú futballista.

A 2003-AS VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 2023/24-ES ÉVADÁNAK 14. FORDULÓJÁBAN: 486
Csapatonként:

Kisvárda: 90+9=  99
Zalaegerszeg: 67
Újpest: 61
MTK Budapest: 45+15 = 60
Paks: 40+8+8 = 56
Debrecen: 45+1 = 46
Kecskemét: 16+23 = 39
Puskás Akadémia: 23
Diósgyőr: 20
Ferencváros: 15
Mezőkövesd: 0
Fehérvár: 0

Játékosonként:
Kovács Marcell: 90
Németh Dániel: 67
Varga György Balázs: 61
Kovács Mátyás: 45
Vajda Botond: 45
Horváth Kevin: 40
Szendrei Ákos: 23
Gruber Zsombor: 23
Bényei Ágoston: 20
Nagy Olivér: 16
Horváth Artúr: 15
Lisztes Krisztián: 15
Czékus Ádám: 9
Pesti Zoltán: 8
Simon Barnabás: 8
Tuboly Máté: 1

(Kiemelt képünk: Szendrei Ákos két és fél év után talált be az élvonalban Forrás: Kecskeméti TE)