UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-11-29 08:55

Stabil teljesítmény kell az NB I-es meghívóhoz

Az utánpótláskorú játékosokat az élvonalban is előszeretettel szerepeltető MTK Budapest NB III-as együttesének vezetőedzőjét, a kék-fehérekkel magyar bajnok labdarúgót, Kanta Józsefet, valamint az csapat asszisztens trénerét, a 29-szeres válogatott Kenesei Krisztiánt egyebek mellett arról kérdeztük, hogyan lehet a tinédzsereket a felnőttmezőnyben is bevethető futballistákká fejleszteni.

A 2023/24-es NB I-es évad eddigi adatai alapján az MTK Budapestben jutnak a legtöbb játéklehetőséghez a fiatal labdarúgók. A világos koncepció alapján az ígéretes futballisták végig járják a kék-fehérek ranglétráját, hogy aztán az élvonalban is bemutatkozhassanak. Az első csapatba vezető út – egyik – utolsó állomása lehet a klub NB III-ban szereplő második számú gárdája, amelynek vezetőedzője az MTK-ban játékosként 23 évig szereplő, magyar bajnok Kanta József. A korábbi középpályás 2021 óta vezeti a jellemzően tinédzserekből álló együttest. „Az első, edzőként itt töltött évemet követően többen is felkerültek az NB I-es csapatba, ilyen volt például Kovács Mátyás vagy Horváth Artúr. Ahhoz képest ma annyi a különbség, hogy a klub úgy döntött, nem indítunk U19-es csapatot a kiemelt bajnokságban, hanem

az U17-et követően egyből a mély vízbe dobjuk a fiatalokat, hogy beleerősödjenek a felnőttmezőnybe

mondja Kanta.

Kanta József FORRÁS: MTK Budapest

A vezetőedző szerint a rutinbéli különbségen túl fizikailag is nagy kihívást jelent az NB III az utánpótláskorú futballistáknak.

„A srácok most csöppentek bele a felnőttmezőnybe, és ez nem egyszerű szituáció. Az, hogy a nagyok között újoncokkal játszunk, természetesen az eredményeinken is meglátszik. Az NB III nagyon párharcigényes bajnokság, erre próbáljuk minél jobban felkészíteni a játékosokat speciális gyakorlatokkal, a fejjáték erősítésével.

De, érthető módon, a tizenhét évesek még nehezen veszik fel a versenyt fizikálisan a százkilencven centis ellenfelekkel.”

A csapat tizenhét forduló után a harmadosztály 10. helyén áll (4 győzelemmel, 6 döntetlennel és 7 vereséggel), ám a tréner látja az előremutató jeleket, illetve azt is, miben kell javulnia a társaságnak.

„Az mindenképpen biztató, hogy mezőnyben jól tudunk futballozni, de a mérkőzések eldöntésében még fejlődnünk kell mind a helyzetkihasználást, mind a védőmunkát tekintve.”

A befejezésekben biztosan sokat tudnak tanulni a fiatalok a 29-szeres válogatott csatártól, Kenesei Krisztiántól, az együttes asszisztens edzőjétől, aki azt mondja: apróságokon dőlnek el a mérkőzések, ezeket a szituációkat azonban a megfelelő küzdőszellemmel a saját oldalra lehetne billenteni.

„Ebben az évadban sok meccsen egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepelt, mégsem tudtunk nyerni.

Kicsit hiányolom a srácokból az oroszlánakaratot, a góléhséget. Azt kell érezniük a kapu előtt, hogy mindenképpen gólt akarnak lőni, mert ez már felnőttbajnokság, amelyben nüanszokon múlnak a dolgok.
Kenesei Krisztián FORRÁS: MTK Budapest

Az edzői stáb legfontosabb, egyben legnehezebb feladata az, hogy az ígéretes tinédzserekből a felnőttmezőnyben is helytálló futballistákat neveljenek. Kanta úgy véli: „Az NB I és az NB III között szakadéknyi a különbség, tehát nem biztos, hogy aki nálunk jól játszik, az az első osztályban is megállja a helyét.

Mindenesetre ahhoz, hogy valakire felhívjuk az élvonalbeli csapatot vezető Horváth Dávid figyelmét, elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, jó teljesítmény.

Ezt várjuk a fiúktól a tavaszi szezonban, és akkor már többen megmutathatják magukat neki edzésen, hogy aztán később fel is kerülhessenek az első csapatba. Ahogyan az többekkel megtörtént az előző években is.”

Kenesei ennek kapcsán hozzáteszi, hogy természetesen a legtöbb fiatalnak még hullámzó a teljesítménye, akárcsak az unokaöccsének, Kenesei Noelnek, aki nem mellesleg a csapat legeredményesebb góllövője

„Bár kicsit fura az a helyzet, hogy én vagyok az egyik edzője, ezzel természetesen nem él vissza, nagyon rendesen dolgozik. Noel a napokban töltötte a tizenhetet, és nyilván – ahogyan ez ebben a korban lenni szokott – van, amikor jól játszik, előfordul, hogy kevésbé. De annak örülünk, hogy már négy gólt szerzett, akárcsak Vas Milán.”

A két edző úgy gondolja, előnyös, hogy csak nemrégiben fejezték be profi pályafutásukat, mivel így könnyebben tudnak a játékosok fejével gondolkozni; átérzik, miken mennek keresztül.

„Nagyon jó, harmonikus a kapcsolatunk a csapattal: tisztelnek minket edzőként és a játékosmúltunk miatt is, ugyanakkor közvetlen a viszonyunk” – így Kanta, Kenesei pedig megjegyzi: ezt-azt még tudnak mutatni a játékosoknak.

„Néha mi is beszállunk, hogy illusztráljuk, hogyan kellene bizonyos helyzeteket megoldani…”

(Kiemelt képünkön: Az MTK Budapest utánpótláskorúakra épülő NB III-as csapata FORRÁS: MTK Budapest)