UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2023-11-30 18:59

A SUP-ozásnak él a kétszeres vb-érmes Kocsis Csillag

Az ifjúsági SUP-világbajnokságon két érmet szerző Kocsis Csillaggal beszélgettünk a vb-élményeiről, a sportág helyzetéről és a távlati céljairól.

A magyar küldöttség legjobb eredményét érte el a thaiföldi SUP-világbajnokságon a 16 éves Kocsis Csillag, aki az ifjúsági korosztályban két kategóriában is dobogóra állhatott: a hosszútávú versenyben bronz-, a technikai számban pedig ezüstérmesként végzett.

A fiatal – nem meglepő módon – nem a SUP-pal (vagyis: Stand Up Paddleboard) kezdett, ám akkor sem maradt távol a víztől.

„A nagynéném Olaszországban él a tengerparton, ő rakott rá először a deszkára, aminek már jó pár éve. Először még persze csak próbálgatásról volt szó, sportolásnak sem nevezném azt, amit akkor csináltam – kezdi nevetve Kocsis, akinek viszont hamar komolyabbra fordult az életében ez a vízisport. – Szintén kint nyaraltunk 2021-ben, amikor kaptam egy merev deszkát; azon már jóval többet gyakoroltam, majd mikor hazautaztunk, teljesen kétségbeestem, hogyan tudom ezt majd folytatni itthon. Akkoriban hagytam abba az úszást, mert a vírus miatt bezártak a környező uszodák. Ezt követően kezdtem el a poroszlói SUP Bázison sportolni, a Tisza-tavon. A klubnak azóta is nagyon hálás vagyok, nélkülük nem ragadtam volna így bele ebbe a sportágba. Jelenleg is nagyon nyitott a közeg, a legtöbb versenyt nem előzi meg kvalifikáció, így nekem is hamar elérkeztek az első megméretések.

Tavaly nyáron világkupán debütáltam, amelyen második lettem, ráadásul úgy, hogy míg a többiek merev, én felfújható deszkával álltam rajthoz.

Ezt követte a magyar bajnokság, amelyen már a felnőttek között is első lettem, majd egy katasztrofális vb; azon minden rosszul sült el, ráadásul beteg is voltam. Nem is szeretem különösebben felidézni, a SUP-os karrieremet is onnantól számolom; sokkal tudatosabban kezdtünk el készülni.”

Az idei év, vagyis „a tényleges karrierkezdet” már sokkal jobban alakult, ráadásul a fiatal két vb-n is részt tudott venni: szeptemberben, az ISA, vagyis a Nemzetközi Szörfszövetség által megrendezett „csörtén”, november második felében pedig az ICF, másképp a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség világbajnokságán állt deszkára.

„Az ISA által rendezett vb-re nehéz kijutni, emiatt még nagyobb öröm, hogy elindulhattam; csak technikai számban bizonyíthatnak az ifik. Akkor ötödik lettem, ami akár jobban is sikerülhetett volna, de ahhoz képest, hogy először eveztem óceánon, nem rossz eredmény. A thaiföldi vb novemberben már másképp alakult: bíztam benne, hogy akár dobogóra is állhatok, a sok munka miatt talán csalódott is lettem volna, ha ez nem sikerül – magyarázza a jelenleg a Balatonfüredi Yacht Clubban készülő sportoló. – A sprint nem az én számom, a testalkatom sem feltétlenül arra alkalmas, a hosszútávra viszont rengeteget készültem, megszámolni sem tudom, hány tíz kilométert eveztem előtte; annak harmadik hely lett a vége. Végül jött a technikai verseny, aminek a rajtja után beborultam a vízbe; bár ehhez külső tényező is kellett, mégis magamra voltam a legmérgesebb –

dühből indultam a mezőny után, amelynek egy kivétellel az összes tagját megelőztem. Talán ha még egy körünk van, az olasz lányt is sikerül…
Kocsis Csillag a thaiföldi vb-n Forrás: MKKSZ

A SUP körül jelenleg is számos kérdőjel áll, ami érthető módon folyamatosan foglalkoztatja a versenyzőket.

„Még nem tudjuk, hogy mikor kerülhet be az olimpiai programba a sportág. Szó volt róla, hogy 2028-ban már ott lesz, erre talán még mindig van esély, de bízom benne, hogy legkésőbb 2032-ben ez bekövetkezik. Nekem is óriási motiváció, hogy kivívjam az indulás jogát.

A sportágnak élek,

napi szinten foglalkozom vele, emellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetek; szerencsére a kettő nem zárja ki egymást, sőt nem is tudok hatékonyan készülni az iskolai feladataimmal, ha előtte nem mentem le a vízhez!”

SZAKSZEMMEL

„Még csak tizenhat éves, közben a tizenhét-tizennyolc éves versenyzők alkotta ifjúsági mezőnyben szerzett két érmet a vb-n. Benne volt a pakliban, hogy megcsíphet egy érmet, kettőre azonban nem számítottunk, megsüvegelendő a teljesítménye, nagy reménységünk – mondja az Utánpótlássportnak Tóth Dávid, az MKKSZ SUP-szakágának vezetőedzője. – Még gyerekcipőben jár ez a sportág, ám remek volt a thaiföldi rendezés; körülbelül kilencszáz versenyző indult el az eseményen, több mint ötven ország képviseltette magát. Szépen kinövi majd magát ez a szakág, és akár az olimpiai programba is bekerülhet a következő években.”

(Kiemelt képünk forrása: Facebook/Kocsis Csillag)