UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-12-04 15:21

Öten a válogatott tini részlegében a rövid pályás felnőtt Eb-n

Három 17 éves és két 15 esztendős úszónk is helyet kapott a 18 fős felnőtt-válogatottban, amely a héten – keddtől vasárnapig – a rövidpályás Európa-bajnokságon indul a romániai Otopeniben.

A 2006-os születésű Komoróczy Lora, Molnár Dóra, Pádár Nikolett és a szintén azonos évjáratú, 2008-as Jackl Vivien és Nagy Napsugár versenyzői pályafutásuk egy jelentős állomásához érkeztek el: a felnőttek 25 méteres medencében zajló 2023-as Eb-jén mutathatják meg, mennyit ér jelenlegi tudásuk a kontinens idősebb, ha úgy tetszik: már kész úszóinak világában.

Sós Csaba szövetségi kapitány mindenesetre nem jótékonyságból, holmi elő-karácsonyi jutalomból válogatta be őket a nagycsapatba, hanem azért, mert az öt ifjú grácia év közben nem egyszer bizonyította már képességeit, és eredményességével szolgált rá a szakvezetői bizalomra.

Hogy nem csupán az indultak még kategóriába várhatjuk őket, arra külön bizonyságul szolgálhat Pádár Nikolett „előkezelése”:

a szegediek kiválóságát a kontinentális szövetség, a LEN Eb-t beharangozó anyagában külön is kiemelte őt mint a romániai viadal egyik titkos éremesélyesét.

A tinédzser fotójával illusztrált írásban „figyelemre méltónak” minősítette a többszörös junior vb- és Eb-győztes Pádárt, aki idén négy aranyat szerzett a belgrádi korosztályos Európa-bajnokságon, 200 méter gyorson pedig jelenleg a második az európai rangsorban. A hazai utánpótlás múlt heti, szegedi rövid pályás országos bajnokságán „szétnyerte” magát, amennyiben 50-től 400 méterig valamennyi gyorsszámban diadalmaskodott, ötödik aranyát pedig 100 vegyesen zsebelte be. Az idén szintén korosztályos kontinensbajnoki címeket (is) szerző Komoróczy, Molnár és Jackl, akárcsak – a 15. születésnapját december 14-én ünneplő – Nagy ugyancsak szorgosan gyűjtögették Szegeden is az ob-elsőségeket.

Pádár Nikolett Forrás: otopeni2023.len.eu

Sós Csaba az Otopenibe utazás előtt az ötökkel kapcsolatosan megjegyezte:

a korosztályos világversenyeken sikeresen szereplő fiatalok a korábbiakhoz hasonlóan lehetőséget kapnak annak érdekében, hogy szokják a felnőtt viadalok légkörét.

És ha ez még elismerésre méltó szerepléssel is társul, már megérte beválogatásuk az Eb-válogatottba.

A tini ötös fogat tagjainak Eb-programja:
Jackl Vivien (Tatabányai Vízmű SE): 400 m vegyes
Komoróczy Lora (Iron Swim SE): 50 m gyors, 50 m hát, 100 hát, 50 m pillangó, 100 m pillangó
Molnár Dóra (Budafóka XXII. SE): 100 m hát, 200 m hát, 200 m gyors
Nagy Napsugár (Zalaco Zalaegerszegi ÚK): 400 m gyors, 800 m gyors,1500 m gyors
Pádár Nikolett (Szegedi Úszó Egylet): 100 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors

(Kiemelt képen: Komoróczy Lora (balról), Pádár Nikolett és Molnár Dóra Forras: musz.hu)