UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-12-05 20:15

Szigeti Dóra szerezte az évad első magyar világkupaérmét

Szigeti Dóra érte el a legjobb magyar eredményt a junior rövid pályás gyorskorcsolyázók első két világkupaversenyén: a KSI fiatalja egyedüliként szerzett érmet a csapatból.

Új versenysorozat indult a juniorkorú rövid pályás gyorskorcsolyázóknak a 2023/24-es évadban: a korosztályos Európa-kupát a világkupa váltotta fel, amivel kapcsolatban szeptemberben Lakatos Tamás, a juniorválogatott vezetőedzője nyilatkozott a honlapunknak.

„A juniorok fejlődését tekintve jól sülhet el ez az újítás, hiszen korábban nagyobb ugrás volt számukra, ha a korosztályos versenyek után a felnőttek közé kellett beszállniuk. Ez most valamelyest javul a junior-világkupa beindításával. Teret nyertünk, így végig versenyezhetik a korosztályukat a juniorok; ez a lépcső korábban hiányzott” – mondta a szakember a szériával kapcsolatban, amelynek az első állomását november végén, a másodikat pedig egy héttel később, december 2. és 3. között rendezték meg, egyaránt a hollandiai Leeuwardenben.

A „duplaforduló” legjobb magyar eredményét, egyben egyetlen érmét Szigeti Dóra szerezte múlt szombaton: a KSI fiatalja 500 méteren második lett az A-döntőben.

Szigeti Dóra (jobbra) az 500 méter eredményhirdetésén Forrás: MOKSZ

„Bevallom, az Európa-kupákból kiindulva arra számítottam, hogy olyan verseny lesz, amin nem lesz nehéz dolgunk. Bár az előző évadban a felnőttekkel már jártam világkupán, ám ott még fiatalként nem kaptunk akkora szerepet, így a hollandiai két forduló újdonsággal hatott. Ennek megfelelően nem is ment úgy a korizás az első hétvégén, mint ahogyan elterveztem, szokni kellett a környezetet és a mezőnyt. Aztán a hét közepén lebetegedtem; picit összetörtem, hogy mi lesz, ha nem tudok elindulni a folytatásban. Szerencsére jégre állhattam, és – bár az egy kilométert vártam a legjobban, mivel ezres short trackesnek tartom magam – végül az ötszáz sikerült úgy, ahogyan szerettem volna – összegez a 17 éves short trackes, akit egy kilométeren végül szabálytalanság miatt kizártak, míg a mixváltóban a B-döntő második helyét szerezte meg. –

Összességében szerintem nagyon jó, hogy a saját korosztályunkban is részt vehetünk világkupákon; ezeken labdába tudunk rúgni, sőt jó eredményt is elérhetünk, így talán a fejlődésre is több lehetőség van, mint a felnőttek között.

A világbajnoksággal azonos erősségű mezőnyben ezüstérmet szerezni óriási öröm, a második hellyel pedig kvalifikáltam magam a januári ifjúsági olimpiára is!”

(Kiemelt képünk forrása: MOKSZ)