UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-12-06 09:03

Megállíthatatlanul jutott a csúcsra a junior leányválogatott

Kiválóan sikerült az esztendő a junior leány kézilabda-válogatottnak, amely veretlen maradt az idén, miközben a nyáron megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot.

Volt mit ünnepelni az elmúlt években a junior leány kézilabdázók nemzetközi mezőnyében: a magyar korosztályos válogatottnak 2018 óta vb-arany és -ezüst is jutott, míg az elmúlt három Eb-t egyaránt megnyerték a mieink. Az idei kontinensviadalon is felértek a csúcsra: a tavaly szeptember óta a szövetségi edző Szilágyi Zoltán vezetésével készülő fiatalok mind a hét mérkőzésükön győztek Romániában.

Az együttes a nehezebb pillanatokban mindig eggyel magasabb fokozatba tudott kapcsolni, több játékos is vezéregyéniséggé vált, így nem volt kérdéses az aranyérem sorsa; a döntőt a félidei háromgólos hátrány után végül kilenccel nyerte meg a csapat. Az esztendő célversenye mellett a felkészülési időszakban is odatették magukat a lányok, akik az Eb mellett három tornán is elsőként végeztek, összességében pedig – egy spanyolok elleni (24–24) és a felnőttélvonalban szereplő Budaörs elleni edzőmeccset (33–33) leszámítva – minden idei összecsapásukon győztesen hagyták el a pályát.  

„Nagyon örömteli ez a statisztika, de

elsősorban a tétmeccseken nyújtott teljesítmény, vagyis a mi esetünkben az Európa-bajnokság a mérvadó

– hangsúlyozza Szilágyi. – Maximálisan elégedett vagyok a lányokkal attól függetlenül, hogy nem játszottak mindig jól, és nem csak magabiztos győzelmeink voltak. Ezekben a helyzetekben viszont óriási lelkierőről tettek tanúbizonyságot, többször hátrányból tudtak felállni. Bár a felkészülési mérkőzéseken a hangsúly nem az eredményen van,

minden meccs előtt azt mondom a játékosaimnak, hogy mutassuk meg, nem véletlen az a presztízs, amit az utóbbi években a juniorok kiharcoltak maguknak.

Az eddigiekhez hasonló motivációval folytatjuk a munkát.”

A válogatott november második felében, a csehországi Négy Nemzet Tornán játszott együtt utoljára ebben az évben; a csapat a korábbi sikerekhez méltó módon ismét első lett, így újabb aranyéremmel búcsúzott el 2023-tól.

Pedig több kulcsjátékosunk hiányzott: Simon Petra a felnőttválogatott tagjaként már a világbajnokságra készült, mellette Csernyánszki Liliána, Varga Emília és Juhász Kata sem tudott velünk tartani különböző problémák miatt, míg Vártok Tamara az utolsó otthoni edzésünkön sérült meg. Így viszont több új játékost is kipróbálhattunk, és biztató volt az ő teljesítményük is, ahogyan igaz ez az egész csapatra. A válogatottaknak nincs sok idejük arra, hogy összeszokjanak, emiatt is nagy öröm, hogy hamar elsajátították a gyakorolt játékrendszereket és -elemeket, a jó játék eredménye pedig megint siker lett. Többször már nem találkozunk az idén, februártól azonban kezdődik a vébéfelkészülés, tornákkal a programban.

Az említett Simonra akár még komolyabb feladatok is várhatnak, ha a felnőttválogatott eljut a jövő nyári olimpiára.

„A szövetségi kapitány döntése lesz, hogy adott esetben milyen szerepet szán Petrának. Benne van a pakliban, hogy nélküle kell majd nekivágnunk a korosztályos vébének, de kétségbeesni ekkor sem kell, ellenkezőleg: óriási öröm lesz, ha ez valóban így alakul. Vezéregyéniséget veszítenénk el a személyében, de az irányító poszton rajta kívül is számos ígéretes játékosunk van, lesz kiből válogatni!”

(Kiemelt képünk forrása: MKSZ)