UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2023-12-08 20:43

Biztató a jövőkép – rendkívül sikeres éven van túl a fiúutánpótlás

Többek között az ifjúsági világbajnokságon és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is nyertek érmet – utóbbin ráadásul aranyat – a magyar fiú tornászok. A szakági utánpótlás szövetségi kapitánya, Puskás Jenő szerint rég nem látott nagy a merítés – mind minőségben, mind mennyiségben – a hazai fiúutánpótlásban.

Závory Szilárddal (KSI) és Zámbori Zalával (FTC) az élen remekeltek az ifjúsági fiú tornászok az idei utánpótlás-világversenyeken. Tavasszal bravúros teljesítménnyel Závory bronzérmet szerzett ugrásban az antalyai ifjúsági világbajnokságon, s ezzel Laufer Béla tanítványa a magyar tornasport második korosztályos vb-érmét szerezte, ráadásul az elsőt ugrásban. Majd a nyáron Zámbori a maribori EYOF-on tette le a névjegyét azzal, hogy aranyérmet nyert a nyújtó szerenkénti fináléjában. Tóth Levente versenyzője sikerével a fiúszakág első magyar aranyát jegyezte az EYOF több mint háromévtizedes történetében.

„Nagyon hosszú, versenyekkel teli esztendőn vagyunk túl, közte négy kiemelt versennyel – kezdte az évértékelést Puskás Jenő, a hazai szövetség (MATSZ) fiúutánpótlásért felelős szakmai vezetője az Utánpótlássportnak. – Az ifjúsági vb és az EYOF mellett az ősszel a Balkán Bajnokság, illetve az ORV kapta még a legnagyobb figyelmet, ugyanakkor az utóbbi kettőt már a 2024-es versenyek jegyében menedzseltük. A fiatalabbak is lehetőséget kaptak bizonyításra, és próbáltuk felmérni, kikkel érdemes majd számolni a jövő áprilisi ifjúsági Európa-bajnokságon. Ami nagyon jó hír:

a legfontosabb versenyekről nem jöttünk haza üres kézzel, mindegyiken nyertünk legalább egy érmet.

Ha a sikereket sorra vesszük, mindenképpen

Závory Szilárd vb-bronza és Zámbori Zala EYOF-aranya kívánkozik az élre,

valamint az év zárásaként Zámbori ORV-győzelme is kiemelendő, hiszen összetettben is az első helyen végzett. Szilárd ugyan kiöregszik az utánpótlásból, de Zalának hátra van még egy éve az ifik között. Bízunk benne, hogy sérülésmentesen fel tud készülni a jövő évi Eb-re, amelyen összetettben, illetve több szeren is eséllyel pályázik a döntőbe jutásra."

Závory Szilárd bronzérmet nyert ugrásban az antalyai ifjúsági vb-n Forrás: MATSZ

„Ami talán az eredményeknél, az érmeknél is örömtelibb: rengeteg gyerek tornázik, szerencsére köztük elég sok a kifejezetten jó képességű. Ezt alátámasztják a tavaszi Budapest-kupán és az őszi nemzetközi versenyeken látottak is: szépszámú magyar fiatal indult ezeken a viadalokon, és biztatóan tornáztak Brnóban és Linzben egyaránt; nemcsak a válogatott versenyzőink, hanem a klubszínekben szereplők is. Továbbá szintén jó hír sportágunk számára, hogy

a mostani ifjúsági korosztályból kiöregedők közül jövőre öten is felkerülnek a felnőttválogatottba. Závory Szilárd, Mentovai István, Juhász Balázs, Nagy Márk és Ujvári Benedek is a nagyokkal készülhet.

Reméljük, hogy hosszú távon is megragadnak a felnőttválogatottban, és sikeres szerepelnek. Innentől kezdve pedig ez elsősorban rajtuk múlik, hogy mire vihetik."

(Kiemelt képen: Zámbori Zala Forrás: MATSZ)