UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-12-09 15:47

Profin zárta az évet a 17 éves Nileborg Krisztián

Sikeres évet zárt a 17 éves ökölvívó, Nileborg Krisztián, aki a hazai és nemzetközi korosztályos diadalok után december elején az első profi meccsén aratott győzelmével tette fel a pontot az i-re.

A 2022-es sikerek után az idén is folytatta az eredményes szereplést Nileborg Krisztián: a 17 éves ökölvívó tavaly a junior Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet, 2023-ban pedig elsőéves ifjúsági versenyzőként szállt ringbe – kijelenthetjük, nem illetődött meg az új feladattól.

A korosztályos Európa-bajnokságon szinte végig sérülten bokszolt, ám így is beverekedte magát a döntőbe, amelyben szoros meccsen maradt alul. A kontinensviadal óta viszont nincs megállás, minden mérkőzésén győzött, a magyar bajnoki cím mellett számos külföldi tornát megnyert; többek mellett Szarajevóban és Svédországban is aranyérmet szerzett.

„A korábbiaknál is motiváltabban vágtam neki ennek az évnek, hiszen új kihívások vártak rám – emlékszik vissza Nileborg. – Minél jobb eredményt szerettem volna elérni az ifi Eb-n, ám hamar megsérült a jobbkezem, így végig ballal kellett küzdenem. Ehhez képest a döntőben is helytálltam, szerintem fordítva is pontozhattak volna; nem örültem, másodiknak a legrosszabb lenni. Hiányérzet maradt bennem, de ez talán adott pluszt a folytatás előtt.

Ezt követően már nem is veszítettem meccset,

pedig sokszor állhattam ringbe; a legszebb emlék a szabadkai Aranykesztyű és a svédországi King of the Ring viadal megnyerése volt, népes mezőnyben tudtam a legjobb lenni, ráadásul a legjobb ifjúságinak is megválasztottak.”

A fiatal december elején nagy mérföldkőhöz érkezett a pályafutásában: bemutatkozhatott a profik között, a New School Promotion évadzáró gáláján a 20 éves bosnyák bunyós, Aleksandar Zavisic ellen lépett ringbe. Az összecsapás nem tartott sokáig, Nileborg az első menetben kiütötte a riválisát.

Az ellenfél a földön, Nileborg a háttérből figyel; nem tartott sokáig a fiatal első profi meccse Fotó: Fekete Zsombor/New School Promotion

„Régi vágyam volt, hogy bemutatkozzak a profik között is. Teljesen más az amatőrhöz képest a hangulat az ilyen gálákon, ez talán hiányzik is nekem az előbbiből; a fények, a bevonulás, a meccsek felvezetése… Ráadásul fejvédő és felső nélkül szállunk a ringbe. A meccsem viszont nem tartott sokáig. Más volt a taktika, az előzetes tervek szerint a második menetben lendültem volna igazán akcióba, de hamar betaláltak a nagyobb ütéseim, padlóra is került a srác. Nagyon élveztem minden pillanatát, remélem, hogy jövőre is lesz lehetőségem ebben a közegben bizonyítani. Ami biztos, hogy

korosztályos Eb-t és vb-t is rendeznek 2024-ben, a cél pedig egyértelmű: az aranyérmek megszerzése!

(Kiemelt képünkön: Nileborg Krisztián nem illetődött meg az első profi meccsén Fotó: Fekete Zsombor/New School Promotion)