UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-12-10 17:58

Közelednek az évad legfontosabb műkorcsolyaversenyei

Túl vagyunk az utánpótláskorú műkorcsolyázók őszi szezonjának legfontosabb versenyein; a mögöttünk álló hónapokra a hazai szövetség ágazati sportigazgatójával, Bálint Csabával tekintettünk vissza.

Bár az évad legfontosabb versenyei 2024 elején várnak az utánpótláskorú műkorcsolyázókra, a szakág fiataljai az őszi szezonban sem pihentek, számos kiemelt versenyen bizonyíthattak, hazai és külföldi helyszíneken egyaránt.

A teljesség igénye nélkül jégre léptek az évadot megnyitó tesztversenyen, junior Grand Prix-ken, a Budapest Trophyn és a néhány nappal ezelőtt véget érő Mikulás-kupán, amelyeken erős és népes mezőnyben mutathatták meg magukat.

„Legnagyobb örömömre a Mikulás-kupa szervezése a korábbiakhoz hasonlóan remekül sikerült, az edzőktől, a versenyzőktől és a bíróktól is jó visszajelzéseket kaptunk, magyar és külföldi vonatkozásban is. A junioroknak ez egyúttal az utolsó válogató volt az ifjúsági olimpiára; Dzsumanyijazova Polina és Ekker Léna áll versenyben az ezért és a junior-világbajnokságért folyó versenyben. A Mikulás-kupán egyébként rajtuk kívül még öt junior lány vett részt, de kiemelném, hogy párosban az augusztusban összeállt Berei Mózes József, Rothenbühler Nora duó is megmutatta a rövid programját, versenyen kívül. Ne felejtsük el a jégtáncosokat sem, akik szintén már egészen fiatal korosztályban is jégre álltak. Közülük többen is elérték a Héraklész A-szintet, azaz előreléptek. A szezon elején – természetes módon – még hullámzott a versenyzők teljesítménye, a fiatalok azonban hónapról hónapra megmérethetik magukat, nívós eseményeken – mondja a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség májusban megválasztott műkorcsolya-ágazati sportigazgatója, Bálint Csaba, aki a korábbi hónapok történéseire is kitér. – Január végén rendezzük meg a műkorcsolyázók és a jégtáncosok utánpótlás országos bajnokságát, ami a korosztályos vb utolsó válogatója lesz a szinkronkorcsolyázók országos bajnoksága pedig a SEAT Budapest Cup keretei között kerül megrendezésre. A junior kategóriát illető legfontosabb versenyekkel kapcsolatban azt tudom megerősíteni, hogy

a válogatási elvek alapján az ifjúsági olimpiára és a junior-vb-re nem ugyanaz a fiatal utazik majd.
Bálint Csaba Forrás: MOKSZ

A sportvezető nem a legnyugodtabb helyzetben vette át a szakág irányítását, amivel kapcsolatban szeptemberben úgy nyilatkozott a honlapunknak, hogy az elsődleges cél a béke megteremtése; edzőknek, versenyzőknek, szülőknek, az összes „szereplőnek” együtt kell dolgoznia, megfelelően kommunikálva, nyugodt körülmények között.

„Olyan békés környezetre van szükség, amelyben teljesen a felkészülésre összpontosíthatnak a stáb tagjai és a versenyzők.

Szerencsére az utóbbi hónapokban már nincsenek olyan esetek, amik a sajtó hasábjain köszönnének vissza, vagy olyanok, amelyek esetében a MOKSZ Etikai és Fegyelmi Bizottságának közbe kellett volna lépnie.

Le kell zárni a korábbi sérelmeket, hiszen a jövőt csak úgy építhetjük, ha mindenki tudja a saját dolgát, és békés körülmények között el is végzi azt. Egyértelmű, pozitív irányba indultunk el az utóbbi időszakban.”

(Kiemelt képünkön: Dzsumanyijazova Polina érte el a legjobb magyar eredményt a Mikulás-kupán, harmadik lett Forrás: MOKSZ, archív)