UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-12-15 18:30

„Lebontottuk a falat az akadémia és az első csapat között” – Fehér Péter, a Honvéd szakmai igazgatója

A labdarúgó NB II-ben szereplő Budapest Honvéd a legutóbbi két bajnoki mérkőzésén csak saját nevelésű játékosokkal állt fel. A kispesti fiatalokról, a klub koncepciójáról és a jövőről Fehér Péterrel, a Honvéd szakmai igazgatójával beszélgettünk.

A Budapest Honvéd az előző évad utolsó fordulójában kiesett a labdarúgó NB I-ből, ezzel pedig nagyon nehéz helyzetbe került. A hagyományosan a fiatalokra építő együttes az élvonalbelinél is több utánpótláskorú játékosnak ad lehetőséget az NB II-ben, azonban nem úgy sikerült az őszi szezon, ahogy azt a kispestiek tervezték. Tizennyolc mérkőzés után öt győzelem, hét döntetlen és hat vereség a Honvéd mérlege, amivel a Merkantil Bank Liga tizenegyedik helyén áll a csapat.

A hazai futballközélet figyelmét az elmúlt hetekben azzal hívta fel magára az együttes, hogy egyedülálló módon, a BVSC-Zugló és a Csákvár elleni bajnokin is kizárólag saját nevelésű játékossal lépett pályára, ami példa nélküli a klub történelmében. Ennek apropóján beszélgettünk Fehér Péter szakmai igazgatóval, akitől azt kérdeztük, hogy kényszer szülte a helyzetet, vagy átgondolt koncepció alapján építenek új csapatot Kispesten. „Ez egyértelmű stratégia részünkről.

A jövőben a Honvédot úgy szeretnénk felépíteni, hogy hatvan százalékban az akadémiánkról kinevelt játékosokból álljon a keret.

Nyilván a jelenlegi helyzet extrém, mert tavaly kiestünk, és jelentős átalakulások zajlottak a klubnál, de mindenképpen a saját fiataljainkra szeretnénk támaszkodni a jövőben.” – mondta Fehér.

Fehér Péter szakmai igazgató (jobbra) Forrás: honvedfc.hu

Az ősszel sok játékost forgatott a Honvéd, huszonnégyen léptek pályára a bajnoki meccseken, a téli felkészülési időszak egyik fontos feladata lesz kialakítani a fix, valamivel szűkebb keretet. „Abban hiszünk, hogy a fiataloknak lehetővé kell tenni, hogy megmutassák magukat. Már nyáron is az volt a koncepciónk, hogy viszonylag szűk kerettel dolgozzunk, amely erős, ahol vannak tapaszalt játékosok, de a fiataloknak látni kell, hogy van esélyük bekerülni az első csapatba, ha jól teljesítenek, lehetőséget kapnak.

Az első keret magja mellett ott lesznek a legjobb fiatalok a második gárdából, a saját utánpótlásunkból.

Ez azért szükséges, mert lehet, hogy nekünk vannak elképzeléseink valakiről, de meg kell nézni, hogyan reagál a valódi kihívásra, a felnőttfutballra az adott játékos.”

Erre egyébként az akadémiai képzés során folyamatosan felkészítik a labdarúgókat. „Az akadémiánkon folyamatosan igyekszünk nyomás alá helyezni a játékosokat bizonyos technikai és taktikai elemekkel, hogy ne a felnőttbajnokságban találkozzanak először nehéz, nagy kihívást jelentő helyzetekkel. Azt is vallom, hogy sokszor kell próbálkozni, egyáltalán nem szabad félni a hibáktól, hanem túl kell lépni azokon, és dolgozni tovább. A hiba része a futballnak, de nem mindegy, hogy milyen korban hibázunk és hogyan reagálunk a hibára.

A játékosok nevelése, fejlesztése erről is szól, hogy éljük meg a hibákat, találjuk meg a legjobb megoldást és folyamatosan tanuljunk, a végén pedig úgy menjünk fel a pályára, hogy élvezzük a játékot!”

A jelenlegi pozíció nem felel meg annak, amit a szurkolók elvárnának, de a klubvezetés hosszú távon is hisz abban a koncepcióban, ami a fiatalokat helyezi előtérbe.

„Értelemszerűen a felnőttcsapatok esetében az eredmény a lényeg. De most, az átalakulás során azt az időszakot éljük, hogy meg kell határoznunk, kik vagyunk mi. Vallom, hogy az identitás, az egyértelmű irányvonal és a mindenki által alkalmazott alapelvek segítik, hogy hosszú távon jól működjünk, sikeresek legyünk. Ebben a félévben mindannyian rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, fontos visszajelzéseket kaptunk.

Több fontos statisztikai mutató alapján is jobb pozícióban kéne lennünk, sajnos azonban az eredmények nem úgy alakultak, ahogy terveztük.

Amihez az is hozzátartozik, hogy a fiatalabb játékosaink nagy része kevés időt töltött még el a felnőttfutballban, főleg úgy, hogy meghatározó emberként kellett teljesítenie.”

A 20 éves Nyitrai Bence passzol Forrás: honvedfc.hu

A Honvéd akadémistái számára mindenképpen jó hír, hogy a felnőttcsapatban előszeretettel vetnek be fiatalokat (ősszel négyen debütáltak az első keretben és kilenc 2003-as vagy annál korábban született játékos lépett pályára, ezek a fiatalok csaknem 5000 percet töltöttek a pályán), de kérdés, hogy mikorra erősödhet bele az új generáció a felnőttmezőnybe, hány év kell ahhoz, hogy meghatározó játékosokká váljanak azok, akikre jelenleg épít a csapat.

„Erre nehéz válaszolni, de szerintem az első és a legfontosabb, hogy

lebontottuk a falat az akadémia és az első csapat között.

Szakmailag is egy irányt fogunk képviselni, hasonló játékot szeretnénk minden korosztályban, egységes Honvédra, a Honvéd-stílusra van szükség. Mindenkinek meg kell szokni ezt a helyzetet, és a fiatalok számára pedig remek jövőképet jelent, hogy azt látják, a Honvédban a felnőttek között is lehet játszani. Ha mindenképpen számot kellene mondanom, akkor három-öt évre tenném azt az időtartamot, ami szükséges ahhoz, hogy jól működjön az új koncepció.”

És mi a helyzet az élvonalbeli tervekkel? A szakmai igazgató szerint nem kérdés, hogy mielőbb fel kell jutni.

„Ahogy említettem, az eredményeket tekintve az őszünk nem úgy sikerült, ahogy reméltük. Ha esetleg nem is a mostani idényben, de

vissza kell kerülnünk, mert az egész felvázolt stratégiánk csak akkor tud működni, ha az NB I-ben játszunk.

Az első csapat a klub csillaga, illetve anyagi szempontból is meghatározza az egyesület jövőjét, ehhez pedig az első osztályban kell szerepelnünk.”

(Kiemelt képünk forrása: Budapest Honvéd FC / Facebook)