UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong U20-as jégkorong-világbajnokság

2023-12-16 18:07

Kiharcolta a bennmaradást a magyar válogatott a budapesti U20-as divízió I/A-s vb-n

A franciák magabiztos legyőzésével a Ladányi Balázs vezette U20-as jégkorong-válogatott az ötödik helyen zárt, és kivívta a bennmaradást a hazai rendezésű, divízió I/A-csoportos korosztályos vb-n.

A magyar csapat úgy lépett pályára a Tüskecsarnokban zajló, divízió I/A-s U20-as jégkorong-világbajnokság záró napján, hogy a bennmaradás kiharcolásához mindenképpen győzni kellett a franciák ellen. Az ellenfél kilenc ponttal a második helyről várta a számára kvázi tétnélküli találkozót, ugyanis a feljutásra már nem maradt esélye a francia együttesnek, az első helyet már biztosan a kazahok szerezték meg. (A hatcsapatos mezőny első helyezettje felkerül a tízcsapatos elitbe, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.)

A szektorok szinte egytől egyig megteltek magyar szurkolókkal (több mint 1200 néző látogatott ki), és a támogatásuknak is köszönhetően a sorsdöntő összecsapást – az elmúlt meccsektől eltérően – Ladányi Balázs tanítványai kezdték jobban: két és fél perc elteltével Ravasz Csanád előtt adódott az első nagy lehetőség, majd ezt a másik oldalon egy Csala Patrik védés követte.

Egy perccel később a mieink már meg is szerezték a vezetést: a franciák rosszul kitett korongját Laskawy Ferenc büntette meg, fél fordulatból eleresztett nagyszerű lövésével.

A folytatásban továbbra is a magyar fiúk akarata érvényesült, a franciák csak ritkán tudtak kiszabadulni a saját harmadukból. A nyitó játékrész feléhez érve valamivel kiegyenlítettebbé vált a játék, de a veszélyesebb lehetőségek szerencsére még mindig az ellenfél kapuja előtt adódtak. Majd az első kiállítást is a franciák kapták meg, de az emberelőnyt nem sikerült kihasználni, így 1–0-s magyar előnynél jött a szünet.

Forrás: MJSZ

A második harmad is nagy magyar helyzetekkel indult, de az első kettőt még nem sikerült gólra váltani. Ugyanakkor nem sokat kellett várni az újabb találatra sem:

a következő akció végén Simon Levente lövése talált utat a francia kapus lábai között (2–0). Az ellenfél pedig még fel sem ocsúdhatott, mikor egy percre rá Ravasz Csanád passza után Hiezl Balázs jegyzett szépségdíjas gólt kapásból (3–0).

Két és fél perc sem telt a második felvonásból, a franciák vezetőedzője azonnal időt kért, hogy megállítsa a magyar rohamokat. A válogatottunk viszont ezután sem állt le, folyamatosan nyomás alatt tartotta a vendégeket. Csíki Hunor kiállítása alatt a franciák is veszélyeztetni tudtak, viszont Csala Patrik jól állta a sarat. Miután kiegészültek a mieink, előbb Dobos Bendegúz, majd Mihalik Gergő szerezhetett volna újabb gólt – mindketten célt tévesztettek. A könnyelműen eladott korongok miatt aztán újabb Csala-bravúrokra volt szükség. A harmad utolsó szakasza már nem hozott újabb gólt, így a magyar fiúk magabiztosan várhatták a végjátékot.

A záró felvonás elején kiegyenlített játékot láthattunk a mezőnyben, egyik csapat előtt sem adódott komoly lehetőség. Mígnem öt perc elteltével a mieink egy jól felépített támadás végén tovább növelték előnyüket.

Nemes Márton és Bajkó Botond remek összjátéka után Horváth Bence lőtte ki a rövid felső sarkot (4–0).

A Ladányi-alakulat a végjátékban is abszolút kontroll alatt tartotta a játékot, a franciák hiába próbálkoztak. A válogatott így nemcsak sima győzelemmel, hanem kapott gól nélküli diadallal zárta a világbajnokságot. A mérkőzés legjobbjának hazai részről Ravasz Csanádot választották meg, míg a torna legjobb magyarjának Nemes Mártont találták.

A sikerrel a mieink négy ponttal az ötödik helyen fejezték be a vb-t, és

ezzel megőrizték tagságukat a másodvonalban,

vagyis a 11-16. helyet jelentő divízió I/A-ban.

DIVÍZIÓ I/A-CSOPORTOS U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST (TÜSKECSARNOK)
Ötödik forduló
Magyarország–Franciaország 4–0 (1–0, 2–0, 1–0)
Gólszerzők: Laskawy 4. perc, Simon 22. p., Hiezl 23. p., Horváth B. 45. p.
TABELLA:
1. Kazahsztán 13 pont
2. Franciaország 9 p
3. Dánia 9 p
4. Ausztria 8 p
5. Magyarország 4 p
6. Japán 2 p

(Kiemelt kép forrása: Vörös Dávid/MJSZ)