UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-12-17 19:43

Felnőtt ob-arannyal búcsúztak az ifjúsági korosztálytól

Az utolsó éves ifjúsági versenyzők, vagyis a felnőtt ökölvívó országos bajnokság legfiatalabb indulói közül többen is döntőbe verekedték magukat, ketten közülük pedig meg sem álltak az aranyéremig.

Az esztendő legfontosabb hazai rendezésű ökölvívóversenyét rendezték meg december közepén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban: a jubileumi 100. Papp László felnőtt országos bajnokságon népes mezőny gyűlt össze, több mint kétszáz nevezés érkezett, és az összetételre sem lehetett panasz. Ahogyan az esemény előtt a hazai szövetséget jelenleg irányító ügyvivő testület egyik tagja, Juhász Roland fogalmazott: „A legjobbak közül mindenki leadta a nevezését. Azt tudni kell, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs versenyek már itt vannak a nyakunkon, az első február végén kezdődik Milánóban, a másik pedig áprilisban lesz. A magyar bajnokság pedig gyakorlatilag az utolsó és legfontosabb válogatóverseny ezekre a viadalokra.” 

A tét tehát nagy volt, ennek megfelelően parázs meccseket láthattak a kilátogatók.

A felnőtt ob-n az év korosztályos világversenyein dobogóra álló fiatalokat is elismerték Fotó: MÖSZ

Az utolsó, szombati napon rendezték meg a döntőket, amelybe a viadalon legfiatalabbként elinduló bunyósok, vagyis az utolsó éves ifjúságiak (2005-ös születésű ökölvívók) közül többen is bejutottak. A korosztály képviselői az elmúlt években is szebbnél szebb eredményekkel rukkoltak elő, az idei ifjúsági Eb-n pedig az esemény eddigi legjobb magyar szereplését szállították, hét érmet (egy arany, négy ezüst és két bronz) gyűjtöttek Örményországban.

A kiváló hangulatú finálék a női szakág összecsapásaival kezdődtek a felnőtt ob-n, az ifjúságiak közül pedig öten is felléptek: sikerrel végül egyiken sem jártak, büszkék lehetnek az ezüstérmükre, rutinosabb ellenfelektől kaptak ki. Az ifi Eb-n aranyérmet szerző Szira Zsófia (+81 kg) az U22-es Hoffmann Rékával, Horváth Kármen (50 kg) pedig a szintén U22-es Mezei Petrával szemben maradt alul, míg az emlegetett korosztályos kontinensviadalon egyaránt másodikként végző Horváth Laura (50 kg), Kovács Nikolett (70 kg) és Komjáthi Nóra (81 kg) sem bírt rutinosabb ellenfelével.

A bokszlegenda Roy Jones Jr. volt a viadal díszvendége; a képen Oláh Levente (jobbra) és Bundovics István között, a mérlegelés után Fotó: MÖSZ
A férfiak között azonban ifista aranyérmesnek is tapsolhatott a sportcsarnok közönsége.

Két Levente is felért a csúcsra a fiatalok közül: a tatabányai Oláh Levente megállíthatatlan volt a 60 kilósok között, a döntőben a rá jellemző energikus boksszal egyhangú pontozással verte Bundovics Istvánt, míg a szegedi Gémes Levente (71 kg) szintén felállhatott a dobogó tetejére. Utóbbi bizakodva nyilatkozott az ob előtt az Utánpótlássportnak, a célját pedig elérte: Oroyowve Isaac ellen 5:0-ra nyert a fináléban.

A 18 éves Gémes Levente a dobogó tetején Fotó: MÖSZ

Ahogyan már írtuk, számos U22-es bokszoló is odaért a legjobbak közé; az olimpiai kvótás Hámori Luca (66 kg) meccs nélkül védte meg a címét, de nyerni tudott Szeleczki Lilla (48 kg) és Lakotár Hanna (54 kg), Dobos Rebeka (57 kg), Cifra Diána (63 kg) és Nakota Veronika (75 kg) is.

A férfiak 67 kilós kategóriájában pedig két 19 éves, Buza Rafael és Énekes Dominik vívott szoros csatát a döntőben, a bírók az előbbit látták jobbnak. A viadal legnagyobb meglepetését is egy fiatal szállította: a 19 éves Koloszár Valentin a felnőtt Eb-bronzérmes Veres Rolandot győzte le; az esélyesebb csepeli a harmadik menetben már nem folytatta a bunyót.

Ne felejtkezzünk meg a novemberi U22-es Eb-n egyaránt bronzérmet szerző Simon Márkóról és Kiss Leventéről sem: előbbi a 80, utóbbi a 92 kilósok között diadalmaskodott.

(Kiemelt képünkön: Gémes Levente támadásban az ob-döntőben Fotó: MÖSZ)