UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong U20-as jégkorong-világbajnokság

2023-12-19 20:15

„A hazai vb-szereplés élménye felejthetetlen marad" – Nemes Márton, az U20-as válogatott legjobbja

Kiharcolta a bennmaradást az U20-as jégkorong-válogatott a szombaton véget ért, hazai rendezésű divízió I/A-csoportos korosztályos világbajnokságon. A torna legjobb magyar játékosának választott Nemes Mártonnal beszélgettünk.

Mint arról beszámoltunk, a Ladányi Balázs vezette magyar csapat a záró fordulóban magabiztosan, 4–0-ra verte a franciákat, így kivívta a bennmaradást a budapesti Tüskecsarnokban rendezett, divízió I/A-s U20-as jégkorong-világbajnokságon. A mieink korábban a kazahoktól, az osztrákoktól, a japánoktól (hosszabbításban), illetve a dánoktól is szoros vereséget szenvedtek, így összesítésben négy ponttal az ötödik helyen végeztek a hatcsapatos másodvonalbeli vb-mezőnyben. A válogatott legeredményesebbjeként Nemes Márton öt ponttal (egy gól és négy assziszt) zárta a tornát, s ennek köszönhetően a vb legjobb magyar játékosának is megválasztották a svédországi Mora csapatában légióskodó fiatalt.

Bennem mindenképpen pozitív összkép fog megmaradni erről a világbajnokságról, hiszen mégiscsak hazai tornáról beszélünk, ráadásul a barátaimmal egy csapatban léphettem jégre a címeres mezben.

A srácok többségét gyerekkorom óta ismerem már, és nagyon jóban vagyunk, ennek a fényében pedig még nagyobb élmény volt megélni az itthoni vb varázsát és hangulatát. Bár kicsit göröngyös út vezetett odáig, de szerencsére a végén meglett az első győzelem is, így a bennmaradás kiharcolásával ráadásul jó szájízzel is fejezhettük be, ami aztán tényleg felejthetetlenné teszi az egészet" – mondta Nemes az Utánpótlássportnak.

Nemes Márton (balra) jegyezte a legtöbb pontot a magyar csapatból a hazai U20-as vb-n Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

A magyar válogatott két meccsen is (az osztrákok és a japánok ellen) a végjátékban, konkrétan az utolsó másodpercben kapott góllal bukta el a három pontot, így az utolsó, sorsdöntő találkozó előtt a magyar fiúk nem voltak könnyű helyzetben. Nemes elmondása szerint, elsősorban mentálisan kellett igazán összeszedni magát a csapatnak.

„A franciák elleni meccs előtt akadt egy szünnapunk, amely nagyon jól jött számunkra, sikerült rendezni a sorokat fejben. Ebben kaptunk segítséget is, ugyanis sportpszichológus tartott nekünk foglalkozást. A torna során egyébként végig ott volt velünk, de ekkor, az élet-halál meccs előtt hosszabban is foglalkozott a csapattal. Azt hiszem, ez a beszélgetés szintén hozzájárult a végén a sikerhez.

Emellett pedig ott volt a kés a torkunkon, nem maradt több hibázási lehetőségünk, és ez a szituáció összességében a legjobbat hozta ki belőlünk.

A legvégére állt igazán össze ez a társaság. Büszke vagyok a srácokra!"

Nemes Márton Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

És vajon mi hibádzott az első négy mérkőzésen?

„Nehéz erre egzakt választ adnom, mert az elmúlt két nap is ezen gondolkoztam, mióta véget ért a világbajnokság. Több meccsen is elrontottuk a végjátékot, és olyan játékhelyzetekben hibáztunk, amelyeket korábban a meccs folyamán már számtalanszor megoldottunk, de az utolsó percben sajnos túlbuzgók voltunk, túlvállaltuk magunkat, pedig a kevesebb néha többet ért volna. Amikor az apukámmal beszélgettem a torna után, ő azt a hasonlatot hozta erre:

ha valaki arra kér, hogy sétálj egy vonalban három métert, az a földön gond nélkül, simán fog menni bárkinek, de ha ugyanígy egy kötélen kellene egyensúlyozni öt méter magasságban, akkor sokkal nehezebben menne.

Valahogy így történt nálunk is, amikor nagyon éles szituációban találtuk magukat. Fontos tapasztalatok ezek, amelyekből tudunk, sőt kell is tanulni ahhoz, hogy a jövő évi U20-as vb-n akár ennél is jobb eredményre legyünk képesek" – zárta szavait a felnőttválogatottban nemrég góllal debütáló, 18 éves támadó, aki még egy év múlva is az U20-as korosztályt fogja erősíteni.

(Kiemelt kép forrása: Vörös Dávid/MJSZ)