UtánpótlásSport
2024. május 17.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-12-20 09:00

Helyzetjelentés a kiemelt korosztályos bajnokságok féltávjánál

Lezárult az őszi szezon a labdarúgók kiemelt utánpótlás-bajnokságaiban. Az U19-es és az U17-es ligában a Puskás Akadémia áll az élen, az U16-osok között a Budapest Honvéd, U15-ben a Debrecen, míg az U14-esek mezőnyében az MTK Budapest vezet.

Véget ért az őszi idény a labdarúgók kiemelt utánpótlás-bajnokságaiban. Az előző évekhez képest az U19-es, az U17-es és az U16-os korosztályban megváltozott – az U15-ösökéhez hasonló – lebonyolítású sorozatokban, immár klasszikus szisztémában versengenek a csapatok. Korábban az őszi idényt követően három csoportba rangsorolták az együtteseket, most viszont tizenegy-tizenegy mérkőzést játszanak ősszel és tavasszal is. Az U14-es bajnokságban pedig megmaradt az NB I-ből ismert rendszer, miszerint minden csapat háromszor találkozik valamennyi ellenfelével.

A legidősebbek, az U19-esek bajnokságában veretlenül, 10 győzelemmel és 1 döntetlennel áll az élen a Puskás Akadémia.

A felcsúti együttes vezetőedzője, Körtvélyesi István az Utánpótlássport érdeklődésére elmondta, minek köszönhető, hogy csapata fölényesen vezeti a tabellát.

A Puskás Akadémia listavezető U19-es csapata és a vezetőedző, Körtvélyesi István Forrás: Puskás Akadémia

„Nem volt kódolva, hogy kilenc pont lesz az előnyünk féltávnál, mert akadtak nagyon szoros meccseink, de hozzá kell tennem: 2023-ban egyszer sem kaptunk ki a bajnokságban. Ha szakmai oldalról nézzük, akkor azt gondolom, hogy domináljuk a mérkőzéseket, a komplexitásunkkal emelkedünk ki a mezőnyből.

Bizonyos posztokon olyan játékosaink vannak, akik már a felnőttcsapatban is lehetőséghez jutottak,

ami azért fontos, mert közvetlen jövőképet látnak maguk előtt. Az edzői stáb arra törekszik, hogy minden futballistánk felkészülten várja a meccseket, illetve az egyéni képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk.”

Felvetődik a kérdés, hogy nem okoz-e zavart az együttesben, hogy egyes fiatalok pályára lépnek a felnőttcsapatokban is.

„Kialakult egy mag, amely viszonylag fix, emellett pedig folyamatosan kapcsolatban állunk az NB I-es gárda vezetőedzőjével, a szakmai vezetővel és az akadémiai igazgatóval, így mindig átbeszéljük, hogy melyik játékosunk hol tart éppen. A srácok oldaláról sincs ebből probléma, mert nem rángatjuk őket ide-oda. Átgondolt, általuk is átlátható rendszer szerint mozgatunk mindenkit.”

Kíváncsiak voltunk, összességében mit gondol Körtvélyesi az U19-es bajnokság színvonaláról.

„Fontos megjegyezni, hogy a futballban erős külföldi országokban nagyon komolyan veszik az utolsó korosztályos ligát. Itthon is van jó néhány csapat, amely magas szintű munkát végez, de

a magyar focinak is az lenne az érdeke, hogy mindenki még több energiát fektessen az U19-es csapatokba.”

A bajnokság második helyén a Ferencváros áll, a harmadik pedig a Debrecen az őszi záráskor.

Az U17-esek között is a Puskás Akadémia vezet, ám itt már jóval szorosabb a verseny, hiszen mindössze egy ponttal szerzett többet a második Budapest Honvédnél. További egy pont hátrányban van az első két helyen álló csapathoz képest a Debrecen, így biztosan izgalmas tavasz várható ebben a korosztályban.

Az U16-os bajnokság őszét a Budapest Honvéd zárta az élen, megelőzve a Vasast és az MTK-t. A tabellára tekintve látszik, hogy nagyon sűrű a mezőny, hiszen az ötödiktől a kilencedik helyig egyenlő ponttal állnak a csapatok, s csupán a több lőtt gól alapján rangsorolhatók. Negatív érdekesség, hogy az Újpest egyetlen győzelemmel tanyázik az utolsó helyen, 9–45-ös gólkülönbséggel…

Az U15-ös ligában az előző évad győztese, a Debrecen vezet az őszi idény végén,

de korántsem dőlt még el a bajnoki cím sorsa, mivel a Honvéd egy pontra van a Lokitól. A hajdúsági fiatalok szerepléséről az utánpótláscsapat vezetőedzőjét Garamvölgyi Pétert kérdeztük.

„Arra próbáltunk törekedni, hogy mindent ott folytassunk, ahol legutóbb befejeztük. Szerintem a jó szereplésünk annak köszönhető, hogy kiváló minőségű játékosaink vannak, erős bázisra építhetünk, és az összhang is adott a fiúk között.

A védekezésből támadásba történő átmenetben vagyunk a legjobbak – ezekből a helyzetekből sokszor vagyunk eredményesek.”
A DVSC boldog, őszi első U15-ös együttese. A vezetőedző, Garamvölgyi Péter a második sorban, középen Forrás: DVSC Labdarúgó Akadémia

A tréner úgy véli, hogy ez a korosztályos bajnokság jó színvonalú.

„Amikor a csapattal Spanyolországban jártunk, megmutatkozott, hogy van keresnivalónk nemzetközi szinten is.

Az pedig különösen örömteli, hogy ez nem csak egy-két csapatra igaz ebben a bajnokságban, hanem legalább hét-nyolcra.

A tavaszi szezonban is maximális koncentrációra lesz szükség, ha a Debrecen a bajnoki címre pályázik.

„Semmi nincs még lefutva, mert minden csapattól láttunk szép dolgokat, az összes edző és játékos beleteszi a munkát, úgyhogy azt kell mondanom, tényleg erős a mezőny.”

Az U14-esek között az MTK Budapest vezet tizennégy mérkőzést követően. A második helyen a Puskás Akadémia csapata áll három ponttal lemaradva a fővárosi kék-fehérektől, míg további három pont távolságra a Ferencváros a harmadik.