UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2023-12-21 19:18

Szöllősi Balázs célba vette a 2024-es olimpiát

Az U23-as evezős válogatott alapembere, Szöllősi Balázs 2024-ben is indulhat még a korosztály versenyein, a fókuszában azonban nagyobb cél áll: ott akar lenni a párizsi olimpián.

A Győri Atlétikai Club evezős szakosztályát immár több mint egy éve erősítő Szöllősi Balázs is az idősebb testvér, esetében a bátyja miatt kötött ki a sportágánál. Elmondása szerint kicsiként mindenhova követte a nagy tesót, így kezdetben még cselgáncsozni is eljárt, ám végül a vízen kötött ki.

„Bajai vagyok, ott is kezdtem el az evezést, tavaly nyár óta erősítem a győri klubot – kezdi a fiatal. – Azt, hogy ebben a sportágban megragadtam, a közösségnek köszönhetem. A tatamin egyedül van az ember, csak magára számíthat, a vízen viszont egy csapatnak vagyok a tagja; nekem így könnyebb kihozni magamból a maximumot.

Sajátos érzés ez, amikor másokkal együtt küzdünk a sikerért, hiszen ha elérjük az adott célt, akkor osztozunk a többiekkel az örömben,

mindenki pontosan tudja, mennyi munka állt a győzelem mögött.”

Sikerből pedig kijutott Szöllősinek az utóbbi években: két évvel ezelőtt az U23-as Európa-bajnokságon a könnyűsúlyú négypár tagjaként szerzett bronzérmet, majd tavaly és idén is felállhatott a korosztályos kontinensviadal dobogójának második fokára, immár Bridge Henryvel egy hajóban, kétpárban.

Szöllősi Balázs (balra) és Bridge Henry Forrás: MESZ

„Talán a 2021-es U23-as Eb volt az első olyan diadal, ami után úgy éreztem, lehet keresnivalóm a sportágban, és fel tudjuk venni a versenyt a nagyobb evezős nemzetekkel is. A később megszerzett ezüstérmek egyaránt sikerélményként maradtak meg, egyik alkalommal sem arra gondoltam, hogy lemaradtunk az aranyról.

Sokkal inkább tudok örülni a jó teljesítménynek, ha ki tudjuk magunkból adni a maximumot. Ha ez összejön, már győztesek vagyunk, emellé az ezüstérmek bónuszként jöttek.

Az érmek közül egyébként mind különleges valami miatt, választani nem tudnék közöttük; a 2021-es az első nagy sikernek marad meg, az ezüstérmek viszont olimpiai számban születtek más felállásban; idén bebizonyítottuk, hogy a tavalyi második hely nem a véletlen műve volt.”

Túl sok pihenésre nincs idejük az evezős válogatott tagjainak, nincs ezzel másképp a sportolás mellett villamosmérnöknek készülő Szöllősi sem, aki már a klubjában készül 2024-re. Utolsó éves U23-asként indulhat majd az utánpótlásversenyeken is, ám elmondása szerint nagyobb célt tűzött ki maga elé.

„Henry jövőre már a felnőttek közé tartozik, ez is közrejátszik abban, hogy nem egy párként folytatjuk. Az U23-as korosztály – ha fogalmazhatok így – másodlagos lesz, ugyanis március végén rendezik majd meg az olimpiai pótkvalifikációt, erre készülök jelenleg. Nehéz a tanulás mellett edzeni, de a siker pillanataiért, illetve már csak azért is, hogy válogatott színekben odaüljünk a rajthoz, megéri.”

(Kiemelt képünkön: Szöllősi Balázs (elöl) és Bridge Henry az U23-as Eb-n Forrás: MESZ)