UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-12-22 10:47

„A magyar atlétikának most van perspektívája” – Scheidler Géza

A Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, Scheidler Géza értékelte a korosztályos sikerekben bővelkedő évet.

A magyar utánpótláskorú atléták több nagy nemzetközi megméretésen is kitettek magukért az idén. Fiataljaink a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) kilenc érmet szereztek, a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságról hét medáliával tértek haza, az espoói U23-as kontinensviadalon pedig öt alkalommal álltak dobogón.

Ezen fiatalok többsége nemcsak a saját korosztályában bizonyított,

hanem fontos tagja volt annak a magyar válogatottnak, amely júniusban Chorzówban megnyerte a második divíziós csapat Eb-t. A huszonhárom éven alattiak közül huszonegyen a budapesti felnőtt-világbajnokságon is ott voltak. A vb-n a fiatalok közül egyéniben a 400 méteren a tizenkettedik helyen végző Molnár Attila szerepelt a legjobban, és az év közben az olimpiai szintet is megfutó kiválóság a Nemzeti Atlétikai Központban beállította a Gyulai Memorial óta tartott 44.84 másodperces magyar csúcsát. Utánpótlás-versenyzőként továbbá az U20-as Herczeg György gerelyhajításban (84,98 m), az U23-as Takács Boglárka pedig 100 (11.14) és 200 méteres (22.77) síkfutásban érte el a valaha volt legjobb magyar felnőtteredményt.

Molnár Attila pazar évet produkált 400 méteren Forrás: MASZ

A Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, Scheidler Géza a portálunknak elmondta, az évre két szemszögből érdemes visszatekinteni.

„Az év végén egyrészt statisztika alapú, mélyebb elemzést végzünk, kezdve onnan, hogy miként alakult az idén a versenyzői létszámunk, mennyi versenyengedélyesünk, tagszervezetünk van vagy például az egyes országos bajnokságokon versenyszámonként hányan indultak. A belső, szakmai megközelítés fontos, hiszen alapot ad a tervezéshez. Másrészt kívülről, társadalmi szemmel is nézzük a sportágat. 2023 a hazai atlétika életében nagyon mozgalmas és stresszes esztendő volt, de itt a pozitív előjelű eustresszre gondolok. A hazai rendezésű világbajnokság által nagy lehetőség és ünnep volt a magyar atlétika számára ez az év.

A versenyzőink a figyelem középpontjába kerültek, igyekeztek megfelelni a feléjük támasztott elvárásoknak, és úgy gondolom, mindenkinek sikerült helytállnia.

A vb hatása a fiatalokon is ugyanúgy érződött. Már a csapat Eb-siker is jelezte, hogy a fiataljainkban van erő, majd a korosztályos kontinensversenyeken is bizonyították az ígéreteink, hogy lehet rájuk építeni. A csapatbajnokságunk pedig olyan méltó, ünnepélyes zárása volt az évnek, amely több, mint ezer versenyző egy helyszínen való indulásával megmutatta az itthoni atlétika szélességét és mozgósítóképességét. És az energiánkból arra is jutott, hogy tovább gondozzuk a Kölyökből Atléta programot, melyben már megközelítőleg háromszáz csoportban hatezer gyerek vesz részt.”

Scheidler Géza szerint remekül helytállt a magyar atlétika 2023-ban Fotó: Vasas Attila

A sporszakmai igazgató szerint a sportág megítélése szempontjából is meghatározóak voltak az elmúlt hónapok.

A magyar atlétika helytállása rég nem tapasztalt népszerűséghez vezetett. Ma az atlétika szót bármilyen környezetben kellemes kiejteni, mert többségében elismerő visszhangokat vált ki. Az atlétáink népszerűvé, szerethetővé váltak az emberek szemében. A sportágunknak teste lett, amely erősödik és fejlődik. Ez természetesen felelősségteljes feladatot is ad, de kijelenthetem, hogy

a magyar atlétikának most van perspektívája.

A jövő a fiataloké, akik közül többen nemcsak európai, hanem világszinten is a korosztályuk elitjéhez tartoznak az elért eredményeik alapján. Ha csak az idei aranyérmeseket említjük, az EYOF-on címet védett a távolugró Rózsahegyi Bori és a kalapácsvető Szabados Ármin, győzött hétpróbában Kriszt Sarolta és 5000 méteres gyaloglásban Kovács Alexandra, az U20-as Eb-n pedig a gerelyes Herczeg György érdemelte ki az elsőséget.

Rózsahegyi Borit a távolugrás egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon Fotó: Szalmás Péter/MOB Média

A korosztályos világversenyeink talán összességében még sosem sikerültek ilyen jól, mint az idén. Örömteli, hogy olyan új sikertörténetek is születtek az utánpótlásversenyeken, mint például a sprintszakág látványos előre lépése. Viszont a jövőt illetően nem a világranglista-helyezésekből és az érmek számából kell kiindulni, mert a sok éves statisztika alacsony korrelációt mutat az utánpótláskori eredmények és a sikeres felnőttpályafutást tekintve. De most mégis

optimisták vagyunk, mert az utánpótlásunkban több olyan versenyzőt látunk, aki a megfelelő szakmai háttér segítségével továbbléphet.

Ezért is hoztuk létre az egyéni menedzsment programokat, azon belül is a Talent Programot, melynek feladata, hogy feltornázza azt a bőven húsz százalék alatti arányt, amely a felnőttkorba való sikeres átmenetet jellemzi, és minél többen tudjanak eljutni a nemzetközi élvonalba.”

(Kiemelt képünkön: az U20-as Európa-bajnok és felnőtt magyar csúcstartó gerelyhajító, Herczeg György Forrás: MASZ)