UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-12-24 09:03

Teremben és homokon is eseménydús éven van túl a hazai utánpótlás

A Magyar Röplabda Szövetség szakmai igazgatója, Kormos Mihály értékelte a sportági utánpótlás idei évét mind a terem-, mind a strandszakágban.

Hosszú évek után először idén három magyar korosztályos röplabda-válogatott is szerepelt világversenyen: az U19-es leányválogatott a magyar-horvát közös rendezésű világbajnokságon, az U18-as lányok a maribori EYOF-on, míg az U17-es lányok a magyar-szerb közös rendezésű Európa-bajnokságon bizonyíthattak. 

„Ugyanazon nyáron vb-nek és Eb-nek is társházigazdái lehettünk, ami önmagában is hatalmas feladat, le a kalappal a szervezők kiválója munkája előtt. Nagy örömünkre, a nemzetközi és az európai szövetség is úgy értékelte, hogy jelesre vizsgáztunk ezen a téren – kezdte Kormos Mihály, a hazai szövetség (MRSZ) szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. –

Ha már az U19-es vb-ről és az U17-es Eb-ről beszélünk, összességében mindkét csapatunk jól szerepelt, nem sok hiányzott hozzá, hogy előrébb végezzenek.

Az U17-esek végül tizedikek lettek Békéscsabán, de sokáig úgy tűnt, hogy akár az ötödik helyre is odaérhetnek. Óriásit küzdöttek a lányok, nagy élvezettel néztem, hogy az európai elitszint után következő másodvonal csapataival abszolúte felvették a versenyt, és előremutató röplabdát játszottak. Az U19-esekről gyakorlatilag ugyanezeket tudom elmondani: a tizenötödik helyen végeztek Szegeden, de a játékukat látva, reálisan előrébb lett volna a helyük, a 9-12. helyek valamelyikén is zárhattak volna. A lebonyolítási rendszer miatt tizenegy nap alatt kellett kilenc mérkőzést kellett játszani, és a végére úgy érzem, kicsit elfogytak a mieink."

Az U17-es leányválogatott tizedik lett az Eb-n Forrás: MRSZ

„Az említett két világverseny között, közvetlenül a vb előtt tartották meg az EYOF-ot, amelyen az U18-asok vettek részt – közülük sokan utána a világbajnokságon is ott voltak –, és negyedik helyet értek el Mariborban, ami nagyszerű eredmény, hiszen az érmekért küzdhettek. Mindent egybevéve, a lányok rendkívül sűrű és eredményes éven vannak túl, és remélem, jövőre hasonlóan folytatják.

Hamarosan Eb-selejtezők következnek, bízom benne, hogy jövő nyáron akár két válogatottunkat is láthatjuk majd a kontinensviadalokon. Külön öröm, hogy a fiúknál egyébként az U22-es válogatott biztos Eb-résztvevőként várhatja a jövő évet. 

A fiúk sem maradtak adósak 2023-ban a sikerekkel, azonban ők nem a teremben, hanem homokon teljesítettek kiemelkedően:

a Tari Bence, Veress Ákos páros bronzérmes lett a madridi U18-as strandröplabda Európa-bajnokságon,

s ezzel a csepeli SRSE fiataljai a sportág történetének első magyar érmét nyerték az utánpótlás Eb-k és vb-k történetében.

Tari Bence és Veress Ákos párosa sporttörténelmi bronzérmet szerzett az U18-as strandröplabda Eb-n Forrás: MRSZ

„Igazán bravúros eredményt ért el a Tari, Veress páros az Európa-bajnoki harmadik helyével, ugyanis korábban sosem volt még ilyen. Látszik, hogy nagyon szépen dolgoznak, nemcsak ők, hanem a strandröplabdázók összességében is. A szakemberek elsőrangút munkát végeznek, jól menedzselik az ígéretes játékosokat. A fiúk sikere mellett ugyancsak kiemelném a Vasvári Zsófia, Kun Stefánia kettős kilencedik helyét az U21-es vb-ről."

(Kiemelt képen: a hazai vb-n a 15. helyen záró U19-es leányválogatott Forrás: FIVB)