UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-01-01 15:25

Az akadémiai csapatok között dőlhet el az U16-os fiúélvonal bajnoki címe

Féltávnál jár az U16-os élvonalbeli fiú kézilabda-bajnokság; a jelenlegi állás szerint az akadémiák között dől majd el az aranyérem sorsa.

A 2022-2023-as évadban az akadémiák uralták az U16-os élvonalbeli fiú kézilabda-bajnokság pontvadászatát: tavasszal a NEKA ünnepelhetett aranyérmet a korosztályban, a balatonbogláriak 26 forduló alatt mindössze három pontot veszítve végeztek az élen. A második helyen négy egységgel lemaradva a Ferencváros érkezett, de a bronzérmes BFKA-Veszprém és az OTP Bank-Pick Szeged is befért a legjobb négy közé.

A jelenlegi kiírásban hasonló a helyzet: a bajnokság a felénél tart,

2024-re pedig a Ferencváros fiataljai fordulhattak az élen.

A fővárosi akadémisták gyengén kezdtek az ősszel, Budakalászon döntetlent játszottak, a második fordulóban pedig otthon kaptak ki a Szegedtől. Ezt követően viszont megtáltosodtak, és az azóta megrendezett 11 bajnokijukat mind megnyerték; a legszorosabban a BFKA-Veszprém elleni, idegenbeli összecsapás alakult, a Bari-Nagy Lajos vezette együttes 25–24-re nyert. Az évet a NEKA magabiztos legyőzésével zárta az FTC, így jó úton jár, hogy az előző idény ezüstérmét aranyra cserélje – az U16-os korosztály legjobbjainak nem rendeznek négyes döntőt, nincs felosztva a mezőny keleti és nyugati részre, egy közös csoportban küzdenek a fiatalok a bajnoki címért.

Azonban a remek első félév után sem dőlhet hátra az FTC, az ellene egyedüliként győzni tudó Szeged két pont lemaradással követi a második helyen. A szegediek jól kezdtek, a már emlegetett második fordulóban lejátszott rangadón legyőzték a Ferencvárost, majd izgalmas hajrá után a Békési FKC-t is felülmúlták, azóta viszont az Éles KISE ellen döntetlent játszottak, Győrtől, decemberben pedig a NEKA-tól is kikaptak, így lépéshátrányba kerültek a fővárosi riválissal szemben. Mögöttük egy pontnyira a BFKA-Veszprém érkezik, majd a NEKA, az akadémiai négyest pedig a Győr következik, amely a balatonbogláriakkal azonos pontszámmal áll.

A fiatalok január végén térnek vissza pályára, a Győr és a BFKA-Veszprém találkozik a hónap utolsó napján, februárban pedig már mindegyik csapat akcióba lendül.

(Kiemelt képünkön: Hargitai Levente a listavezető FTC legeredményesebbje az U16-os élvonalban Forrás: FTC Kézilabda Akadémia)