UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-01-03 15:57

Pádár Nikolették ifjúsága meghosszabbodik

További egy esztendeig szaporíthatják a sikereket a medencés úszás hazai utánpótlás-korosztályának képviselőiként a már a nagyválogatottban is helyet kapott 2006-os évjáratú tehetségek.

Az európai vizes szövetség, a LEN döntése nyomán további egy éven át versenyezhet, vagyis

2024 végéig ifjúsági korosztályú marad a magyar úszósport három kiemelkedő képességű talentuma is: Pádár Nikolett, Molnár Dóra és Komoróczy Lora.

Ők hárman bekerültek Sós Csaba szövetségi kapitány vb-alakulatába is, így ott lehetnek már az év első nagy világversenyén, a februári dohai felnőtt-vébén is – Pádár és Molnár egyéniben, 200 gyorson, illetve 200 háton, Komoróczy pedig a vegyes válogatott tagjaként.

Sokáig úgy festett, hogy a jeles triónak 2023 lesz az utolsó éve az utánpótlásban,

a LEN határozata nyomán azonban meghosszabbodik az „ifjúságuk”, így az utánpótlás nagy megméretésein még az idén is garantálni tudják az eddigi  eredményesség folytathatóságát. Nem mintha attól kellett volna tartanunk, hogy nélkülük vége a sikerszériának, de velük együtt nyilvánvalóan könnyebb lesz a megszokott magyar diadalokat megismételni, vagy akár még tovább is gyarapítani 2024-ben.

Merthogy lesznek komoly korosztályos erőpróbák idén is. Az egyik legnagyobb medencés viadal július első hetében vár ránk, amikor is a litván fővárosban jön össze az öreg kontinens krémje az ifjúsági Eb keretében. És miután a LEN a fiúkhoz felzárkóztatta a lányokat is „évjáratilag”, újfent bőven lesz keresnivalónk a 15-18 esztendősök vilniusi kontinentális csúcstalálkozóján. A Pádárékkal „dúsított” magyar korosztályos csapat a belgrádi ifi Eb-n másodikként zárt az éremtáblán, 13 medált, benne kilenc aranyat gyűjtve. Az új helyzetben aligha kell visszább venni várakozásainkból, még ha a július végén rajtoló párizsi olimpiának lehet „elszívó” hatása is, amennyiben a legkiválóbb ifik az ötkarikás nagycsapatban is bevethetőkké válnak, ennél fogva a korosztályos Eb-n esetleg karcsúsodni fog a versenyprogramjuk... 

Ami tény: tavaly túl a váltógyőzelmeken Pádár, továbbá Komoróczy egyéniben kétszer is első lett a szerb fővárosban, szintén győzött Molnár, a még náluk is ifjabb tehetségek közül pedig Jackl Vivien szerzett korosztályos Európa-bajnoki címet. A júliusi kontinensbajnokság előtt, április 9. és 12. között lesz az ifjúságiak országos bajnoksága, várhatóan a Duna Arénában, ahol teljes képet kaphatunk utánpótlásunk aktuális állapotáról. Helyzetfelmérésre éppenséggel módot kínál egy másik nagy tavaszi verseny is, nevezetesen a május 18-19-i, vélhetően a Tüske-csarnokban zajló nemzetközi viadal, amely a V4-ek – a visegrádi négyek – és az ORV-sek, az olimpiai reménységek együtteseit, gyakorlatilag a serdülőválogatottakat vonultatja fel.

Az ob-n kívül júliusban rendezik meg a CECJM-et is, a betűszó a közép-európai országok hagyományos junior találkozóját fedi, és ennek lebonyolítását is Belgrád vállalta, bár a helyszín még módosulhat, miután a szerb főváros ad otthont a 2024-es felnőtt Eb-nek is. A 14-15 évesek viadala tucatnyi ország serdülőit invitálja a medencébe, igazi csapatverseny, amelyet tavaly Mariborban éppenséggel a mieink nyertek mindkét nemnél.

Áprilisban lesz még egy vadonatúj utánpótlás-rendezvény: a multi nations-viadalt két csoportban vívják az érintettek, a 13-15, illetve a 16-18 éves fiúk és lányok alkotta együttesek. A serdülő és ifjúsági korosztályokat felölelő versenyen tizenhárom nemzet - így a magyar - reprezentánsai vesznek részt, és „pluszban” Brazília is bejelentkezett a két színhelyen, Grazban és Szkopjéban egy időben, április 6-7-én esedékes versenyre.

A nyílt víziek 2024-es kínálatában kiemelt helyen szerepel az ifjúsági világ- és Európa-bajnokság. Előbbit szeptember 6-8.-án bonyolítják le a szardíniai Algheróban, míg utóbbi időpontja szeptember 26-28., kijelölt helyszíne pedig az izraeli Eilat. E két eseményen is van keresnivalónk, merthogy az idén is csatasorba állítható a tavalyi korfui korosztályos Eb-n egyéniben aranyérmes Kárpáti Máté és Abonyi-Tóth Glenda, miként az ezüstérmes Kovács-Seres Hunor és Nagy Napsugár is.

(Kiemelt képünkön: Pádár Nikolett Fotó: MTI/Kovács Tamás)