UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-01-04 20:39

Élménydús és egyben kijózanító calgaryi túrán van túl az U18-as válogatott

Egy győzelemmel és három vereséggel zárt az U18-as jégkorong-válogatott a hagyományos calgaryi rangos tornán, amelyen Svasznek Bence nemzeti együttese AAA-s ellenfelekkel, vagyis a legjobb észak-amerikai korosztályos klubcsapatokkal mérkőzhetett meg.

Az áprilisi, divízió I/A-s világbajnokságra készülő U18-as jégkorong-válogatott a két ünnep között – az elmúlt évekhez hasonlóan – ismét részt vett a korábban „Mac” tornának hívott eseményen a kanadai Calgaryban (ezúttal a főszponzor jóvoltából Circle K Classic-torna volt a neve), és AAA-s U18-as együttesekkel találkozott a viadalon. Az észak-amerikai elitgárdák ellen a magyar csapat a csoportkörben előbb 6–4-re kikapott a Calgary Northstars korosztályos csapatától, majd sima, 6–1-es győzelemmel folytatta a Fraser Valley Thunderbirds ellen, az utolsó csoportmeccsen pedig 9–1-es vereségbe futott bele a calgaryi sportiskola, az Edge Schoollal szemben. Ezt követte a Yale Lions Hockey Academy elleni negyeddöntő, amelyben a mieink végül 4–1-es vereséget szenvedtek, ezzel a negyedik meccs után véget ért számukra a torna.

Összességében vegyes érzésekkel zártuk a tornát, voltak jobb és rosszabb periódusaink is. Nagyon szerettünk volna az egyenes kiesés szakaszban is meccset nyerni, és legalább öt mérkőzést játszani.

A negyeddöntőben is megvolt az esélyünk a győzelemre, a helyzetek alapján az első harminc percben akár lezárhattuk volna a meccset, de nem tudtuk értékesíteni a jobbnál jobb lehetőségeinket. Az utolsó harmadban aztán három gólt kaptunk, így 4–1-es vereség lett a vége, és nem sikerült bejutnunk a csoportmásodikok elődöntőjébe, ezáltal pedig csak négy meccs jutott nekünk a tornán.

Emiatt mindenképpen maradt bennem hiányérzet, nyilván jobb örültem volna, ha az ötödikig vagy a hatodik meccsig is eljutunk

– értékelt Svasznek Bence szövetségi edző az Utánpótlássportnak.

A torna lebonyolítási rendszere szerint az első fázisban nyolc darab négyes csoportban versengett a 32 csapat, majd a csoportkörben elért helyezések alapján négy divízióban (a csoportelsőkre, -másodikokra, -harmadikokra és -negyedikekre bontva a mezőnyt) folytatódott a rájátszás. A mieink másodikként jutottak tovább kvartettjükből.

A Svasznek Bence (középen) vezette U18-as válogatott egy győzelemmel és három vereséggel zárt Calgaryban Fotó: Szabó László/MJSZ

„Nem igazán voltak biztatók az előjelek a tornára készülve, mert az egyik kapusunk a repülőút alatt belázasodott, lebetegedett sajnos. Majd miután megérkeztünk, az első helyszíni edzésen a torna előtt a másik kapusunk meghúzta a combizmát, így ott találtunk magunkat hirtelen kapusok nélkül, és végül kölcsönkapusokkal játszottunk a tornán.

Az első meccs eleje úgy érzem, ráment arra, hogy megszokjuk a környezetet, a kisebb pályát és felvegyük a ritmust az észak-amerikai csapatokkal.

A Calgary Northstars ellen az első húsz percben túlizgultuk a dolgokat, majd a második harmadra már szépen magunkra találtunk, jól játszottunk, és tíz perccel a vége előtt még mi vezettünk 4–3-ra, a legvégén azonban három gólt is kaptunk. Ezt követően a második meccsen mutattuk a legjobb arcunkat:

szervezetten hokiztunk, jól pörögtek a fiúk és a helyzetkihasználásunkkal sem volt gond, 6–1-re győztünk.

A csoportkör zárásaként az Edge School következett, amelyik Észak-Amerika nyugati részén az egyik legerősebb csapat – hivatalosan a második helyen jegyzik őket az AAA-s együttesek között.

Láthatóan egy összeválogatott elittársaságról beszélünk. Mint megtudtam, a szülők évi 45 ezer dollárt fizetnek azért, hogy a gyerekeik ebben az elit sportiskolában játszhassanak, és a többségüknek már biztos helye van a WHL-ben, tehát a legmagasabb jegyzett észak-amerikai juniorligában.

Ebből a szempontból ez a találkozó nagyon hasznos tapasztalatot jelentett a srácoknak, hogy ilyen elittehetségekkel mérhették össze a tudásukat. Sajnos a mérkőzés végül nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna. Bár egészen jól kezdtünk, de a folytatásban az Edge School könyörtelenül kihasználta a helyzeteket. A második harmadban mi is sok helyzetet alakítottunk ki, de a pontos befejezések hiányoztak, így 5–1-es hátrányból nem tudtunk felzárkózni, hanem még a végén megszórtak minket, és 9–1-es vereséggel zárult az utolsó csoportmeccs. Az eredmény értelemszerűen csalódást keltő, de összességében nagyon tanulságos meccs volt. A Yale Lions elleni negyeddöntőn már érződött a fáradtság a csapatunkon, viszont így is jó meccset játszottunk, ezúttal inkább a küzdés dominált, mint a szép játék. Mint az elején már mondtam, ezen az összecsapáson a kapu előtt nem voltunk elég élesek, sorban hagytuk ki a lehetőségeket, amely aztán meg is bosszulta magát.”

Svasznek hozzátette, a válogatottra még sok munka vár a tavaszi világbajnokságig. Többek között a csapatnak meg kell tanulnia a maga javára fordítani a szoros meccseket.

„Elsősorban a szervezettséget hiányoltam bizonyos időszakokban, illetve a helyzetkihasználásunkkal nem vagyok elégedett, a csapategység és a küzdőszellem alapvetően rendben volt.

A decemberi poprádi tornán és most Calgaryban is komoly leckét kaptunk egy-két meccsen, de határozottan azt gondolom, hogy ez sokkal többet segít, mintha olyan tornán vettünk volna részt, amelyen sima győzelmeket aratunk.

Még keményebb munkára ösztönözheti a játékosainkat, és láthatják, hogy hol tartanak nemzetközi szinten a világ elitjéhez képest. Kijózanító tornán vagyunk túl, amely bízom benne, hogy pozitívan hat a srácokra, és motiválni fogja őket. Sokat profitálhatunk ezekből a tapasztalatokból."

Az U18-as válogatott Lake Louise-ban is járt kanadai túrája során Fotó: Szabó László/MJSZ

A válogatott február elején folytatja a felkészülést, amikor Asiagóba utazik nemzetközi tornára.

„A meccsek mellett jó néhány érdekes program színesítette a túránkat. Többek között kilátogattunk NHL-es edzésre, illetve meccsre is. Láthattak a fiúk AHL-s, valamint junior A-ligás meccseket, szóval az NHL előszobáját jelentő ligákból is ízelítőt kaphattak, majd Lake Louise-ban például egy befagyott gleccsertó jegén hokizhattak bámulatos környezetben.

Mindent egybevéve, fantasztikus élményekkel gazdagodhattak a sportág őshazájában, és realizálták, hogy Kanadában tényleg minden a jégkorong körül forog. Mindenhol óriási szeretettel fogadtak minket!

A magyar csapat kerete:

1 GERGELY Hunor GK UTE JA 2006
25 PÁSZTOR Viktor GK Tuto, FIN 2006
         
2 BALOGH Ádám D FEHA19 2006
3 FRANYÓ Krisztián D UTE JA 2006
4 LENCSÉS Dávid D Kiekko Vantaa, FIN 2006
5 NAGY Dominik D HC Boden, SWE 2007
7 PALLA Félix D FEHA19 2006
8 SZONGOTH Döme D ERC Ingolstadt, GER 2006
9 VÉN Bendegúz D Södertelje HC, SWE 2007
         
10 ALMÁS Zétény F UTE JA 2006
12 ANTONIJEVIC Aleksandar F FEHA19 2006
11 DOBOS Boldizsár F BJA 2006
14 LOBENWEIN Bálint F BJA 2006
15 LŐCZI  Barnabás F UTE JA 2006
16 MESTER Máté F UTE JA 2006
17 MOLNÁR Botond F HC Lidingö, SWE 2006
18 NAGY András F UTE JA 2006
20 PALLA Xavér F FEHA19 2006
21 SCHWARTZ Gergő F Tuto, FIN 2006
22 SZONGOTH Domán F KooKoo, FIN 2008
23 TARDI Máté F Mount St. Charles, USA 2007
24 ZIMÁNYI Dániel F Tuto, FIN 2006

(Kiemelt kép forrása: Szabó László/MJSZ)